Ön itt van most:

> Cikkajánló  

A pálinkafőzés hőtani vizsgálata hőkamerávalA pálinkafőzés hőtani vizsgálata hőkamerával
2017. augusztus 28., hétfő | Virág Ádám, Csendes Zsolt, Laza Tamás
 A laboratóriumban készített "élet vize" A...
Bővebben >>
Kis helyigény - sok gőz: JUNIOR - a kistestvérKis helyigény - sok gőz: JUNIOR - a kistestvér
2017. június 28., szerda | vitezeva
Több mint 300 üzemben...
Bővebben >>
„Mert nem mindegy, hogy mit eszünk”„Mert nem mindegy, hogy mit eszünk”
2017. június 29., csütörtök | vitezeva
 – Győri Jánossal, a Zádor-Hús Kft....
Bővebben >>
Fókuszban a Kórházak PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Horváth Andrea   
2013. december 04. szerda, 00:00

I. rész: Kórházi tiszta gőz

gőz a kórházakban

20 évvel ezelőtt a kórházak gőz igénye, illetve a rendszer struktúrája jellemző volt minden kórházra: volt egy nagyvízterű kazán egy kazánházban, s innen látták el a kórházban lévő technológiai „fogyasztókat”, erről működött a fűtés, valamint HMV ellátás is.
Egy kórházban általában 3 tipikus gőzfogyasztó van: mosoda, konyha, steril.
Negyedik felhasználóként léphet még fel a légtechnika, vagyis amikor légnedvesítésre használják a gőzt, ahol szükséges.
A nagyvízterű kazánok kiváltásának folyamata.
Egy racionalizálási folyamat, amellyel nagy sikereket értek el az energia megtakarítás terén. Legtöbbször úgynevezett harmadik feles finanszírozással, egy külső cégen keresztül bíztak meg egy szakembergárdát, akiknek a segítségével a kazánházakat lebontották, s a helyére meleg vizes kazánokat illetve később kiegészítésként gázmotort helyeztek el, így a fűtést teljesen le tudták választani a gőzről. A közelmúltban egyre gyakrabban merül fel a meleg víz előállítására a bioenergia, faenergia is.
Így megmaradtak a sokszor akár távoli és különböző pontokon üzemelő kisebb energiaigényű technológiák, amelyeket nagyon ésszerű módon gőzfejlesztőkkel láttak el. Ugyanis ezek a technológiák általában egy műszakosak, vagyis reggel 6-tól este 5-ig általában befejeződik a mosás, főzés, sterilizálás. Ezt a gőz igényt nagyvízterű kazánnal csak óriási energiapazarlással lehet megoldani, mert minden nap 0,5-1 óra szükséges a felfűtéséhez, ha pedig éjjelre is bekapcsolva hagyják az szintén felesleges energiafelhasználást eredményez, továbbá óriási távvezetékek szükségesek hozzá.
Sok kórházban ismerték már fel, hogy a legolcsóbb és leghatékonyabb megoldás egy-egy pontra gőzfejlesztőket lerakni, amely pl. a CERTUSS gőzfejlesztők esetében indítás után szinte azonnal (3 perc felfűtési idő) jó minőségű gőzt produkál. A gőz jó minősége sok technológiánál elengedhetetlen. A CERTUSS gőzfejlesztő alkalmas a mosodákban lévő kalanderek nyomásának megtartásához, amennyiben megfelelően van kiépítve a rendszer. A sterilizálás is speciális és nagyon jó minőségű száraz gőzt igényel, ebben is jó néhány referenciát tud felmutatni a német CERTUSS, ugyanis megfelelő installáció kialakításával megfelel a követelményeknek.
A kórházak esetében a készülékekkel szemben elengedhetetlen kritérium a megbízható működés, és hogy bármilyen probléma esetén legyen kihez fordulni. Erre tökéletes megoldást nyújtanak a német precizitással jellemzett CERTUSS berendezések és a Bepatek Kft. 20 év alatt kiépített szervizháttere.
Referenciák a teljesség igénye nélkül: Albert Schweitzer Kórház, Bajai Kórház, Gróf Tisza István Kórház, Kátai Gábor Kórház, Markhot Ferenc Kórház, Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet, Pándy Kálmán Kórház, Réthy Pál Kórház, Semmelweis Kórházak, SOTE Orvostudományi Egyetem, Szent Imre Kórház, Markusovszky Kórház, Jósa András Kórház…stb.

steril gőz Steril gőz
Ennek témakörnek szükséges még egy kis figyelmet szentelni a kórházak esetében. Létezik egy DIN EN-285 rendelet, - amelyet nagyon kevesen ismernek hazánkban - a gőzsterilizálókról, melynek melléklete tartalmazza a felhasználandó gőz minőségi paramétereit. A rendelet szerint a sterilizálókra bármilyen szennyezett gőzt nem lehet rávezetni. A „szennyezett” kifejezés sokak számára talán meglepő lehet, hiszen a gőz milyen is lehetne, ha nem tiszta? Önmagában a gőz valóban tiszta, de amit magával visz, ami lehet víz, vagy szilárd anyag már veszélyes lehet a sterilizálandó közegre, továbbá csökkentheti a sterilizáló élettartamát. Ennek a szabálynak a betartása nem feltétlenül igényel speciális tisztatéri gőzt, de odafigyelést igen.
Egy kisebb kapacitású sterilizáló esetében egyszerűen egy rozsdamentes elektromos gőzfejlesztővel meg lehet oldani a problémát, 160 kg/h teljesítményig. A beüzemeléséhez nincsen szükség kéményre, és telepítési költségre, s amennyiben nem használják túl hosszú ideig, az áramfogyasztása sem okoz problémát, tehát ebben az esetben a legideálisabb. Egy másik lehetőség az un. tisztagőz-átalakító, melyről a következő fejezetben írunk.
 
 

műtők légnedvesítése Műtők légnedvesítése
A sterilizálók mellett a kórházakban a műtők légnedvesítése egy következő kényes pont.
Ez a gyakorlatban úgy működik, hogy sok helyen kiépítik, majd nem használják, mert nem működik jól és csak elfertőződik.
Az ország egyetlen steril gőzzel ellátott rendszere Debrecenben van. A beruházás során igény és odafigyelés mutatkozott, hogy valóban minden feltétel a sterilitásra adott legyen, s így a bevitt gőz is elérje a steril fokozatot. Ez abból áll, hogy a rendelkezésre álló fekete gőzt, amelyet egy hagyományos kazánnal állítanak elő, egy steril gőzátalakítóba vezetnek, ahonnan tökéletes tisztaságú, RO kezelt gőz áramlik a rendszerbe minden egyéb vegyszer hozzáadása nélkül. Fontos hogy a teljesen rozsdamentes steril gőzátalakító után is minden szerelvény és cső rozsdamentes acélból készül. Az így nyert tiszta gőz tökéletesen alkalmassá válik a steril felhasználásra illetve a műtők klímájának ellátására.

Csak érdekességként említjük meg, hogy a tisztagőz legmagasabb foka az un. DIN58950-7 szabvány alapján gyártott készülékekből nyerhető, melyeket általában a gyógyszeriparban használnak.

Cikksorozatunk további részeiben bemutatjuk a tisztagőz előállító berendezéseket, valamint a higiénikus mosodák kialakításának ideális eszközeit, a használatukkal elérhető költségmegtakarítást.
További műszaki információk a www.bepatek.hu oldalon.
 
---
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.