Ön itt van most:
Címlap Gőzfejlesztés Cégek Meleg beton télen

> Cikkajánló  

A pálinkafőzés hőtani vizsgálata hőkamerávalA pálinkafőzés hőtani vizsgálata hőkamerával
2017. augusztus 28., hétfő | Virág Ádám, Csendes Zsolt, Laza Tamás
 A laboratóriumban készített "élet vize" A...
Bővebben >>
„Mert nem mindegy, hogy mit eszünk”„Mert nem mindegy, hogy mit eszünk”
2017. június 29., csütörtök | vitezeva
 – Győri Jánossal, a Zádor-Hús Kft....
Bővebben >>
Kis helyigény - sok gőz: JUNIOR - a kistestvérKis helyigény - sok gőz: JUNIOR - a kistestvér
2017. június 28., szerda | vitezeva
Több mint 300 üzemben...
Bővebben >>
Meleg beton télen PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Horváth Andrea   
2014. december 08. hétfő, 00:00

Gőzfejlesztővel a fagy ellen

 

betongyártás gőzzel

Németországban a transzportbetonüzemek fűtőberendezéssel rendelkeznek, hogy fagyos időben is képesek legyenek a transzportbeton előállítására.
Túlnyomórészt gőzfejlesztő berendezések kerülnek alkalmazásra. Ezekkel kezelik a homok és kavics adalékanyagokat, valamint a keverővizet, hogy hideg időben is képesek legyenek olyan beton előállítására, amely csak melegen bedolgozva éri el a szilárdulás után szükséges szilárdságot. Ehhez több mint 100 transzportbetonüzemben a CERTUSS automata gőzfejlesztőit alkalmazzák. Olvassa el a magyarországi példákat is.

 

A CERTUSS neves ügyfelei közé tartozik a Heinrich Elskes GmbH & Co. KG, amely a Hülskens Holding GmbH & Co. KG 100%-os leányvállalata. Az 1875-ben alapított cég tradicionális középvállalkozás, és leányvállalataival együtt Észak-Rajna-Vesztfália, Sachsen-Anhalt és Szászország tartományok vezető transzportbetonüzemei közé tartozik.
Az Elskes cég több mint 40 éve alkalmazza a CERTUSS-t. Jelenleg a különböző üzemeiben 15 gőzfejlesztő berendezést működtet. A modern keverőtornyok egyike a duisburgi kikötőben található. A CERTUSS Junior 600 1998 óta üzemel. Ezzel a keverővel a fűtési perióduson kívül akár 120 m3/h transzportbeton is előállítható.
Mínusz 15°C-os külső hőmérséklet mellett a gőzfejlesztő berendezések működtetésével folyamatosan max. 40 m3/h meleg beton állítható elő.
Az adalékanyagokat hajón és teherautóval „just in time” üzemmódban szállítják be, és egy 650 m3 térfogatú silón keresztül közvetlenül a keverőbe vezetik.

Magyarországon is CERTUSS gőzfejlesztőt vásároltak a következő betonüzemek: Ferrobeton Zrt, Csomiép Kft, Ferihegy-beton Kft, Szebeton Zrt, Readymix Zala Kft, Dunacenter Beton Zrt....stb.

betongyártás télen gőzzel A Szebeton Zrt üzemében a gőz felhasználási módja a következő: "csővezetékekbe vezetjük a gőzt, mely egy előre rögzített program alapján meghatározott hőfokon melegíti az előfeszített gerendák gyártására kialakított padozatot, így ezáltal az arra gyártott terméket. Ezzel az eljárással érleljük betontermékeinket, így magasabb korai szilárdságot tudunk elérni. A magasabb szilárdság gyorsítja a zsaluzhatóságot, illetve feszített gerenda esetén a feszítőkábelek felvághatóságát. A gőzölésnek köszönhetően technológiai időt nyerünk, mely könnyíti gyártásunkat." mondta el kérdésünkre Právics Péter, műszaki vezető.

Horváth Zsolttól megtudtuk, hogy a Readymix Zala Kft. üzemében a CERTUSS gőzfejlesztő berendezéssel termelt gőzt az adalékanyagok kiolvasztására és melegítésére használják, mivel a téli, hidegebb időszakban összefagy illetve kihűl. Ezen kívül még meleg víz előállítására is használják.

 

 

 
---
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.