Ön itt van most:

> Cikkajánló  

A pálinkafőzés hőtani vizsgálata hőkamerávalA pálinkafőzés hőtani vizsgálata hőkamerával
2017. augusztus 28., hétfő | Virág Ádám, Csendes Zsolt, Laza Tamás
 A laboratóriumban készített "élet vize" A...
Bővebben >>
Kis helyigény - sok gőz: JUNIOR - a kistestvérKis helyigény - sok gőz: JUNIOR - a kistestvér
2017. június 28., szerda | vitezeva
Több mint 300 üzemben...
Bővebben >>
„Mert nem mindegy, hogy mit eszünk”„Mert nem mindegy, hogy mit eszünk”
2017. június 29., csütörtök | vitezeva
 – Győri Jánossal, a Zádor-Hús Kft....
Bővebben >>
Gőzrendszerek PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Biberika János   
2015. április 24. péntek, 00:00

A szigetelés fontossága a gőzrendszerben

  Teljes gőzrendszer gozrendszer

A gőzös rendszerek általában magas hőmérsékleten üzemelnek (középnyomásban 6 bar telített gőzös rendszerben pl. kb. 165°c), ezért a rendszer szigetelésének nagy szerepe van az energiahatékonyságban. Magán a Certuss gőzfejlesztőn nincsen szigetelés, de itt egy szabadalmaztatott módszerrel a tűztér sugárzási veszteségét az égési levegő előmelegítésére hasznosítják, lecsökkentve ezzel a gép sugárzási veszteségét 0,2% alá.
Más a helyzet a gőzrendszeren.  Itt sajnos el kell látni a csöveket, szerelvényeket szigeteléssel. Ellenkező esetben mi történik:

  • a nem szigetelt felületeken „elszökik” a meleg, így hiába állítjuk elő gazdaságosan gőzfejlesztővel a gőzt, ha nem ér el a technológiáig, csak mint kondenzvíz
  • ezeken a helyeken a gőz lecsapódik, és ez a kondenzátum folyékony halmazállapotban száguld tovább a gőzzel kb. 25-30 m/s sebességgel, eróziós károkat okozva a szerelvényeken, armatúrában
  • ez a víz a hőcserélőbe jutva rontja a hőátadást, egy nagyságrenddel rosszabb hőátadó, mint a víz
  • a víz esetlegesen a gőzzel találkozva gőzütéseket hoz létre, így lehetőleg kerülni kell a vizesedést

Certuss gőzfejlesztő energiatakarékos felépítés gőzfejlesztő_energiatakarékos_felépítés A gőzrendszerben nem elég csak szimplán a csöveket leszigetelni, hiszen egy bonyolultabb felületű elzáró akár a névleges átmérőjével azonos átmérőjű cső 1-1,5m-es hosszával egyenértékű sugárzási veszteséget okozhat. Igaz ez pl. a gőzszárítókra is, aminek a víztelenítés lenne a funkciója, de szigetelés nélkül kis fogyasztóként működik. Ezen a helyzeten ront még az alacsonyabb téli hőmérséklet, főleg kültéri vezetés esetén. Kültéren a mechanikai és egyéb behatások miatt (pl. szél, eső) vastagabb szigetelés szükséges, lemez bádog borítással. A szigetelő anyagnak mindig bírnia kell a gőz közeg miatti magasabb hőmérsékletet.

Egy DN25-ös szigeteletlen vezetékszakasz 6 bar-on, 10°C-os belső térben, napi 8h-ban, évi 220 nap termeléssel számolva 400kWh energiaveszteséget okoz évente, ez kb. 600 kg gőz ezen a kicsi vezetéken. És ez csak a közvetlen hőveszteség, nem tartalmazza a víz okozta problémákat.

Így egy gőzrendszeren kiemelten ajánlott jó karban tartani a szigetelést.

További hasznos információk gőzfejlesztőkről, gőzkazánokról: ITT

 

 

 

 
Hozzászólások (2)
Szigetelés
2 2014. március 17. hétfő, 11:31
Horváth Andrea
Tisztelt Budai Zoltán,

köszönettel fogadtam megkeresését. Bővebb információkat szívesen fogadnánk a termékről, így kérem, hogy a marketing@bepatek.hu e-mail címre küldjön tájékoztatót az elérhetőségekkel együtt.

Üdvözlettel:
Iparihírek Portál
Horváth Andrea
Sziegetlés
1 2014. február 26. szerda, 11:00
Budai Zoltán
Üdvözlöm!

Olyan szegetelő anyag birtokbán vagyunk ami a sugázás ellen magasan a legjobb eredményt mutatta. Ez az anyag főként építőipari anyag , de jó tapadó képességének köszönhetően kíválló szigetelő tulajdonsággal is rendelkezik mind sugárzás , hő és víz ellen.
A fejlesztése az anyagnak megtörtént az életben kipróbált és bemért eredményeink vannak.
Jelen pillanatban ott tartunk, hogy ez az anyag az élet bármely területén alkalmazható, de tőkehiány miatt a gyártást nem tudjuk elindítani.

Tisztelettel

Budai Zoltán
---
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.