Ön itt van most:
Címlap Gőzfejlesztés Esetek A termelési volumen változása

> Cikkajánló  

Kis helyigény - sok gőz: JUNIOR - a kistestvérKis helyigény - sok gőz: JUNIOR - a kistestvér
2017. június 28., szerda | vitezeva
Több mint 300 üzemben...
Bővebben >>
„Mert nem mindegy, hogy mit eszünk”„Mert nem mindegy, hogy mit eszünk”
2017. június 29., csütörtök | vitezeva
 – Győri Jánossal, a Zádor-Hús Kft....
Bővebben >>
A pálinkafőzés hőtani vizsgálata hőkamerávalA pálinkafőzés hőtani vizsgálata hőkamerával
2017. augusztus 28., hétfő | Virág Ádám, Csendes Zsolt, Laza Tamás
 A laboratóriumban készített "élet vize" A...
Bővebben >>
A termelési volumen változása PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Biberika János   
2014. november 09. vasárnap, 00:00

Rugalmasság - egy fontos szempont a kazántípus kiválasztásakor

Változásokhoz jól igazodó Certuss rendszer
Az elmúlt két-három évben relatíve nagyobb teljesítményekre (2-4 t/h) kerestek igen nagy nevű és múltú magyar cégek gőztermelő egységre megoldást. Mivel a termelésük volumene biztosított számukra egy folyamatos, magas kiterheltséget gőz szempontjából, így ezekre a helyekre „hagyományos” nagyvízterű kazánokat építettek be.

A folyamatos, jól kiterhelt, 24 órás üzemekre jó döntésnek tűnt gőzkazánokat üzembe állítani. Nem volt gond a nagy indítási veszteség, hiszen csak hetente egyszer indították, vagy még annyit sem, és a magas kiterhelés miatt a fix veszteségek sem csökkentették drasztikusan a hatásfokot. Mivel ezeken a helyeken az ilyen nagy termelési kapacitás magas rendelkezésre állási követelménnyel is bír, így tartalék berendezésre is szükség volt: a műszakiaknál elfogadott „kétszerezés” módszerével ugyanolyan kazánt építettek be tartaléknak, mint ami viszi az alaptermelést. Ennek sok hátránya van, pl. hideg tartalék képzés esetén a tartalék vízteres kazán indítása hosszadalmas, ezért sok a kiesés, vagy meleg tartalék képzésnél horribilis az üres járatási veszteség. Certuss gőzfejlesztő esetén ezek a problémák nem jelentkeznek, ezért egy nagyvízterű kazán mellé Certuss gőzfejlesztőt választani tartaléknak kitűnő megoldást jelent. Hideg tartalékként 0 veszteséggel is három perc alatt automatikusan ráindítható a rendszerre, így gyakorlatilag a technológiánál észre sem venni azt, hogy a tartalék berendezés megy, maximum a műszaki vezető kap egy sms-t.

Az akár kétszerezett nagy Certuss gépcsoport vízterű kazánok esetében gyakran előfordul, hogy míg a jól kiterhelt, folyamatos üzemben gazdaságosan tették a dolgukat, sajnos később, a nagy értékű beruházás után pár évvel a gőzigény bizonyos objektív vagy szubjektív okok miatt megcsappant. Ennek több oka lehet, pl. egy technológiai fejlesztés amelynek következményeképpen kisebb lett a gőzigény, vagy egyszerűen a termelés visszaesett.
Jelen esetekben a gőzigény 50% alá történő csökkenése és a szaggatott üzem magával hozta a problémákat: a vízteres kazánok pulzáló, egy-műszakos vagy kis terheléseken nem érzik jól magukat, a gazdaságosságuk pedig meg sem közelíti az elvártat, az üzemeltetésük fajlagosan nagyon drágává válik. Ha ehhez még hozzátesszük azt is, hogy a telepítésük is biztosan drágább volt, mit pl. a hasonló teljesítményű gyors-gőzfejlesztők telepítése, akkor visszamenőleg már korántsem látszik jó döntésnek a vízteres kazánok telepítése. Igaz, igyekeztek minden körülményt figyelembe venni a választásnál, de kihagyták a termelés megváltozásához idomuló rugalmasságot. A CERTUSS ebben nagyon jó, hiszen míg jól kiterhelt állapotban is jól érzi magát, addig kis terheléseken is sokkal kisebb veszteségekkel dolgozik.

Fontos tanács, hogy egy berendezés kiválasztásánál vegyük azt is figyelembe, hogy ha esetleg megváltozik a termelés, az adott berendezés hogy viselkedik majd. A Certuss gőzfejlesztők mind folyamatos, mind szakaszos üzemben is kiemelkedő hatásfokkal rendelkeznek.

A fent említett helyeken kialakult üzemállapotban a Certuss gőzfejlesztő jó megoldást jelent.
A Certuss teljesítmény „akció-rádiuszán” belül (6-8t/h) érdemes meggondolni azt, hogy néhány éven belül a termelés megváltozhat (ki látja ezeket előre pontosan?). Egy Certuss gőzfejlesztő (vagy akár egy gépcsoport) nagyon rugalmas rendszert eredményez, amely jól jöhet a folyamatosan változó gőzigénynél vagy akár hosszabb távú termelés változásnál is, hiszen egyébként a gőzkazánok/gőzfejlesztők élettartama nem indokolja azok 2-3 évente történő lecserélését.
 
---
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.