Ön itt van most:
Címlap Gőzfejlesztés Esetek A legidősebb CERTUSS

> Cikkajánló  

A pálinkafőzés hőtani vizsgálata hőkamerávalA pálinkafőzés hőtani vizsgálata hőkamerával
2017. augusztus 28., hétfő | Virág Ádám, Csendes Zsolt, Laza Tamás
 A laboratóriumban készített "élet vize" A...
Bővebben >>
„Mert nem mindegy, hogy mit eszünk”„Mert nem mindegy, hogy mit eszünk”
2017. június 29., csütörtök | vitezeva
 – Győri Jánossal, a Zádor-Hús Kft....
Bővebben >>
Kis helyigény - sok gőz: JUNIOR - a kistestvérKis helyigény - sok gőz: JUNIOR - a kistestvér
2017. június 28., szerda | vitezeva
Több mint 300 üzemben...
Bővebben >>
A legidősebb CERTUSS PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Horváth Andrea   
2010. május 20. csütörtök, 12:52

Egy 35 évvel ezelőtt készült kuriózum

35 éves gőzfejlesztő

Magyarországon megközelítőleg 500 üzemben termelnek CERTUSS gőzfejlesztővel az ipar számos területén az élelmiszeripartól a vegyiparon át akár a gyógyszeriparig. A bécsi székhelyű Bentec, amely a hazai forgalmazó, a Bepatek Kft. társtulajdonosa már a 60-as években adott el itthon ezekből a berendezésekből (a Certuss az ötvenes évek óta gyárt gőzfejlesztőket). A budapesti Patyolat már 1967-ben üzemeltetett Certuss gőzfejlesztőket, és jelenleg is üzemel az országban több helyen 25. évét már jócskán betöltött gép.
A Várpalotán tökéletesen működő 35 éves gép azonban már kuriózumnak számít.

A várpalotai Ferrokémia Vegyipari Szövetkezet termékeit biztosan sokan ismerik: ki ne használt volna már Technokol ragasztót, vagy olyan autót, ami az ő alvázvédőjükkel volt lekezelve. Nos, az utóbbi termék lefejtéséhez ez az üzem is CERTUSS gőzfejlesztőt alkalmaz: a kátrányos terméket a szivattyúzás miatt melegen kell tartani, így folyékony. Ennek a felfűtéséhez a legjobb energiahordozó a gőz. A gőzfejlesztőt Grónusz László mutatta be:

35 éves Certuss gőzfejlesztő A kis CERTUSS Junior 200-as berendezés 1975-ben készült Krefeldben, a Ferrokémia üzemébe Zalaegerszegről került kb. 10 éve. A beszerzés oka az volt, hogy az addig gőzszolgáltatást is nyújtó kohó beszüntette a gőz eladását, így önállóan oldották meg az alvázvédő felmelegítését (Autotil márkanéven fut). A berendezés olajtüzelésű, konténerbe telepített gép, így a helyszíni installáció nem volt bonyolult. A tápszivattyú az 1975-ben alkalmazott egydugattyús szivattyú helyett már modernebb, három dugattyús Triplex típus. A gőzfejlesztő a nem nagy távolságra található alvázvédős klávokat fűti. A berendezés üzemével elégedettek, a szervizzel szintén (nemrégiben végzett a Bepatek Kft. egy kisebb szervizt a berendezésen).
A CERTUSS gőzfejlesztőkhöz a gyártó 20 év alkatrészellátást szavatol, a berendezések élettartama kb. 25 év, de mint látható, néha ezek a berendezések ennél jóval több ideig is el tudják látnia a rájuk alapozott termelést gőzzel. Ezt nem csak az itthon található 25 évnél idősebb gépek bizonyítják: az egész világon komoly műszaki és gőzös hagyományokkal rendelkező országokban (pl. Anglia, Németország) is találhatóak még 30 év feletti berendezések.

 
---
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.