Ön itt van most:
Címlap Gőzfejlesztés Esetek NGM rendelet szemle - BEPTEK-CERTUSS gőzfejlesztőre vonatkozóan

> Cikkajánló  

A pálinkafőzés hőtani vizsgálata hőkamerávalA pálinkafőzés hőtani vizsgálata hőkamerával
2017. augusztus 28., hétfő | Virág Ádám, Csendes Zsolt, Laza Tamás
 A laboratóriumban készített "élet vize" A...
Bővebben >>
Kis helyigény - sok gőz: JUNIOR - a kistestvérKis helyigény - sok gőz: JUNIOR - a kistestvér
2017. június 28., szerda | vitezeva
Több mint 300 üzemben...
Bővebben >>
„Mert nem mindegy, hogy mit eszünk”„Mert nem mindegy, hogy mit eszünk”
2017. június 29., csütörtök | vitezeva
 – Győri Jánossal, a Zádor-Hús Kft....
Bővebben >>
NGM rendelet szemle - BEPTEK-CERTUSS gőzfejlesztőre vonatkozóan PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Gáspár Pál   
2016. november 07. hétfő, 11:15

2016. 02. 05-én hatályba lépett a 2/2016 (I.5.) NGM rendelet, ami az addig hatályban lévő nyomástartó és töltőlétesítmények műszaki-biztonsági hatósági felügyeletéről szóló 63/2004 (IV.27.) GKM rendeletet váltotta.
 
-       
1§ (1) bekezdésének a) alpontja meghatározza, hogy az 1. melléklet 7. pontja a)-i) alpontjában meghatározott veszélyességi határértéket meghaladó nyomástartó berendezések tartoznak a jelen rendelet hatálya alá.
-         3§ (2) bekezdés C) pontja, meghatározza, hogy a nyomástartó és töltő berendezés javítás után ismételten üzembe venni csak a hatóság engedélyével lehet, ez a megszorítás csak a jelen rendelet hatálya alá tartozó berendezésekre vonatkozik.
 Nyomástartó berendezés javításával és ismételt üzembe helyezésével a 9§ és 10§ foglalkozik.
-         13§ (2) bekezdésének b) pontja határozza meg a rendelet hatálya alá tartozó gőzfejlesztők és gőzkazánok időszakos ellenőrzését, melyek a következők: üzemeltetési ellenőrzés évenként, szerkezeti ellenőrzés 3 évenként, szilárdsági ellenőrzés 9 évenként. A rendelet lehetőséget ad a nagyobb rendszerhez tartozó nyomástartó berendezések ellenőrzési ciklusidejének egymáshoz igazítására.
-         36§ (3) bekezdése arról rendelkezik, hogy a már telepített nyomástartó berendezéseket a jelen rendelet hatálybalépését követő első időszakos ellenőrzés alkalmával besorolásilag felül kell vizsgálni.
-         1. melléklet 7. bekezdésének e) pontja azt mondja ki, hogy a nyomástartó edény akkor tartozik a jelen rendelet hatálya alá, ha a nyomása (PS) nagyobb mint 0,5 bar, térfogata (V) nagyobb mint 25 liter és a PSxV>1000 bar x liter.
 A fentieket lefordítva a gőzfejlesztőkre, ez azt jelenti, hogy a rendelet hatálya alá csak azok a gőzfejlesztők tartoznak melyeknek a PS x V szorzata meghaladja az 1000 bar x litert. Amennyiben ezt nem haladják meg, akkor a berendezés még csak nem is bejelentés kötelezett, és itt lesznek fontosak az előbbi pontban a 36§-ról írtak, mivel a már korábban engedélyezett és üzembe helyezett gőzfejlesztőket az esedékes ellenőrzéskor újra be kell sorolni a jelen rendelet szerint és amennyiben a PS x V szorzat 1000 bar x liter alatt van, úgy ezek a gőzfejlesztők sem tartoznak a továbbiakban a rendelet hatálya alá.
-         2. melléklet 7. bekezdésének 7.1.2. pontjának 3. táblázatában a gyorsgőzfejlesztők, ha PS x V <1000 sor a jogalkotó hibája miatt maradt bent a rendeletben, de mivel a besorolás miatt ezen berendezések nem tartoznak a rendelet alá, így jelzett sort nem kell figyelembe venni az időszakos vizsgálatok idejeinél.
A fentebbi értelmezéseket a Magyar Tartálytechnikai és Nyomástartó Berendezés szövetség által 2016-02-23.-án és 2016-09-28-29 Budapesten és Siófokon megrendezett szakmai napok és konferenciák alkalmával az MKEH hatóság előadóival egyeztettük a kérdésfeltételek lehetőségeikor.
A hatóság előadói a következőket javasolták:
 - új berendezés telepítése esetén ha a PS x V szorzat kisebb mint 1000 bar x liter, a hatóság irányába célszerű leadni egy nyomástartó berendezés bejelentő lapot, melyet a hatóság vissza fog adni, egy olyan határozattal, hogy a címzett berendezés nem tartózik a 2/2016 (I.5) NGM rendelet hatálya alá.
- Míg a már meglévő és engedélyezési eljárással telepített berendezések esetén javasolják, hogy egy változás bejelentő lapot adjanak le a hatóság irányába és korábban leírt metódus fog lezajlani. Ezen berendezések ettől fogva nem tartoznak a hatóság nyomástartó berendezések időszakos ellenőrzései alá és telepítésük esetén nem kötelezettek létesítési- és használatbavételi engedélyeztetési procedúra lefolytatására. Itt jegyeznénk meg, hogy a kémény, gáz és környezetvédelmi engedélyezés alól nem mentesít, a rendelet csupán a nyomástartó oldalról teszi egyszerűbbé a berendezések telepítését és használatát.
A hatóság előadói elmondták, hogy ezekkel a könnyítésekkel a jogalkotó a hatósági ellenzésekről az üzemeltető és tulajdonos felelőssége irányába tolta el a hangsúlyt, mivel a PS x V amennyiben 1000 bar x liter alatt van, akkor a nyomástartó berendezés telepítésének megfelelőssége és a nyomástartó berendezés megfelelő műszaki állapotának biztosítása az üzemeltető és a tulajdonos felelőssége.
BEPATEK - CERTUSS gőzfejlesztőkre lefordítva a 2/2016 (I.5.) NGM rendelet azt jelenti, hogy 700-850-es gőzteljesítményig 9 bar-os biztonsági szelep nyitónyomás esetén a berendezések még nem tartoznak a rendelet hatálya alá, így létesítési engedélyezés nélkül helyezhetőek üzembe.
 
 
 
2/2016 (I.5.) NGM rendelet az alábbi linken letölthető:http://www.magyarkozlony.hu/dokumentumok/ef7a66413602d05ae1516e65715cf3739af499de/megtekintes

 
---
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.