Ön itt van most:
Címlap Gőzfejlesztés Rovatok > Esetek CERTUSS kalandok külföldön I. rész

> Cikkajánló  

„Mert nem mindegy, hogy mit eszünk”„Mert nem mindegy, hogy mit eszünk”
2017. június 29., csütörtök | vitezeva
 – Győri Jánossal, a Zádor-Hús Kft....
Bővebben >>
A pálinkafőzés hőtani vizsgálata hőkamerávalA pálinkafőzés hőtani vizsgálata hőkamerával
2017. augusztus 28., hétfő | Virág Ádám, Csendes Zsolt, Laza Tamás
 A laboratóriumban készített "élet vize" A...
Bővebben >>
Kis helyigény - sok gőz: JUNIOR - a kistestvérKis helyigény - sok gőz: JUNIOR - a kistestvér
2017. június 28., szerda | vitezeva
Több mint 300 üzemben...
Bővebben >>
CERTUSS kalandok külföldön I. rész PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Horváth Andrea   
2009. október 24. szombat, 00:00

Mobil gőzfejlesztő, ismeretlen gázóra, gáznyomásmérő mint munkakör
gőzfejlesztő türkmenisztánban

Ilyen és ehhez hasonló érdekességekkel, humoros és izgalmas kalandokkal találkozott a CERTUSS magyarországi képviseletének szerviztechnikusa, Antóni Tamás a gőzfejlesztők külföldi beüzemelése során.

Alábbi beszámoló az esetek emlékezetes történésire fókuszál Tamás szavaival, szemben a beüzemelések műszaki leírásával.

Türkmenisztánban egy sörgyárban lévő CERTUSS gőzfejlesztő beüzemelése kapcsán Tamásnak leginkább vicces furcsaságok jutottak eszébe. A berendezést egyébként a sör alapanyagául szolgáló rizs gőzzel történő pépesítéséhez használják.
  • Ez volt az egyetlen olyan külföldi beüzemelés ahol, amikor kiérkeztem, az előzetesen leegyeztetett 2 napra, tulajdonképpen még semmi nem volt kész - kezdi Tamás a türkmenisztáni pillanatokat felidézve. A berendezések ugyanazokban a dobozokban álltak, amiben kiszállítottuk. Az első gondolatom az volt, hogy indulhatok is haza, hiszen ebből semmi nem lesz 2 nap alatt. Azonban erre, a helyiek által a feladatra megbízott 3 ember hamarosan rácáfolt. Nem tudtam elég gyorsan kimondani a feladatokat, mert a mondat végére készen is voltak vele. Elképesztő tempóban hozták be a lemaradást, és végül minden a helyére került. 1 nap alatt a teljes gőzrendszert rozsdamentes acélból készre építették.
    A „hol van a gázóra” című kérdést azonban egyszerűen nem értették! - meséli tovább nevetve. Ugyanis maga a „gázóra” szó sem ismert, nem tudtam elmagyarázni nekik, hogy milyen berendezést keresek. Találnak egy vezetéket, rácsatlakoznak, és a gáz ingyen van. Ez főleg most itt a fűtés szezon kezdetén eléggé felfoghatatlan számunkra.
    A vízlágyítás szintén extrém módon megoldott, ugyanis a közelben lévő hőerőműből szállítják minden reggel kis kocsival a szükséges kondenzvizet. Nincs vízlágyítójuk, így valaki mindig figyeli, hogy van-e elég víz a tartályban, ha nincs akkor irány a közeli hőerőmű, így történik a vízszint-szabályozás- meséli Tamás mosolyogva.
gőzfejlesztő koszovóban Koszovóban egy élelmiszer üzem számára történő beüzemelés során is számos kaland színesítette a megbízást.
  • az albán beüzemelés pont az ellenkező tapasztalatokat hozta, jóval kevesebb munka ugyanis több mint egy hétig tartott a helyi szakemberek számára- emlékszik vissza Tamás.
    A gép akkor került ki amikor még nem volt teljesen nyugodt a helyzet, ezért a kémény felállítása után azonnal megjelent a szomszédos spanyol katonai bázisból két harckocsi, érdeklődve, hogy mi a magas építmény funkciója, rakétakilövőre gyanakodva.
    Az utolsó napokig nem volt tiszta, hogy az olajjal működő gőzfejlesztőhöz mikor sikerül az olajat leszállítani, majd egy adott pillanatba szóltak, hogy megérkezett, máig sem ismert, hogy honnan, de odahoztak egy tartálykocsi olajat.

Ehhez hasonló kalandokról olvashat sorozatunk második részében a szép nőkről legendás Voronyezs városában történő beüzemelésről, valamint az világon egyedülálló mobil gőzfejlesztőről Jekatyerinburgban.
A gőzfejlesztők műszaki dokumentációit továbbra is a www.bepatek.hu oldalon találja, bátran regisztráljon!

 
---
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.