Ön itt van most:

> Cikkajánló  

„Mert nem mindegy, hogy mit eszünk”„Mert nem mindegy, hogy mit eszünk”
2017. június 29., csütörtök | vitezeva
 – Győri Jánossal, a Zádor-Hús Kft....
Bővebben >>
A pálinkafőzés hőtani vizsgálata hőkamerávalA pálinkafőzés hőtani vizsgálata hőkamerával
2017. augusztus 28., hétfő | Virág Ádám, Csendes Zsolt, Laza Tamás
 A laboratóriumban készített "élet vize" A...
Bővebben >>
Kis helyigény - sok gőz: JUNIOR - a kistestvérKis helyigény - sok gőz: JUNIOR - a kistestvér
2017. június 28., szerda | vitezeva
Több mint 300 üzemben...
Bővebben >>
Előny vagy hátrány? PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Biberika János   
2013. augusztus 09. péntek, 11:54

Vízcsöves építési mód

Egy erőmű rajza az 50-es évekből Egy erőmű rajza az 50-es évekből

Régebben gyakran elhangzott a kérdés, hogy a gőzkazánoknál mennyire hátrányos a vízcsöves építési mód? Ma már, több mint 600 berendezés itthoni beüzemelése után a Certuss bizonyított, és ez már nem olyan gyakori kérdés, de nézzük csak, hogyan is állnak a gőzkazánok a vízcsöves konstrukciókkal?

Alapvetően kétféle kazánkonstrukció létezik:

- Tűzcsöves kazán: itt a hőforrás egy csőben van, a víz pedig „köpenyként” veszi ezt körbe. Ilyenek a nagyvízterű, három huzamú gőzkazánok, a víz a láng- és füstcsövek körül foglal helyet.

- Vízcsöves kazán:


Dobos gőzkazán elvi kapcsolási sémája Dobos gőzkazán elvi kapcsolási sémájaa hőforrás a csöveken kívül van, a víz pedig a csövekben. Ilyen pl. a Certuss is, a víz a láng körül egy csőkígyóban van.
Ezek alapján azt is gondolhatnánk, hogy a gőzfejlesztő a „speciális” konstrukció, pedig a gőzkazánok 80%-a (!) a vízcsöves építési módhoz tartozik.
A nagyvízterű kazánok kb. 20 MW-ig nyújtanak általában megoldást (persze van kivétel is), így a nagyobb erőművi kazánok már nem a láng és füstcsöves konstrukciókból kerülnek ki: újra a vízcső veszi át a terepet. Az erőművekben kívánt magas gőzparaméterekhez ideális a vízcsöves megoldás, a kisebb átmérőjű csövek miatt a gőznyomás biztonságosabban és olcsóbban emelhető. Ezekben a több tíz tonna/óra teljesítményű berendezésekben már dobos, ejtő-és forrcsöves, vagy szivattyúval keringetett (Benson és Sulzer kényszeráramlású) konstrukciókat használnak, azaz a víz csövekben gőzölög el.
Így a világ számos pontján az otthon használt áram és hőenergia is (távhő) vízcsöves berendezésekkel kerül előállításra: a vízcsöves konstrukciók elterjedtebbek a füstcsöves kazánoknál.
A vízcsöves berendezések az elmúlt időszakban bizonyították, hogy megállják a helyüket, és megbízhatóan működnek számos iparágban: referenciák
 
---
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.