Ön itt van most:

> Cikkajánló  

Kis helyigény - sok gőz: JUNIOR - a kistestvérKis helyigény - sok gőz: JUNIOR - a kistestvér
2017. június 28., szerda | vitezeva
Több mint 300 üzemben...
Bővebben >>
A pálinkafőzés hőtani vizsgálata hőkamerávalA pálinkafőzés hőtani vizsgálata hőkamerával
2017. augusztus 28., hétfő | Virág Ádám, Csendes Zsolt, Laza Tamás
 A laboratóriumban készített "élet vize" A...
Bővebben >>
Csőkígyó PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Biberika János   
2010. augusztus 10. kedd, 13:33

Függőleges elrendezés a legoptimálisabb megoldás

csőkígyó

A gőzfejlesztők által előállított gőz jó minőségéhez hozzátartozik a csőkígyós megoldás, e nélküli konstrukciók esetén váratlan és meglepő problémákra lehet számítani (nyomásvesztés, vizesedés). A CERTUSS több mint ötven év tapasztalattal rendelkezik a gyors-gőzfejlesztő gyártás területen, így a csőkígyót a legoptimálisabban tudta kifejleszteni:már 30 éve csak függőleges konstrukciót alkalmaznak, jó minőségű anyagokat használnak, magas technológiai fegyelem mellett. Hogy miért fontos ez a tapasztalat? Nézzük:

A csőkígyó a gőzfejlesztő berendezés víz elpárologtatására szolgáló része: az égő lángtere körül elhelyezkedő sűrű menetes feltekert cső, melybe szivattyúval betáplálják az egyik végén a vizet, majd a másik végén már mint gőz jön ki. Anyaga, mivel láng körüli hőátadás történik, fekete acélcső. Elrendezése lehet vízszintes és függőleges elrendezésű, azonban a specializálódott gyártók az élettartama növelése miatt már csak függőleges elrendezést alkalmaznak. Ennek több előnye van:

  • hőfeszültségek: a csőkígyó mivel felülről van a készülékbe belógatva, a hőfeszültségeket gyakorlatilag kilógja. Amennyiben a csőkígyót vízszintesen helyezik el, a feltámasztások miatt hőtágulásnál nem tud „kinyúlni”.
  • egyenletes hőátadás: a függőleges elrendezés miatt körbe a láng körül egyenletes a hőátadás, míg egy vízszintes elrendezés esetén elkerülhetetlen az, hogy felül jobban melegedjen a csőkígyó.
  • alsó ponti leiszapolás: függőleges elrendezésnél a vízbemenet a legalsó ponton helyezkedik el, iszapolásnál ugyanezen ponton történik a leiszapolás, így a gravitáció is megkönnyíti a gőznyomás dolgát, az iszapolásnál minden eltávozik.
  • belső szennyeződések: míg a vízszintes helyzetben minden hajlatban maradhat lerakódás, addig ez egy függőleges elhelyezésnél nem áll fenn.
  • külső szennyeződések: a vízszintes hőátadó felületnél az égésnél keletkező szennyeződések a fűtőfelületen rakódnak le, ami gyakoribb tisztítást igényel, esetlegesen problémát okozhat. A függőleges elhelyezésnél a szennyeződés az égéstér aljára kerül, ahonnan könnyel eltakarítható. Ez főként olajtüzelésnél jelentkező dolog.

Megoldás még, hogy a csőkígyót két részre osztják: elgőzölögtető rész és felső rész, ami azzal az előnnyel jár, hogy a jobban igénybe vett elgőzölögtető rész cserélhető, míg a felső részhez a komplett gép élettartama alatt nem kell nyúlni. Vannak gyártók, ahol gyártási költség csökkentése miatt egy darabból áll az egész csőkígyó, azonban egy esetleges tönkremenetelnél az egészet ki kell cserélni.
A csőkígyó élettartama függ a konstrukciós kialakítástól és a felhasznált anyagminőségektől is. Egy jobb minőségű berendezésben az elgőzölögtető rész várható élettartama kb. 30 ezer üzemóra, míg a felső résznek kb. 25 év.


 

 
---
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.