Ön itt van most:
Címlap Gőzfejlesztés Termék, technológia Miért jó a gőz a mosodáknak?

> Cikkajánló  

Kis helyigény - sok gőz: JUNIOR - a kistestvérKis helyigény - sok gőz: JUNIOR - a kistestvér
2017. június 28., szerda | vitezeva
Több mint 300 üzemben...
Bővebben >>
„Mert nem mindegy, hogy mit eszünk”„Mert nem mindegy, hogy mit eszünk”
2017. június 29., csütörtök | vitezeva
 – Győri Jánossal, a Zádor-Hús Kft....
Bővebben >>
A pálinkafőzés hőtani vizsgálata hőkamerávalA pálinkafőzés hőtani vizsgálata hőkamerával
2017. augusztus 28., hétfő | Virág Ádám, Csendes Zsolt, Laza Tamás
 A laboratóriumban készített "élet vize" A...
Bővebben >>
Miért jó a gőz a mosodáknak? PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Horváth Andrea   
2012. augusztus 13. hétfő, 00:00

Gőzmentes mosoda? Csak marketing.

gozos mosoda
A sokak által hirdetett "Gőzmentes" mosoda nem más, mint marketing. Rákos Csaba tapasztalt mosodatechnológiai szakember beszél a gőz, mint hő-átadó közeg jelentőségéről, s az ezzel ellentétes technikai megoldásokat kínáló lehetőségek kissé helytelen megközelítéséről. Olvassa el prezentációjának I. részét!

gozos mosoda Mi is a gőz valójában?

A telített gőz hőtechnikai folyamatokban 220°C-ig az ideális hőhordozó. De mi is tulajdonképpen a telített gőz?
A víz hevítésekor a víz hőmérséklete először a forráspontig emelkedik. Ha további hőenergiát viszünk be, a víz elgőzölög. Ennek során a hőmérséklet nem növekszik tovább mindaddig, amíg a gőzzel egyidejűleg a víz is jelen van. Ekkor a 100 °C-os vízből normál légnyomáson 100 °C-os gőz lesz. Ezt a gőzt, amelynek hőfoka megegyezik a víz forrási hőmérsékletével, nevezik telített gőznek. És ezt a hőfokot nevezik ezért a telített gőz hőfokának is. Ha az összes víz elgőzölgött, további hőközlés mellett a gőz hőfoka is emelkedik és ún. túlhevített gőz vagy forró gőz lesz belőle és gőzként viselkedik.


Mikor és mihez kell a gőz egy mosodában?

A gőzfejlesztő beillesztése egy mosodai rendszerbe kb 2-3 tonna/műszak feletti mosási mennyiség esetén indokolt. Gőzre a kalanderekhez, csőmosókhoz, egyedi mosógépekhez, formaruha vasalógépekhez van szükség.

Előnyei:

- Állandó hőmérsékletet biztosít
- Könnyen szabályozható a hőmérséklet a nyomás megválasztásával
- A kondenzációnál automatikus vákuum hatás jön létre, hiszen a gőz térfogata sokkal nagyobb a víznél (pl. 272 liter 6 baron) ezáltal a hőátadó felület mindig energiával telített.
- A rendszerben történő áramlása segédenergia mentes, könnyen továbbítható
- Kiváló a hőátadása: 9-11 kW/m2C (szemben a termoolaj: 2-5 kW/m2C)
- Nagyon magas hőtartalom!: 0,6 kwh/kg = 500 Kcal Pl. meleg víznél 25-szörös mennyiséget kell szállítani ugyanazon energia átadásához.

Egyéb hőhasznosítók esetében fellépő hátrányok, ami miatt meg sem közelítik a gőz hatását a következők:

- nagy felület
- magas áramlási sebesség
- magas hőfokszükséglet

Gázos kalander= Kalander + Termoolaj kazán

Az utóbbi időben egyre többet találkozhattunk olyan megoldások ajánlásával, amelyek látszólag gőzfejlesztő beépítése nélkül ígérnek valami jobbat.
Ezekben a marketing anyagokban csupa olyan berendezés említése szerepel, amelyek legalább 30 éve léteznek (a belga DHOOGE cég pl. 1966 óta kínált termoolaj fűtésű kalandert), vagyis semmi újdonságot nem jelentenek. Ma sem, és korábban sem mondták róluk, hogy energiahatékonyabb, vagy, hogy gazdaságosabb lenne használatuk egy újonnan kialakított mosoda esetében (1 liter víz elpárologtatásához szükséges energia nem attól függ, hogy gőzzel vagy termoolajjal fűtjük a vályút!). Így például a termoolaj kazán, a melegvíz előállító, a gázmelegítő vagy a termoolaj teknő nem egy új alternatíva!

Itt szeretnénk egy tévhitet eloszlatni: nagy teljesítményű kalandereknél nincs közvetlen gázfűtés. A vályúban termoolajat keringtetnek, melyet egy külön termoolaj kazán állít elő gázégővel. A termoolaj kazán hatásfoka (ca. 86%) egyértelműen rosszabb mint egy gőzfejlesztő hatásfoka (ca. 92%). Ráadásul sarjúgőz hasznosítással és füstgáz hőcserélővel további energia takarítható meg.

Az egyik legnagyobb trükk a gazdaságossági érveléseknél abból ered, hogy egy régi, elavult, sok veszteséget felmutató gőzös rendszert hasonlítanak össze egy új „gőzmentes” rendszerrel. Teljesen más lenne a helyzet ha két új rendszert kellene összevetni!

Ahogy a „gőzmentes” mosodáknak, úgy a gőzös mosodáknak is vannak üzemeltetési és karbantartási problémái. Hogy objektívek legyünk, később erről is írunk.

CERTUSS gőzfejlesztőkről a megújult weboldalunkon további információkat talál.


 

 

 
---
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.