Ön itt van most:

> Cikkajánló  

A pálinkafőzés hőtani vizsgálata hőkamerávalA pálinkafőzés hőtani vizsgálata hőkamerával
2017. augusztus 28., hétfő | Virág Ádám, Csendes Zsolt, Laza Tamás
 A laboratóriumban készített "élet vize" A...
Bővebben >>
„Mert nem mindegy, hogy mit eszünk”„Mert nem mindegy, hogy mit eszünk”
2017. június 29., csütörtök | vitezeva
 – Győri Jánossal, a Zádor-Hús Kft....
Bővebben >>
Kis helyigény - sok gőz: JUNIOR - a kistestvérKis helyigény - sok gőz: JUNIOR - a kistestvér
2017. június 28., szerda | vitezeva
Több mint 300 üzemben...
Bővebben >>
Füstgáz hasznosítás PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Horváth Andrea   
2011. november 30. szerda, 00:00

Energiamegtakarítási lehetőségek

füstgáz hőhasznosító

A Németországban készülő CERTUSS automata gyors-gőzfejlesztők önmagukban is az energiakímélő üzemmódról híresek, a folyamatos fejlesztések eredményeképpen azonban számos kiegészítő tartozék készül a berendezésekhez, amelyekkel tovább csökkenthető az energiafogyasztás.

A CERTUSS és a füstgáz hőhasznosítás

Certuss Junior gőzfejlesztő automata gyors-gőzfejlesztő A CERTUSS gőzfejlesztőknél lehetőség van a távozó füstgáz hőjének hasznosítására is. Ez a hőfelhasználás történhet a gőzfejlesztő rendszerén kívüli is, pl. technológiai meleg víz előállításával, azonban sok helyen vagy nincsen szükség erre, vagy még hőfelesleg is van. Ilyenkor megoldás a másik, jól bevált lehetőség, hogy a gőzfejlesztő rendszerén belül, a tápvíznek adjuk át a hőmennyiséget. Így a készülék gázfogyasztását vissza lehet venni, jelentős összeget megtakarítva ezzel a gázköltségből. A hőcserélő akár kondenzációs módban is működhet (jelenleg egy ilyen berendezés itthon próbaüzem alatt van), így egy nagyon takarékos gőztermelő egységet kapunk. A fejlesztők mérései alapján az energia megtakarítás elérheti a 10-13%-ot is. A füstgáz hőhasznosító elhelyezése közvetlenül a gőzfejlesztő mögött történik, így nem nagy a helyigénye: amennyiben ez a hőcserélő a beruházásnál nem kerül be a kazánházba, érdemes neki helyet hagyni, hogy az emelkedő energiaárak miatt később egyszerűen be lehessen illeszteni a rendszerbe. Mivel a CERTUSS gőzfejlesztők nem nagy helyigényűek, még ezzel együtt sem lesz nagy a berendezés által elfoglalt terület.

30%-kal alacsonyabb gázfogyasztás. Esettanulmány egy baromfi feldolgozó üzemből.

baromfi üzem Egy magyarországi  jelentős méretű baromfi feldolgozóban a régi gőzrendszer a következőképpen nézett ki: egy nagy központi, régi nagyvízteres kazán látta el az egész telepet, viszont a fogyasztók több, egymástól távoli helyen helyezkedtek el, így a gőzt csak egy nagy, hosszú gőzrendszeren lehetett szállítani. Ráadásul a kazán egy műszakos üzemben ment, így rettentő nagy volt az indítási veszteség.

Sok veszteség, rossz hatásfok

De ezen kívül még a következők is jelentkeztek: a sokszori kis terhelések miatt a kazán rossz hatásfokon üzemelt, a nagy gőzrendszer pedig szintén sok veszteséget okozott.

Megoldás=kis gőzfejlesztők

Így kínálkozott a megoldás: a sok kis fogyasztót külön-külön ellátni kis gőzfejlesztővel. Ezzel elérhették azt, hogy a nagy rendszer veszteségei megszűntek. A kis gépek 3 perc alatt beindulnak, így alig van indulási veszteség, ráadásul a technológia igényeihez jól illesztettek, így mindig jól ki vannak terhelve, jó hatásfokkal. A nagy gőzrendszer az összes veszteségével eltűnt. Ezzel a beruházással egy nagy termelő üzem éves gázfogyasztása 30%-kal lett alacsonyabb, ami igen jó megtérülést eredményezett.

További összhatásfok javítás.

Jelenleg ennek a rendszernek a hatékonyabbá tétele folyik füstgáz hőhasznosítók beépítésével, ami a rendszer összhatásfokán még javítani fog.
Korábbi cikkünkből egy kórház mosodájának példáján keresztül mutattuk a gőzfejlesztővel elért évi közel 10 millió Ft-os megtakarítást, ha érdekli kattintson a linkre!

Kapcsolódó cikkek:

A beruházás 3 év alatt megtérült

Energia megtakarítás gőzfejlesztővel

 
---
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.