Ön itt van most:
Címlap Gőzfejlesztés Rovatok > Esetek Gőzfelhasználás a mezőgazdaságban

> Cikkajánló  

Nincs megjelenítendő elem, kérem ellenőrizze a beállításokat!
Gőzfelhasználás a mezőgazdaságban PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Vitéz Éva   
2016. június 20. hétfő, 07:25

Gazdaságosabb gyártás a Solum Zrt. üzemében 
 

 

A Solum Mezőgazdasági, Ipari és Kereskedelmi Zártkörűen Működő Részvénytársaság 1991. február 27-én alakult a komáromi Klapka György Mezőgazdasági Termelőszövetkezet gazdasági és szellemi alapjain, s immáron több évtizede kimagasló teljesítményt nyújt Magyarország állattenyésztésében és növénytermesztésében egyaránt. A gyártás során felhasznált gőztechnológiáról Bodó László, részlegvezetővel beszélgettünk

 

Mire használják a gőzt a folyamatok során? Hogyan alakult ki a jelenlegi technológia?

 

Az állattartás, pontosabban a tehenészet kapcsán merült fel a Mela-Dry tápanyag készítésének lehetősége, amely a cukorgyártás melléktermékéből, a melaszból készül szabadalmaztatott eljárás eredményeképpen. A Solum Zrt. több mezőgazdasági céggel együtt fejlesztette ki ezt az alapterméket, amelynek gyártására alkalmas üzemcsarnok Kaposváron, a Cukorgyár területén került megépítésre pályázati forrásból.

 

A már közel egy évtizede működő cukorrépa melléktermék feldolgozó üzemrészlegünkben a szárítási technológia gőz segítségével működik. A technológia kialakítása az üzem energetikusai, tervezői és külső szakemberek bevonásával történt, többek között a BEPATEK Kft. energetikai mérnök munkatársát, Biberika Jánost is meghallgattuk, érveit és tanácsait a beüzemelés során figyelembe is vettük.


A versenyképes gyártás érdekében kisebb teljesítményű gőzfejlesztő gép mellett voksoltunk a nagyvízterű kazánjaink mellé, ugyanis a cukorfeldolgozás folyamatában a gőzigény kampányszerűen alakul. Mintegy négy hónapot felölelő időszakban van szükség a beépített gőzteljesítmény teljes egészére, ezzel ellentétben a kampány időszakon kívül lévő nyolc hónap alatt a gőzigény a beépített összesített gőzteljesítménynek közel tizedét sem teszi ki, így egy tízszeres méretű nagyvízterű gőzkazántelep üzemeltetése nem gazdaságos. Ennek hatására született döntés a kisebb teljesítményű, BEPATEK Kft. által forgalmazott gőzfejlesztők beszerzése mellett,
melyek a kampányidőszakon kívül látják el gőzzel az üzemet. A gőz felhasználás nagyban függ a késztermék megrendelésétől, optimális esetben heti 5 munkanapon 24 órában üzemelnek a berendezések. A gyártósort 5 fő üzemelteti váltásban.

 

Mi a véleménye a BEPATEK Kft. munkájáról, szolgáltatásairól?

 

A beszerzés előkészítéseként több ajánlatot is kértünk, de a döntést nagyban segítette, hogy személyesen is meg tudtam győződni a vállalkozás megbízhatóságáról, és magáról a termékről is a számos referencia által. A tervezésben a személyes látogatás volt az igazi segítség a BEPATEK Kft. részéről, hiszen a gyártási folyamatot bemutathattuk a cég munkatársainak, és így a felmerülő igények megismerése után a fejlesztési irányokat is könnyen ki tudtuk alakítani.

 

A BEPATEK Kft. szolgáltatásait értékelve elégedettek lehetünk, hiszen a dolgozók magas szakképzettsége és segítőkészsége, a közvetlen kommunikációs stílus, amit tapasztalunk nagyra becsülendő.
A berendezésekkel is maximálisan elégedettek vagyunk, a mai kor követelményeinek megfelelő kialakítás, és a könnyű kezelhetőség jellemző az érdi cég által forgalmazott gépekre. 

 

 
---
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.