Ön itt van most:
Címlap Gőzfejlesztés Rovatok > Hírek BEPATEK-CERTUSS siker a Kelenföldi Erőműben

> Cikkajánló  

Nincs megjelenítendő elem, kérem ellenőrizze a beállításokat!
BEPATEK-CERTUSS siker a Kelenföldi Erőműben PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Vitéz Éva   
2016. november 07. hétfő, 13:15

A Magyar Épületgépészek Szövetségének alelnöke, Pánger László vezetésével indult a Kelenföldi Erőműben tartott VI. Ipari és Technológiai Szakmai Nap, ahol többek között a BEPATEK képviseletében Gáspár Pál műszaki koordinátor is bemutatta a cég által forgalmazott német CERTUSS gőzfejlesztők tulajdonságait, újdonságait és működését. A résztvevő cégek kiállítás keretében is lehetőséget kaptak arra, hogy az előadásokon túl akár személyesen is tájékoztassák az érdeklődőket termékeikről.

A valódi ipari és építészeti értéknek számító Kelenföldi Erőmű méltó helyszíne volt az ipari és technológiai tárgyú előadásokat felvonultató rendezvénynek. Horváth Tibor, az erőmű igazgatójának bemutatója után a résztvevők szakemberek kalauzolásával megismerhették az épület történetét, régi és jelenlegi funkcióit. Ez utóbbi közé tartozik az a gépcsarnok, amely ma műszaki múzeumként berendezve ad helyet az egykor alkalmazott speciális erőművi gépeknek és szerelvényeknek.

 

Az Art deco stílusú áramfejlesztőtelep építési munkálatai 1912-ben vették kezdetüket, az áramszolgáltatás 1914. június 8-án indult meg. A kapcsolóházat és a gépházat összekötő, hídszerűen kiképzett épületrészben került elhelyezésre a vezénylőterem, alatta pedig a hozzá tartozó reléterem. A vezénylőteremből történt a gépek szabályozása, ellenőrzése, valamint az egész 30 kV-os kapcsolóberendezés kezelése.

 

Gőzfelhasználás az Erőműben

 

Az erőmű gőztermeléséhez szükséges vizet a tápház szivattyúk biztosították, miután a vizet megfelelően előkészítették. A megtermelt gőz vezetékeken keresztül került a gépház pincéibe, ahol bekerült a turbinákba. A gőz nyomása 35 atm, hőmérséklete 420 Celsius volt. A beáramló és expandáló gőz hatása alatt a turbinák lapátkerekei másodpercenként 1500 fordulatot tettek meg és megforgatták az azonos tengelyre épített generátort. A munka végeztével távozó gőz lehűlt és lecsapódott. Minél nagyobb volt a lehűlés, annál nagyobb volt a hatásfok, ezért a hűtésre a Duna vizét alkalmazták. A lecsapódott gőz és víz visszatért a tápház szivattyúihoz úgy, hogy az állandóan megforgatott, mindig azonos víznek köszönhetően a kazánok előmelegített és előkészített tiszta vízzel dolgoztak, utánpótlásra csak a kismértékű veszteségek miatt volt szükség. Írta az erőmű gőz körfogásáról Dr. Bierbauer Virgil, az épület tervezője.

 

A rendezvényen készült fotókat alább tekintheti meg.

 

Forrás:
http://control-room-kelenfold.com

http://megsz.hu


       
 
       

 

 
---
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.