Ön itt van most:
Címlap Gőzfejlesztés Rovatok > Termék, Technológia Miért vannak elterjedőben a gőzfejlesztők?

> Cikkajánló  

Kis helyigény - sok gőz: JUNIOR - a kistestvérKis helyigény - sok gőz: JUNIOR - a kistestvér
2017. június 28., szerda | vitezeva
Több mint 300 üzemben...
Bővebben >>
A pálinkafőzés hőtani vizsgálata hőkamerávalA pálinkafőzés hőtani vizsgálata hőkamerával
2017. augusztus 28., hétfő | Virág Ádám, Csendes Zsolt, Laza Tamás
 A laboratóriumban készített "élet vize" A...
Bővebben >>
Miért vannak elterjedőben a gőzfejlesztők? PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Rákos Csaba   
2012. október 09. kedd, 00:00

Gőzkazán vagy gőzfejlesztő


A nagyvízterű gőzkazánok egy nagy térfogatú nyomástartó edényből és az abban elhelyezkedő füstcsövekből állnak. A gőz előállításához tehát a vízben egy csőben keringtetik az égési hőt. A gőzfejlesztők működési módja ennek a fordítottja, vagyis a láng körül csőkígyóban kering a víz, melyből így gőz keletkezik. A gőzfejlesztők tehát sokkal kisebb víztérfogattal rendelkeznek, így tehetetlenségük is kisebb, rövidebb a felfűtési idő és kisebbek az ún. fix veszteségek. A gőzfejlesztők esetében a fő alkotóelemek (égő, csőkígyó, szivattyú) egymásra hangolása különösen fontos, így csak a kimagasló minőségű gőzfejlesztők alkalmazhatók a fogyasztók teljes vertikumában.
Az utóbbi évek tendenciája a gazdaságos, kis alapterületű és egyszerűen kezelhető gőzfejlesztők irányába mutat. Egy jó konstrukciójú és kiváló minőségű anyagokból készült gőzfejlesztő használható szakaszos üzemre vagy akár "csúcs-kazánként" is, tehát ott, ahol egy üzem teljes és folyamatos gőzellátásáról van szó.

Miért vannak elterjedőben a gőzfejlesztők?
 • minimális helyigény (pl. 500 kg/h = 1 m2),
 • egyszerű telepítés és felállítás,
 • rendkívül egyszerű kezelés és üzemeltetés (3 perces felfűtés, időszakos felügyelet a teljes automatikának köszönhetően),
 • minimális szervizigény (1-2 alkalom évente),
 • rendkívül magas összhatásfok, kedvező üzemeltetési költségek.

Mikor gőzkazán és mikor gőzfejlesztő?


Gőzkazánt Certuss gőzfejlesztő Certuss gőzfejlesztő érdemes telepíteni 5000-6000 kg/h teljesítmény felett, gőzfejlesztőt pedig 80-5000 kg/h gőzelvételnél, illetve ott, ahol kis hely áll rendelkezésre (az álló konstrukciónak minimális a helyigénye), valamint időben egyenetlen gőzelvételnél (rendkívüli rugalmasság a kis víztér miatt), 1 vagy 2 műszakos üzemnél (kiemelkedő megtakarítás (10-20%) a 3 perces felfűtés miatt.

A gőzfejlesztők tipikus felhasználási esetei

Magyarországon korábban sok helyen létesített hatalmas kazántelepeket. Ezek ma gazdaságtalanul működnek, mert: elavultak, az elvétel jelentősen csökkent, azaz rossz a kihasználtság, egyes gyáregységek önállóvá váltak és ezért megpróbálnak leválni a gőz-tápvezetékről.

Sok cég magas áron vásárolja vagy állítja elő a gőzt. Az egyre nehezedő piaci helyzetben létkérdés a költségek csökkentése. Ezért sokan gazdasági megfontolásból térnek át önálló gőzfejlesztésre. Kisebb üzemek építésénél az egyszerűség és gazdaságosság miatt jön mindinkább szóba a gőzfejlesztő.

A nagyvízterű gőzkazánok gőzpufferének jelentősége a felhasználóknál

Sokan gondolják úgy, hogy csak megfelelően nagy gőzpufferű kazánnal lehet egy üzemet ellátni. Az ingadozó gőzelvételnek azonban kétféleképpen lehet megfelelni:
 • valamilyen tartályban tartalékolt gőz (puffer) háromhuzatú kazán, avagy gőzfejlesztő + gőztároló tartály kombinációval, illetve
 • az elvételt rugalmasan követő gőzfejlesztővel, feltéve, ha a 2 vagy 3 pont-vezérlésű égőnek nincs szüksége 2 begyújtás közt kiszellőzésre (egyes típusoknál, szakaszos üzemmód esetén a kiszellőzés ideje alatt a kis víz-gőztér miatt a gőznyomás leesik, a gőz nedves lesz).
Egy háromhuzamú kazán (nagyvízterű gőzkazán), gőzteréből rövid idő alatt képes gőzt leadni, és ezzel rövid ideig a névleges teljesítménye felett működni. Ez azonban nem eredményez magasabb üzembiztonságot, miután legkésőbb 5-10 perc múlva a gőztér kiürül. A gőzkazánnak az elvett gőzmennyiséget ismét pótolnia kell, ezért egy ideig csak a "tárolóba" termel gőzt. Egy háromhuzamú gőzkazán teljesítménye túlterhelés után jelentősen csökken, ezért egy kb. félórás időtartamot nézve átlagosan csak a névleges teljesítményt tudja leadni. Ez azt jelenti, hogy az 1000 kg/h teljesítményű, háromhuzamú gőzkazán rövid ideig (kb. 5 perc) ugyan képes talán 1200 kg/h gőzt leadni, de ezt követően teljesítménye egy ideig csak 800 kg/h lesz.

A rövid ideig tartó túlterhelés lehetősége a gőzfelhasználás 99%-ban abszolút semmit nem eredményez, csak olyan helyeken, ahol egész rövid terhelési csúcsok jelentkeznek, mint pl. a styropor-haboknál jelent a nagyvízterű gőzkazán előnyt. Ebben a felhasználási esetben a gőzfejlesztőhöz egy gőztároló tartály ajánlható.

A nagyvízterű gőzkazán gőzraktározó hatása az ügyfélnek sok pénzbe kerül. Ahhoz, hogy a gőztér megteljen, minden nap legalább 20 percig a kazánt fel kell fűteni. A gőzkazánba így bevitt energia tiszta veszteség, mert a kazán leállása után minden éjszaka a lehűlés következtében elvész. Ez a veszteség eléri a 7-10%-ot, míg a gőzfejlesztő 3 perces felfűtésénél csak az 1%-ot.
Certuss installáció Certuss installáció
Összehasonlításként egy nagyvízterű gőzkazán olyan, mintha az autónkat elindulás előtt 20 percig teljes gázon hajtanánk, hogy utána az autópályán 10 percig a 150 km/h maximum helyett 180 km/h sebességgel hajtsuk.

A nagyvízterű gőzkazánok felülete felépítésükből adódóan nagy, ezért a kisugárzási veszteség jelentősen magasabb, mint a gőzfejlesztőknél. Ezen kívül a háromhuzamú gőzkazánok jóval magasabb iszapolási veszteséggel rendelkeznek.

Ha ritka esetben mégis szükség lenne egy gőztárolóra, úgy gazdaságosabb egy pontosan méretezett gőztároló tartályt telepíteni a gőzfejlesztőhöz, mint egy nagyvízterű gőzkazánt mindig felfűteni. Véleményünk szerint a háromhuzamú gőzkazán drága és teljesen szükségtelen gőzpufferrel rendelkezik.Az energiatakarékos installáció szabályai röviden a következők:

 • A gőzvezetékeket röviden kell vezetni, és lényeges a szigetelés.
 • A gőzvezetéket a vége felé kell lejtetni és ott vízteleníteni.
 • Építsenek be nézőablakot minden kondenzátum-leválasztó után. Csak így lehetséges a hibás kondenzátum-leválasztó következtében fellépő gőzveszteséget időben észlelni.
 • Utógőz hasznosítása: olyan berendezéseknél, ahol magas nyomáson használnak gőzt, lehetőség van az utógőz hasznosítására. A kondenzátumból alacsony nyomású gőzt nyerünk, amit tovább lehet hasznosítani.

A megfelelő karbantartás

Minden kazán csak akkor üzemeljen, ha szükség van rá. Ajánlatos tehát a munkafolyamatot úgy összehangolni, hogy a kazán ki legyen használva.

A rendszeres szerviz fontosabb, mint gondolnánk! Ökölszabályként elfogadott, hogy az égőt és kazánt legalább évente egyszer szakember nézze át és állítsa be. Különösen fontos ez olajtüzelésnél, ahol az olaj éghetetlen anyagokat is tartalmaz. Ez szigetelőréteget képez az égéstérben, és jelentősen lecsökkenti a hatásfokot.

www.gozfejleszto.hu

 
---
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.