Ön itt van most:

> Cikkajánló  

Kis helyigény - sok gőz: JUNIOR - a kistestvérKis helyigény - sok gőz: JUNIOR - a kistestvér
2017. június 28., szerda | vitezeva
Több mint 300 üzemben...
Bővebben >>
A pálinkafőzés hőtani vizsgálata hőkamerávalA pálinkafőzés hőtani vizsgálata hőkamerával
2017. augusztus 28., hétfő | Virág Ádám, Csendes Zsolt, Laza Tamás
 A laboratóriumban készített "élet vize" A...
Bővebben >>
Certuss vízkezelése PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Biberika János   
2012. október 04. csütörtök, 00:00

A gőzfejlesztő és a vízkeménység

Certuss gőzfejlesztő vízlágyító Certuss vízlágyító

Magyarországon számos helyen üzemel Certuss gőzfejlesztő termelő üzemekben problémamentesen (kb. 600 db), mégis sokszor elhangzik még akár a szakmában is, hogy ezek a gépek nagyon érzékenyek a vízkezelésre. Lássuk, hogy is van ez:

Hazánkban kb.85-90%-ban a Certuss gőzfejlesztőkhöz a vízanalízisek alapján elegendő vízkezelésnek egy kationcserélő oszlop, esetleg kettő, ha folyamatos a gép üzeme. A maradék keménységet kazántápvíz kondicionáló vegyszerrel kötjük meg.  Így a berendezésbe keménységet okozó sók nem, de más egyéb sók, vegyszer bekerül. Ezeket időnkénti iszapolással, illetve az elragadott vízzel együtt a gőzszárítóval távolítjuk el a rendszerből. Ez egy eléggé stabil, megbízható megoldás, a Certuss gőzfejlesztők csőkígyójának élettartama tapasztalatok szerint (kb. 13.000 gépet gyártottak le) bőven kielégíti az iparban elvárt igényeket. A vízkezelés méretezésénél természetesen vízanalízis alapján méretezzük a készülékeket, de előfordulhat, hogy a víz egyes összetevői egyéb problémát okozhatna, így némely esetben pl. vastalanító, védőlágyító, vagy extrémebb esetben fordított ozmózisra van szükség, ez azonban drága dolog, mind beruházásilag, mind üzemeltetni. Nagyon fontos, hogy mindig akkreditált labor által végzett kazántápvíz szempontjából végzett vízanalízis alapján válasszuk ki a vízkezelést.

Amennyiben mégis kemény víz jut a gőzfejlesztőbe, az relatíve hamar látható (sok mindentől függ a lerakódási idő): a bekerülő és lerakódó vízkő leszűkíti a csőkeresztmetszetet, ami a tápszivattyú utáni nyomást elkezdi emelni. Ez a napi rutinellenőrzésekkor látható, és így meg lehet tenni ellene az intézkedéseket. Ez pl. lehet egy savazás, amivel le lehet oldani a szűkülést okozó anyagokat. Igaz ugyan, hogy ez kis időre kiesést okoz, azonban észrevehető, és az elhárítás után újra jó hatásfokkal üzemeltethető a gép. Ezután mindenképpen meg kell szüntetni a keménység bekerülésének okát.

Amennyiben egy vízteres kazánba kerül vízkő, az nem látszik egyből, ami elméletileg azt is jelentheti, hogy a géppel tovább lehet menni. Igen ám, de már egy kicsi lerakódás is draszitkus hatásfok romláshoz vezet, és ha ez azzal jár együtt, hogy az üzemeltető szerint jó ez így, akkor bizony gázfogyasztásban ez sokkal többe kerül, mint egy savazás. Amennyiben a probléma így nem kerül kezelésre, akkor ez a berendezés komoly meghibásodásához, extrém esetben leselejtezéséhez vezethet (vagy pl. kazánrobbanás, ami egy Certussnál nem fordulhat elő).

Vízkeménység ellenőrző Testomat 808 Amennyiben szeretnék a savazás okozta időkiesést és persze pénzkiadást meggátolni, úgy mindenképpen ajánlott egy Testomat egység beépítése, mely folyamatosan ellenőrzi a gépbe kerülő víz keménységét, és esetleges betöréskor leállítja a rendszert, meggátolva ezzel a lerakódást a csőkígyóban. Ennek ára összevethető egy esetleges dugulás után savazás árával, így már az első ilyen probléma esetén behozza az árát. Amennyiben ez felkelti érdeklődését, kérje a Bepatek Kft ajánlatát.

Ajánlatkérés

 

 
---
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.