Ön itt van most:
Címlap Gőzfejlesztés Esetek Kórházi sterilizátorok gőzellátása

> Cikkajánló  

„Mert nem mindegy, hogy mit eszünk”„Mert nem mindegy, hogy mit eszünk”
2017. június 29., csütörtök | vitezeva
 – Győri Jánossal, a Zádor-Hús Kft....
Bővebben >>
A pálinkafőzés hőtani vizsgálata hőkamerávalA pálinkafőzés hőtani vizsgálata hőkamerával
2017. augusztus 28., hétfő | Virág Ádám, Csendes Zsolt, Laza Tamás
 A laboratóriumban készített "élet vize" A...
Bővebben >>
Kis helyigény - sok gőz: JUNIOR - a kistestvérKis helyigény - sok gőz: JUNIOR - a kistestvér
2017. június 28., szerda | vitezeva
Több mint 300 üzemben...
Bővebben >>
Kórházi sterilizátorok gőzellátása PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Horváth Andrea   
2014. december 08. hétfő, 11:40

A kórházi gőz minőségének problematikája

  Rákos Csaba és Thomas Zweimueller Bepatek és Steamtec közös előadás a kórházi steril gőzről

A Bepatek  Kft. előadást szervezett az egészségügyben és a gyógyszeriparban érintett érdeklődők számára a sterilizátorokhoz alkalmazott steril vagy tiszta gőz előállításának műszaki megoldásairól, technológiai sajátosságairól, a megfelelő mérési eljárásokról.
Előadásuk fő előadója, partnerük, a STEAMTEC gyár tulajdonosa, Thomas Zweimueller volt, aki Ausztriában hosszú múltra visszatekintő tapasztalattal rendelkezik a kórházi steril gőzrendszer kialakítása kapcsán.
Ausztriában minden kórházban steril vagy más néven tisztagőzt alkalmaznak a sterilizátorokhoz és a műtők légnedvesítésére is. Ennek szabályozása az EN-285 szabványban történik hazánkban is.

A legtöbb helyen azonban mégsem használnak megfelelő minőségű gőzt a sterilizátorok megtáplálására.

Sok helyen egy távoli gőzkazán által termelt fekete gőzt elhasználódott gőzvezetékeken keresztül közvetlenül a sterilizátor berendezésekre vezetik, amelynek következtében a sterilizálni kívánt eszközökön a szennyeződések lerakódást képeznek. Probléma lehet még a sterilizátorba helyezett javak alkalomszerű nedvesedése, vagy a nem megfelelő sterilizálási hatás. Ez még új gőzfejlesztő esetében is jelentkezhet, hiszen önmagában ez sem képes megfelelő tisztaságú gőz előállításra. 
Kórház Kórház

Egy másik gyakorlat, hogy a sterilizátorokhoz helyi elektromos gőzfejlesztőket használnak, amelyeknek azonban az energiaköltsége akár a háromszorosa is lehet egy tisztagőz átalakítót alkalmazó rendszerhez képest, és csak akkor megfelelőek, ha teljesen rozsdamentes acélból készülnek. Ráadásul igen nagy a betáplálási elektromos igénye is.  
A legtöbb hazai kórház rendelkezik primér gőzkazánnal, amelynek kihasználtsága csökken a sterilizátorokhoz beépített elektromos primér gőzfejlesztőkkel, amellett, hogy az éves energia és karbantartási költségeket jelentősen megnöveli a használata.

kórházi eszközök sterilizálása kórházi eszközök sterilizálása
A sterilizátorok működése és hatékonysága jelentősen függ a gőz minőségétől.
A STEAMTEC osztrák szakértője 3 gőzminőség kategóriát különböztet meg:
1. Primér gőzt 
 (ún. fekete gőz) 
2. Tiszta gőzt az EN 285 és a HTM 2010 norma szerint
3. Legtisztább gőzt (Pure Steam) DIN 58950-7 szabvány szerint

A sterilizátorok gőzfelhasználása során a következő problémák merülhetnek fel.

 

Steril gőzfejlesztő működése 1. A nem megfelelő vízelőkészítés következményeként különböző felületeken lerakódások képződhetnek. Ez okozhatja a gőzfejlesztő meghibásodását, valamint növeli a nem kondenzálható gázok arányát a gőzben. A kamrák elszennyeződnek. Folyamatos és szabályszerű ellenőrzése szükséges a vezetőképességnek a tápvíz és a kazánvíz esetében.

2. Nem kondenzálható gázok megnövekedett aránya a gőzben a hőmérséklet eloszlását kedvezőtlenül alakítja. Ezáltal a tiszta gőznek csökken a sterilizációs hatása. Túlhevülést okozhat, ami különösen nagy problémát jelenthet textíliák vagy csövek esetében. A sterilizátor teljesítményhatékonysága nagymértékben csökken.

3. A túlhevített gőznek alig van sterilizációs hatása. Nem lehetséges megfelelő hőmérséklet eloszlást elérni általa.
 

4. Nem megfelelőn méretezett és kiépített gőzrendszer, a nem megfelelő gőzfejlesztő okozhatja a gőzben hirtelen megnövekedő vízmennyiséget, amely bejut a sterilizálóba, és rontja annak hatékonyságát.

Az előadás során még a megfelelő gőzminőség eléréséhez szükséges mérési eljárásokat azok lehetséges problémáit és megoldásait is ismertette Thomas Zweimueller, amelyet az érdeklődők részére a prezentáció teljes anyagával együtt kérésükre elküldünk. Kérjük, jelezzék a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címen, vagy az alábbi link segítségével.

Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Kórházi Tiszta-gőzfejlesztők 

 
---
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.