Ön itt van most:

> Cikkajánló  

Kis helyigény - sok gőz: JUNIOR - a kistestvérKis helyigény - sok gőz: JUNIOR - a kistestvér
2017. június 28., szerda | vitezeva
Több mint 300 üzemben...
Bővebben >>
A pálinkafőzés hőtani vizsgálata hőkamerávalA pálinkafőzés hőtani vizsgálata hőkamerával
2017. augusztus 28., hétfő | Virág Ádám, Csendes Zsolt, Laza Tamás
 A laboratóriumban készített "élet vize" A...
Bővebben >>
„Mert nem mindegy, hogy mit eszünk”„Mert nem mindegy, hogy mit eszünk”
2017. június 29., csütörtök | vitezeva
 – Győri Jánossal, a Zádor-Hús Kft....
Bővebben >>
Kakuszi Csaba PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Horváth Andrea   
2012. június 19. kedd, 00:00

Egy fiatal vállalkozó az italgyártásban, aki nem ismer lehetetlent

Kakuszi Csaba portré Kakuszi Csaba portré
Kakuszi Csaba, akinek neve a magyarországi rallye-ban jártas közönség számára ismert lehet, most az eredményes versenyzői pályafutása mellett az eddigi sikeres életútjáról beszélt nekünk.
15 éves korában, szinte gyerekként hozta úgy a sors, hogy az üzleti világba csöppent, s 38 évesen jelenleg 80 főt foglalkoztat 2 üzemcsarnokában, 8 céget vezet, 200-300 termék van cégeinek kínálatában, és több termék kifejlesztésén dolgozik ma is. Utóbbiak közül az egyik piaci újdonságnak számító termék alapötletének gyártásához egy CERTUSS Junior 400 típusú gőzfejlesztő berendezést használnak.


Kőrös-Royal Kft. Kőrös-Royal Kft. gyártás
 • Fiatal korod ellenére már számos vállalkozásod működik, és több ismert termék kerül ki üzemed gyártósorairól. Mikor volt minderre időd, hol kezdted pályafutásod?

 • Eredetileg asztalosnak készültem, vagyis az általános iskola után iparos iskolába kerültem. Nagypapám ugyan katonát szeretett volna belőlem faragni, de ez végül nem valósult meg.
  Aztán a sors hozott egy nagy fordulatot az életembe, a szüleimnek ugyanis adódott egy munkalehetőség Amerikában, és így itt hagytak bennünket tizenévesként az öcsémmel nagymamánk felügyeletére bízva.
  Mivel a családban az akkoriban még tiltott pálinkafőzésnek már voltak hagyományai, én jóformán gyerek fejjel ezt egy kínálkozó üzleti lehetőségnek láttam. 15 évesen tehát a szüleinktől távol, így szabadon gazdálkodva az időnkkel, mi a haverok helyett a munkát választottuk, pálinkafőzésbe kezdtünk, s tekintélyes mennyiségeket adtunk el az italokból.
 • Hol főztétek a pálinkát, honnan volt berendezésetek?

 • Saját pálinkafőzőt csináltunk, ami a kisüsti technológiára épült, amiből aztán nagyüsti lett. – mondja mosolyogva. Ehhez a család egyéb tapasztalt tagjainak segítségét kértük. Így amíg a szüleink Amerikában dolgoztak, mi ezzel foglalatoskodtunk, és a pénzt pedig gyűjtöttük. Édesapámék amikor hazajöttek már olyan összeggel rendelkeztünk, amely együtt a szüleink Amerikában Kőrös-Royal üzem Kőrös-Royal üzem szerzett jövedelmével egy hazai vállalkozás megvalósítását tették lehetővé.
 • Ekkor sem távolodtatok el a szeszfőzéstől?

 • Nem, akkoriban a keresztapámnak már volt egy hasonló cége, ami nagyon jól működött és elhívott oda maga mellé dolgozni. Itt megtanultam sok szakmai dolgot még. Majd ennek mintájára 1994-ben létrehoztuk apámmal a családi házunkban a saját közös szeszfőző üzemünket és cégünket a Kőrös-Royalt. Itt kezdtük el gyártani a saját címkével ellátott szeszes italokat, 18-20 különböző kiszerelésben.
  Ekkoriban a legnagyobb mennyiségben ezek az italok fogytak a kocsmákban és a boltokban is, amelyek finomszeszből és aromákból készültek.
 • Milyen ütemben fejlődtetek? Milyen termékek jöttek a piaci változásokkal?

 • 2000-ig tulajdonképpen minden évben megdupláztuk a forgalmunkat. 2002 környékén már másfél milliárdos forgalomnál tartottunk. A növekvő árbevételből folyamatosan fejlesztettünk. 1998-ban átköltöztünk a családi házból egy 4,5 hektáros területen lévő telephelyre. Közben megvásároltuk a mai telephelyünket is Kiskőrösön, ahol először egy pet palack fújó üzemet hoztunk létre, majd a raktározást is itt oldottuk meg. 2010-ben azonban a gyártást is ide helyeztük át gazdaságossági szempontok miatt, és azóta itt folyik a termelés és a palackozás is.
  Majd létrehoztunk egy nagykereskedelmi láncot a termékeink forgalmazására, amellyel tulajdonképpen megteremtettük a saját piacunkat. Ez korábban 13 nagykereskedelmi egységet jelentett, amelyből jelenleg az 5 legerősebb működik.
  Közben egy energiaital Max energiaital gyártása Max energiaital gyártása kifejlesztésébe kezdtem, amelynek a teljes arculata az én elképzelésem szerint lett kialakítva.
 • Ez a jól ismert MAX energiaital?

 • Igen, erre épül az energiaital divíziónk, amelyre külön gépsorunk van. Ezen kívül az akácmézes pálinkák, amelyek még nagyon népszerűek termékeink közül, illetve a kezdetektől megmaradt a kommersz ital részlegünk, amely ma is a forgalmunk közel 50%-át teszi ki. Érdemes még megemlítenem a kínálatunkban szereplő söreinket is, amelyet a kezdetekben Németországban gyártattunk, de mostanára egy lengyel gyártóval dolgozunk, és saját márkanév alatt forgalmazzuk, ezek a Prince Beer sörök.
 • Ha jól tudom most is egy új termék kifejlesztésén dolgozol?

 • Valóban, 2 éve dolgozunk egy a piacon teljesen egyedi termék kifejlesztésén, amelyhez egy új gépsort kellett vásárolnunk, ugyanis a termék a csomagolásában jelent majd újdonságot a jelenlegi kínálatban. Az energiaitalok piacán a fogyasztók eddig csak a dobozos kiszerelésű típussal találkozhattak. Mi egy slim fóliával ellátott flakonos új terméket dobtunk most piacra, amelynek csomagolási technológiája gyártósor Gyártósor igényli a CERTUSS gőzfejlesztők használatát. A műanyag palackokra a gőz segítségével fogjuk zsugorítani a fóliát. Egy hasonló flakont kell elképzelni, mint amiben a Danone activia termékek vannak.
  Magával a csomagolási technikával sem foglalkozik még Magyarországon senki, így üzemünkben csomagolási bérmunka is folyik majd.
 • A szavaidból azt veszem ki, hogy a kezdetek óta töretlen fejlődésen mentek keresztül, és a lendületed sosem szakad meg?

 • Nem vagyok egy elemző típus, sosem azon gondolkozom, ha van egy kis visszaesés, hogy vajon mi történt, hanem azon hogyan lépjünk tovább. Arra törekszem, hogy lépéselőnyben legyek. Az idén éreztük meg először enyhén a válság szelét, de nem esem kétségbe, rengeteg új termék tervei vannak még a fejemben, így mindig előre menekülök.
  A legújabb találmányunk, amely még nem is publikus, például egy olyan berendezést igényel, amely valószínűleg nem fog elférni a jelenlegi gyárunkban, így már tervezzük annak bővítését.
 • A szabadidődet sem átlagos módon töltöd, így sokan talán a neveddel a hobbid kapcsán találkozhattak?

  Kakuszi rallye team Kakuszi rallye team
 • 2002-ben az öcsém, Kakuszi Zsolt, az akkori egyik üzlettársammal kezdett ralizni és mindjárt az elején meg is nyerték a Rallye 2-es bajnokságot. Egy alkalommal elhívtak engem is navigálni, amely nagyon emlékezetessé sikeredett. A gyors etap után a beíróban ugyanis szóltak a szervezők, hogy mind a négy kerekünk kitört a helyéről, így jóformán egy óriás szerencsével úsztuk meg, hogy mindez nem előtte fél perccel történt, amikor épp 180-as sebességgel hasítottunk a pályán.
  Kakuszi Csaba rallye autója Kakuszi Csaba rallye auótja 2004-ben már az öcsémmel közösen egy saját autóval versenyeztünk, egy Volkswagen Polo Super 1600-ossal, amellyel egyszer bajnokok lettünk, kétszer nyertünk murva kupát. Majd egy Renault Clio-val folytattuk, amelyet 2008-ban nagyon csúnyán összetörtünk egy versenyen. A jelenlegi gyári versenyautónkat, egy Ford Fiestát, 2009-ben vásároltuk, és megszereztük vele az első abszolút győzelmünket a Mecsek Rallye-n.
 • Mitől alakul ki valakiben ilyen ambiciózus mentalitás, és üzleti véna? A neveltetés, motiváció, vagy ez egy sajátos személyiségbeli adottság?

 • Sokat számít a családi környezet, amiben felnő az ember, de kell egy belső késztetés is mindehhez. Jelenleg a további fejlődésünk érdekében az lenne a kihívás számomra, ha Kakuszi fivérek Kakuszi fivérek nem magamat feszíteném tovább, hanem le tudnám adni a feladataim jó részét. Törekszem is erre, de ha jön egy új ötlet, azt egyszerűen muszáj csinálnom. Leginkább az visz előre, hogy egy picit mindig többet akarok, mint amit reálisan elérhetek, és emiatt állandóan egy újabb cél hajt, mert a lehetetlent nem ismerem.
 
---
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.