Ön itt van most:
Címlap Gőzfejlesztés Cégek „Mert nem mindegy, hogy mit eszünk”

> Cikkajánló  

Kis helyigény - sok gőz: JUNIOR - a kistestvérKis helyigény - sok gőz: JUNIOR - a kistestvér
2017. június 28., szerda | vitezeva
Több mint 300 üzemben...
Bővebben >>
„Mert nem mindegy, hogy mit eszünk”„Mert nem mindegy, hogy mit eszünk”
2017. június 29., csütörtök | vitezeva
 – Győri Jánossal, a Zádor-Hús Kft....
Bővebben >>
A pálinkafőzés hőtani vizsgálata hőkamerávalA pálinkafőzés hőtani vizsgálata hőkamerával
2017. augusztus 28., hétfő | Virág Ádám, Csendes Zsolt, Laza Tamás
 A laboratóriumban készített "élet vize" A...
Bővebben >>
„Mert nem mindegy, hogy mit eszünk” PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Vitéz Éva   
2017. június 29. csütörtök, 07:55

 – Győri Jánossal, a Zádor-Hús Kft. tulajdonosával beszélgettünk

20 év húsfeldolgozói tapasztalat áll Győri János mögött, aki édesapjától tanulta a házias ízek elkészítésének fortélyait, s amit kamatoztat saját vállalkozásában is. A Zádor-Hús 2003-ban alakult, 2005-ben zöldmezős beruházás keretében épült meg az 1300 m2 –es húsüzem, melyet 2009-ben bővítettek. Jelenleg több mint 50 féle termék gyártása folyik a területen, melyek a legkorszerűbb gyártástechnológiával készülnek, mert – ahogy a szlogen is szól – nem mindegy, hogy mit eszünk. 

 

 

 


A húsüzem területére érve finom illat emlékeztet bennünket falusi disznóvágás utáni időkre, amikor a szalonnák, kolbászok lógnak a füstölőben. A tulajdonostól megtudtuk, bükkfa aprítékkal füstölik az ilyen jellegű termékeiket, mint például a csülök, császárszalonna, vagy a paraszt lapocka. A biztonsági fertőtlenítés után, védőruhában léphettünk a gyár területére, amelynek megtekintését követően utunk a kazánházba vezetett.

  Szorgos munka a töltőüzemben Szorgos munka a töltőüzemben  

Szorgos munka a töltőüzemben 

 

 

 

Zádor Lángolt kolbász útra készen Zádor Lángolt kolbász útra készen   Zádor Füstölt Kolozsvári Szalonna Zádor Füstölt Kolozsvári Szalonna

Zádor Lángolt kolbász útra készen  Zádor Füstölt Kolozsvári Szalonna 

 

 

Tavaly üzemelték be a 200 kg/h gőzteljesítményre alkalmas CERTUSS Junior TC gyorsgőzfejlesztőt, mely segítségével speciális, füst nélkül hőkezelhető főtt húskészítményeket készítenek. A gőzfejlesztővel üzemeltett berendezés hűteni is tudja a húskészítményt, így egy készülékben egymás utáni technológiai lépésben tudnak főzni és hűteni is. A gőzigény egy főzőszekrény esetén 160 kg/h a felfűtési ágban.  A 200 kg/h gőzteljesítményre képes gőzfejlesztő az üzemi tapasztalatok alapján megfelelő méretnek tűnt ennek az egy egységnek a kiszolgálására, amivel a szalonnát főzik. Jelenleg ismerkednek a technológiával, mivel korábban gőzt igénylő termelő eszközökkel nem szereztek tapasztalatot. Van hely még a bővítésre a kazánházban, így a közismerten kis helyigényű CERTUSS gőzfejlesztőkből akár egy nagyobb, 850 kg/h gőzteljesítményű berendezés elhelyezésére is lehetőség nyílik. Mindezt könnyíti a nemrég hatályba lépett NGM rendelet is.  A bővítést 2-3 éven belül tervezik megvalósítani, aminek célja, hogy a jelenleg gázzal működő főzőegységeket gőzfűtésűekre cseréljék. 

 

A CERTUSS gőzfejlesztővel fűtött főzőszekrény A CERTUSS gőzfejlesztővel fűtött főzőszekrény  

A CERTUSS gőzfejlesztővel fűtött főzőszekrény 

 

 Győri János elmondta, megbízhatóan működik a német CERTUSS gyorsgőzfejlesztő, most még csak napi négy-öt órát használják egy-egy főzési folyamat erejéig. 3 fő kezeli, váltakozó műszakban. Az üzemvezető elvégezte az ehhez szükséges képzést, de az oktatáson minden kolléga részt vett, a kezelése a gépnek egyszerű, az indítást, leállítást szükség esetén elvégzi Győri úr is. „Egyelőre nincs probléma, csak jót tudok mondani. Kötelező karbantartást végeztek eddig a berendezést forgalmazó és beüzemelő BEPATEK kollégái, egyéb gond nem volt. ” – véleményezi a tulajdonos a gép egy éves működését. 

 

CERTUSS gőzfejlesztő automata kiegészítőkkel – táptartállyal és hűtőedénnyel CERTUSS gőzfejlesztő automata kiegészítőkkel – táptartállyal és hűtőedénnyel
 

 

CERTUSS gőzfejlesztő automata kiegészítőkkel – táptartállyal és hűtőedénnyel 
 
 
 A Zádor-Hús elsők között alkalmazza a CERTUSS újonnan kifejlesztett Thermotimat PLUS  automata vezérlését, melynek köszönhetően távfelügyelettel, akár egy táblagépről látható a gőzfejlesztő kijelzője, így egy esetleges üzemzavar is, tovább a gép üzemei paraméterei szabadon állíthatóak a megfelelő jogosultsággal rendelkezők részére. A funkció segítségével tulajdonképpen a berendezés közvetlen kezelőszemélyzet nélkül üzemeltethető. Hasznos kiegészítőnek ítéli meg ezt a tulajdonos, mert a termelési vezetőket több feleslegesen megteendő úttól kíméli meg az épületben az üzemeltetés során.  
 

 

CERTUSS JUNIOR 200 TC CERTUSS JUNIOR 200 TC   
 
CERTUSS JUNIOR 200 TC
 
Touch Control - a vezérlő képernyője Touch Control - a vezérlő képernyője

 Touch Control - a vezérlő képernyője

 

 A képeket a Zádor-Hús Kft. engedélyével Vitéz Éva készítette. 

 

 

 
---
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.