Ön itt van most:
Címlap Gőzfejlesztés Rovatok > Esetek A pálinka készítés CERTUSS és Agárdi módra

> Cikkajánló  

Nincs megjelenítendő elem, kérem ellenőrizze a beállításokat!
A pálinka készítés CERTUSS és Agárdi módra PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Horváth Andrea   
2009. augusztus 11. kedd, 00:00

Tudósítás egy üzemlátogatásról - AGÁRD

2009. július 16.

Hazánkban a pálinkakultúra ismét reneszánszát éli, s míg korábban a paraszti gazdálkodásra jellemző takarékossági és gazdaságossági szempontok érvényesültek az alapanyagok kiválasztásában és feldolgozásában, ma a kifogástalan minőségen van a hangsúly mind a technológia mind pedig a hozzá szükséges gyümölcsök tekintetében.

A Bepatek Kft. kiemelt referenciapartnere az Agárdi Pálinkafőzde július 16-án betekintést engedett Magyarország egyik legkorszerűbb pálinkafőzdéjébe, s így egy közös rendezvény keretén belül hazánk néhány pálinkafőző szakembere számára mutatta be miben rejlik Az év Pálinkafőzője címet viselő manufaktúra technológiájának titka.

CERTUSS az élelmiszeriparban

Az esemény rövid prezentációval indult, amelyet a Bepatek Kft. ügyvezető igazgatója, Rákos Csaba tartott a szép számban megjelent közönségnek.

Az érdeklődők megismerhették a CERTUSS berendezések működési elvét, műszaki ismérveit s előnyeit a pálinkafőzés gyakorlatában.

A jelenlévők közül jónéhányan használják a gőzt lepárlási folyamatok során, s így tájékozódhattak arról, hogy milyen érvek szólnak a gőzfejlesztők mellett a nagyvízterű kazánokkal szemben.

A CERTUSS berendezések az élelmiszeripar területén számos helyen bizonyítanak már hazánkban, köztük sok pálinkaüzemben is az agárdi mellett a hatékony termelési folyamat fontos részét képezik.

A jelenlévők további referenciapartner esettanulmányáról hallhattak, amelyen keresztül a CERTUSS automata gőzfejlesztők sokrétű felhasználási területével ismerkedhettek meg.

A mai, minőségi pálinkafőzés „Az Év Pálinkafőzdéjében”

Az esemény legérdekesebb programja természetesen az éppen működésben lévő, az idénynek megfelelő kajszibarack feldolgozásán tevékenykedő pálinkaüzem bemutatása volt.

Vértes Tibor az agárdi üzem tulajdonosa és főzőmestere is egyben, személyesen kalauzolta a vendégsereget a belsőépítészeti szempontból sem elhanyagolható lepárló házban, ahol a friss főzés eredményét ízlelhették a jelenlévők, az üstből csapolt minta alapján.

Az ízek, illatok, a látvány fokozta a jelenlévők érdeklődését, s a közel 40 C fokos hőség ellenére is – amely a klimatizálás mellett is kialakult – kérdések sorával halmozták el a pálinkafőzés számos díját elnyert, méltán büszke szakembert.

Vértes Tibor bemutatója leginkább a hagyományos technológiától eltérő megoldásokra fókuszált, lévén, hogy a jelenlévők valamennyien szakemberek, így az eljárás folyamata ismert számukra.

A jó pálinkakészítésnek első és egyben legfontosabb szempontja az alapanyagául szolgáló kiváló minőségű válogatott gyümölcs. A válogatás szó szerint értendő – mondta el Vértes Tibor – és egyes esetekben kézzel történő hámozás követi. Agárdon a magyar vidékekre jellemző aromadús gyümölcsöket részesítik előnyben, így az alma csakis jonatán lehet, a barack pedig kajszi, s így feleslegessé válik további aromaanyagok hozzáadása.

A cefrézés után az erjesztés általában 3 hét alatt megy végbe, patika tisztaságú, higiénikus környezetben, irányítottan hűthető technológiával, kóracél tartályokban.

Ezután következik a lepárlás, amely ún. erősítőfeltétes lepárlási technológia alkalmazásával jön létre. A desztilláció egy „toronnyal” ellátott lepárló berendezésben megy végbe. Ez a hagyományos kétlépcsős lepárlással szemben energiatakarékosabb üzemeltetési eljárás, amely kíméletesebb feldolgozást tesz lehetővé.

Az érlelés rozsdamentes acél tartályokban vagy hordókban történik.


CERTUSS az agárdi pálinkafőzés gyakorlatában

Az üzemlátogatás máso dik részében Biberika János projekt vezető, a pálinkafőzde kazánházában tartott előadása alatt a gyakorlatban is megtekinhették a jelenlévők, hogyan segíti az általunk forgalmazott CERTUSS gőzfejlesztő ezt a korszerű technológiát.

A lepárló technológiától pár lépésre elhelyezett Certuss gőzfejlesztő jól szemléltette a kicsi helyigényt és az alacsony sugárzási veszteséget (üzem közben is alacsony volt a gép felületi hőmérséklete). Látogatói kérdésként felmerült a hatósági engedélyezés, így elhangzott, hogy a helyszínen lévő 350 kg/h teljesítményű gőzfejlesztő a pálinkafőzőkben szokásos alacsony gőznyomásnál csak bejelentéskötelezett, nem tartozik hatósági engedélyezés alá. A látogatás alatt a berendezés teljesen automatikusan tette a dolgát, az égő „duruzsolt”, így több vendég a saját fülével győződött meg arról, hogy a direkt fűtéssel ellentétben a gőzfűtésnél az égő csak akkor megy, ha valóban szükség van a hőre, sok gázt megtakarítva ezzel.

Kulináris kalandozások

A szakmai programot egy kellemes hangulatú vacsora zárta, amelynek során a Bepatek Kft. látta vendégül a hálás közönséget, a gasztronómia egyéb területén is rendkívül magas színvonalon jeleskedő Agárdi Látogatócentrum jóvoltából. A menüsor a pálinkakultúra és szakácsmesterség páratlan találkozása volt, amely mind elkészítésében mind pedig szervírozásában maradandó élményt nyújtott:

kemencében sült, érlelt almapálinkával locsolt sertéscsülök hagymás velesült burgonyával, házi kovászos uborkával, valamint túrós kelt rétes friss meleg barackízzel. A főételhez, érlelt almapálinkát kóstolhattak a vendégek, a desszert ízét pedig kajszibarack pálinka felszolgálásával hangsúlyozták.

Szakmai ismeretekkel és élménnyel gazdagodva, kötetlen beszélgetés után távoztak a vendégek.

A Bepatek Kft. készséggel fogadja pálinkafőzők érdeklődését CERTUSS berendezései után, valamint tájékoztató anyagok állnak a rendelkezésükre a www.bepatek.hu oldalon, regisztráció után.

 
---
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.