Ön itt van most:
Címlap Gőzfejlesztés Rovatok > Hírek Gőz a hazai fürdőkultúrában

> Cikkajánló  

Nincs megjelenítendő elem, kérem ellenőrizze a beállításokat!
Gőz a hazai fürdőkultúrában PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Horváth Andrea   
2013. február 22. péntek, 00:00

CERTUSS a Gellértben és a Széchenyiben

Certuss a Gellértben Certuss a Gellértben

A CERTUSS német mérnök szakembere, Peter Sdunek látogatott tavaly ősszel hazánkba és számolt be a németországi partnereinek, Budapest híres fürdőkultúrája kapcsán a Gellért Fürdőről, mint az egyik legimpozánsabb CERTUSS referenciáról.

Certuss a Gellért fürdőben Certuss a Gellért fürdőben Budapest nem csak az egyetlen fürdőhely, ami egyben főváros is, hanem Európa egyik legnagyobb fürdővárosa. Már a II. évszázadban voltak itt fürdők (14 db), az akkori római Aquincumban, a mai Budapesten.

A Római Birodalom bukása után a fürdőkultúra is lassan elveszett, a XVI-XVII.században törökök megszállásával azonban újra magára talált. 1669-ben már 8 fürdőről írnak, amik akkor török hamamok voltak. A XIX. század végén és a XX. század elején ismét feltámadt a reneszánsz fürdőkultúra, olyan fürdőket építettek, amelyek reprezentatív épületekben kaptak helyet. A fürdőket 120 természetes hőforrás látta el, naponta több mint 30 ezer m3 ásványi anyagokban gazdag gyógyvízzel, 21 fürdőben.

A legtöbb fürdő, történelmileg vagy építészetileg jelentős épületben került kialakításra, amelyek közül az egyik legfontosabb a Gellért fürdő, amelyet 1918-ban nyitottak meg a Gellért Szállodával együtt. A fürdő és a szálloda szecessziós stílusban épült, melynek belsejében csempézett falak találhatók, sok kő és márvány szoborral.

Itt nyitották meg 1927-ben a világon az első hullámfürdőt, 1934-ben pedig egy pezsgőfürdővel egészítették ki.

Gellért fürdő Gellért fürdő A tető további különlegessége, hogy az időjárástól függően nyitható vagy zárható. A Gellért fürdőben összesen 3 külső és 10 belső medence van, a kevert vizű úszómedence mellett termálfürdő és gőzfürdők is találhatóak itt.

A különböző termálvizű ajánlatok mellett vannak még wellness és gyógyászati kezelések is.

A gőzfürdőt 4 CERTUSS gőzkazán látja el, CERTUSS Junior 200-as típusúak, amelyeket 2009-ben és 2012-ben üzemeltek be, a megemelkedett gőzigény kielégítésére. Azért választották a CERTUSS berendezéseket mert Magyarországon a gőzfejlesztőknek nagyon jó a hírük, és a gőzfejlesztő kifejezés hazánkban egyet jelent a CERTUSS-szal. Másrészt ez az elhelyezés és kivitelezés megfelelt a felállítási előírásoknak is.

A Gellért Fürdő érdekessége még, hogy megnyitása óta, csupán egyetlen napra zárták be egy csőtörés miatt.
A gyógyfürdők 365 napos nyitva tartása és így a viszonylag szűkös idő a berendezések karbantartására magas minőségű megbízható gépeket és megfelelő odafigyelést, szolgáltatást igényel.

A Széchenyi és a Certuss története

Széchenyi fürdő és a Certuss Széchenyi fürdő és a Certuss Ugyanezzel a üzemeltetési sajátossággal, de jól működik a másik műemléki fürdőben, a Széchenyiben is két CERTUSS Universal 2000 típusú gőzfejlesztő, 5 éve.
Budapest első gyógyfürdője 1913-ban épült Czigler Győző tervei alapján, majd 1927-ben bővült népfürdőosztállyal és strandfürdővel. 1960-ban a társas fürdőruhás termálosztály is létrejött.
A Széchenyi fürdő külső szemlélő elöl elzárt részei, a gépházak és maga az egész gépészet legalább annyira hatalmas mint maga a fürdő. Következő hírlevelünkben beszámolunk Nádházi Sándor, a fürdő épületgépésze segítségével, az általa nevezett "szentélyről", annak is leginkább gőzös vonatkozásáról.

 
---
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.