Ön itt van most:
Steril vagy tiszta gőz? PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Rákos Csaba   
2012. június 14. csütörtök, 00:00

Kórházi műtőkben alkalmazott gőz előírásai

Steril gőz a műtőkben Steril gőz a műtőkben

A Kórházi műtők légtechnikájában alkalmazott gőz (légnedvesítés céljából) minőségére jelenleg nincs hivatalosan érvényben lévő szabvány.
A tervező és üzemeltető felelőssége, hogy milyen gőzt alkalmaznak. Aktuális szabvány hiányában vissza lehet nyúlni a korábbi MSZ-03-190-87 szabványhoz, melyben többek közt előírták különböző helységek megengedett csíraszámát.

 

A külföldi gyakorlat

Utánajártunk, hogy Ausztriában mi a helyzet. Meglepődésünkre kiderült, hogy itt sincs kötelező érvényű aktuális szabvány.
Néhány (légnedvesítésre visszavezethető) fertőzéses baleset miatt azonban a gyakorlatban elterjedt, hogy a kórházi műtők légtechnikájához steril vagy más néven tisztagőzt alkalmaznak.
Központi gőzrendszernél ahol a sterilizálók is innen kapják a gőzt, ez túl nagy többletköltséget nem jelent, hiszen a sterilizáló miatt eleve sterilgőzfejlesztőre van szükség, és a méretkülönbség nem okoz drasztikus költségnövekedést.

Tisztagőz és Steril gőz felhasználási területei:


Tisztagőz EN285-ös szabvány szerint. Orvostechnológiai eszközök sterilizálásához szolgál, mint pl. operációs eszközök.

Sterilgőz DIN58950-7 szabvány szerint. Ez a gőz érintkezik gyógyszeripari termékekkel, így igen magas követelményeknek kell megfelelnie. Különbség a kórházi tisztagőzhöz képest: felépítési mód, felületi anyagminőség, kvalifikált gyártás, limitált endotoxin.

Olvasson erről még többet a gozfejleszto.hu oldalon: Steril Gőzfejlesztők

Töltse le a szabványokat itt!

 

 
---
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.