Ön itt van most:

> Cikkajánló  

A pálinkafőzés hőtani vizsgálata hőkamerávalA pálinkafőzés hőtani vizsgálata hőkamerával
2017. augusztus 28., hétfő | Virág Ádám, Csendes Zsolt, Laza Tamás
 A laboratóriumban készített "élet vize" A...
Bővebben >>
„Mert nem mindegy, hogy mit eszünk”„Mert nem mindegy, hogy mit eszünk”
2017. június 29., csütörtök | vitezeva
 – Győri Jánossal, a Zádor-Hús Kft....
Bővebben >>
Kis helyigény - sok gőz: JUNIOR - a kistestvérKis helyigény - sok gőz: JUNIOR - a kistestvér
2017. június 28., szerda | vitezeva
Több mint 300 üzemben...
Bővebben >>
Gőzütés Manhattanben PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Biberika János   
2010. március 21. vasárnap, 00:00

A világ legnagyobb földalatti gőzrendszerében bekövetkezett gőzkitörés!

  Gőzkitörés Manhattanban

Több mint 15x1010  kg gőz megy minden évben Manhattan utcái alatt az erőművekből, ezt a legtöbb new yorki sem tudja. Ez a legnagyobb földalatti gőzrendszer a világon. New Yorkban 7 erőmű van, öt Manhattanben egy-egy pedig Queensben és Brooklynban. Hidegebb napokon 5000 tonna gőz fogy minden órában a 105 mérföld hosszú földalatti rendszeren. A gőzt sok helyen toronyházak fűtésére, hűtésére használják. A rendszer meglehetősen régi, kb. 50-100 éve kezdték építeni, emiatt mindennaposak a meghibásodások, törések a rendszeren, így az üzemeltetése meglehetősen monumentális feladat.
A 41. utca és a Lexington sugárút kereszteződésnél 2007-ben bekövetkezett eset nagy pánikot keltett, azonban gyorsan kiderült, hogy ezúttal nem terrorcselekmény történt.

Egy telített gőzös technológiai rendszerben mindig van víz, általában a lekondenzálódásból, elhordásból keletkező folyékony halmazállapotú víz, amely kb. 3-5%. Ez sajnos okozhat problémákat, hiszen a víz a nagy sebesség miatt eróziót vált ki, rombolja a szerelvényeket, íveket. Az elhordott só, vegyszer kiválásokat hoz létre és persze nem olyan jó a hőátadása, mint a gőznek, így a hőátadásnál is káros. A német gyorsgőzfejlesztők speciális égővezérlése (mely direkt a gőzfejlesztőhöz saját fejlesztés) a kiszellőztetés mentes technológiának köszönhetően alacsony víztartalmú telített gőzt állít elő, mely még a vízre legkényesebb technológiákhoz (pl. takarmányprés) is tökéletesen megfelel. A gőzrendszert tehát úgy kell kialakítani, hogy a lehető legkevesebb víz keletkezzen (pl. szigetelés), és a keletkező víz eltávolítható legyen. Ez pl. azt jelenti, hogy egy leállt rendszerben a kihűlés hatására lekondenzálódó vizet a rendszer legmélyebb pontjain el kell vezetni. Amennyiben ez nem történik meg, a gőz szembe fogja találni magát a hideg vízzel, ilyenkor jön létre a gőzütés: a gőz ahogy „belenyomul” a vízbe, szétfeszíti azt, majd lekondenzálódik, és a víz erős csattanással visszazár. Ez a kavitáció jellegű ütés nyomáshullámot indukál a folyadékban, ütéssel bombázva a csőfalat. Amennyiben a csőrendszer nincsen túl jó állapotban, ez komoly meghibásodáshoz vezethet: New York Manhattan negyede alatt ez be is következett egy 400mm átmérőjű vezetékben. Kattintson a linkekre a new yorki gőzütés megtekintéséhez!

Gőzkitörés New Yorkban

Gőzütés Manhattanben

gőzkitörés New Yorkban Pánik tört ki New Yorkban 2007-ben, amikor helyi idő szerint egy szerdai nap este hat órakor (közép-európai idő szerint éjfélkor) hatalmas füstoszlop emelkedett a magasba a 41. utca és a Lexington sugárút kereszteződésénél. Forró gőz csapott fel, sárral, rozsdával, törmelékkel keverve. A járókelők futva kerestek menedéket, sokan még a cipőjüket is elhagyták. A new york-i gejzír kitörését egy megrepedt távhővezeték okozta, s nem újabb terrorcselekmény történt. Egy 1924-ben épült vezeték mondta fel a szolgálatot, a gőzkitörés nyomán hatalmas kráter keletkezett, a környéket lezárták. A balesetben egy ember életét veszítette, több mint harmincan megsebesültek, két sérült állapota volt válságos. Akik kaptak a váratlan zuhanyból, azoknak azt tanácsolták, jól mosakodjanak meg, mert a régi cső törmelékei azbesztet tartalmazhattak.

 

 


 

 

 

 
---
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.