Ön itt van most:
Címlap Gőzfejlesztés Arcok Képzőművésznek készült a gőzfejlesztő specialista

> Cikkajánló  

A pálinkafőzés hőtani vizsgálata hőkamerávalA pálinkafőzés hőtani vizsgálata hőkamerával
2017. augusztus 28., hétfő | Virág Ádám, Csendes Zsolt, Laza Tamás
 A laboratóriumban készített "élet vize" A...
Bővebben >>
„Mert nem mindegy, hogy mit eszünk”„Mert nem mindegy, hogy mit eszünk”
2017. június 29., csütörtök | vitezeva
 – Győri Jánossal, a Zádor-Hús Kft....
Bővebben >>
Kis helyigény - sok gőz: JUNIOR - a kistestvérKis helyigény - sok gőz: JUNIOR - a kistestvér
2017. június 28., szerda | vitezeva
Több mint 300 üzemben...
Bővebben >>
Képzőművésznek készült a gőzfejlesztő specialista PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Vitéz Éva   
2016. május 26. csütörtök, 11:07

Interjú Biberika János energetikai mérnökkel

 

 

Már gyerekkorában volt műszaki affinitása, bár először azt hitték, képzőművész lesz a CERTUSS gőzfejlesztők értékesítésével már 16 éve foglalkozó Biberika János, a Bepatek Kft. munkatársa.  Hetedikes volt, mikor barátja villamosmérnök apukáját megkérdezte, hogy lehet-e mérnök egy hármassal a bizonyítványában. A válasz igen volt, s János maradt is az általános iskolában megálmodott pályán, amit középiskolában elektroműszerészi tanulmányokkal erősített, amit nem csak szakmának, hanem hobbinak is tekintett. A Budapesti Műszaki Egyetemen gépész képzésben vett részt, energetikai mérnök szakon végzett. Gondolhatnánk, hogy a két gépészet és elektromosság téma távol áll egymástól, de János itt találkozott először a gőzzel, amikor is az energiatermelés és szállítás kapcsán a turbinákról tanult, ezzel pedig szorosan összefügg a kazánok ismerete is. János szerencséjének érzi, hogy az energetikával kezdett el foglalkozni, s ezt a tudást tudja kamatoztatni most a munkában, hiszen mára igen fontos tudománnyá nőtte ki magát ez a szakterület.

 

Jelenleg nincs olyan felsőoktatási képzés, amelynek gerincét a gőzről szóló szakmai tudás adja, csak az energetika tartalmaz olyan modulokat, amely a gőz hő- és villamosiparban betöltött szerepét vizsgálja, de ez is csak nagyipari szemszögből – mondja János. Ugyanakkor az utánpótlás szükségességét érzi a témában, kiemelt figyelemmel a gőz nem nagyipari, hanem például a feldolgozóiparban betöltött szerepére, s ennek érdekében rendszeresen tart a cég telephelyén szakmai előadásokat és bemutatókat egyetemi hallgatók számáralegutóbb ez év márciusában. Az sem mondható el – mondja az energetikai mérnök -, hogy a szakmában sokan lennének, holott a gőz már több száz éve jelen van az ipar történetében, s ennek technikatörténeti oldala is jelentős.

Jó dolog magas minőséget és szakértelmet képviselő márkával foglalkozni a mindennapokban. – vallja be az értékesítő a német CERTUSS gyár termékeinek egyedüli magyarországi forgalmazása kapcsán. Az érdi cég 27 éve alatt több, mint 800 gőzfejlesztőt üzemelt be eddig a magyar piacon, amely tükrözi, hogy az anyacég nem csak saját országában, hanem Európában is vezető pozíciót foglal el a gőzfejlesztők területén. Miután a CERTUSS 1957 óta foglalkozik kifejezetten csak gőzzel, s nem gyárt melegvizes kazánt, így olyan fejlesztési hátteret tudhat magáénak, amivel más gyártó nem igen rendelkezik, s a több tízezer legyártott gőzfejlesztő garancia is erre. János két előnyt fogalmazott meg a német cégről, melyből egyik az, hogy a magas darabszámú gyártásnak és a széles körű értékesítésnek köszönhetően megbízható szerviz- és alkatrészhálózattal támogatja ügyfeleit. Továbbá egyedi konstrukciójával is speciális gőzfejlesztőket gyárt, hiszen nincsen szigetelt kazántest, miután előmelegíti az égési levegőt, így csökkentve a veszélyes hulladék mennyiségét, továbbá a cég  saját fejlesztésű égőt gyárt.

 

János családjával, feleségével és öt éves gyermekével Tárnokon él, s a munka mellett hagy időt szabadidős tevékenységekre is, mint például a gitározás és motorozás.

 

Villám ötös:

 

  1. Kedvenc olvasmány: Bulgakov Mester és Margarita, Rejtő Jenő összes
  2. Hogyan mutatná be magát egy mondatban? : Klasszikus vízöntő, érdeklődő, mindig kíváncsi minden iránt.
  3. Álomautó? : Honda Africa Twin enduró
  4. Mit szeretne még elérni az életben?: kisfiam felnevelése
  5. Meghatározó ember az életében?: a családom

 

 

 
---
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.