Ön itt van most:

> Cikkajánló  

A pálinkafőzés hőtani vizsgálata hőkamerávalA pálinkafőzés hőtani vizsgálata hőkamerával
2017. augusztus 28., hétfő | Virág Ádám, Csendes Zsolt, Laza Tamás
 A laboratóriumban készített "élet vize" A...
Bővebben >>
Kis helyigény - sok gőz: JUNIOR - a kistestvérKis helyigény - sok gőz: JUNIOR - a kistestvér
2017. június 28., szerda | vitezeva
Több mint 300 üzemben...
Bővebben >>
Certuss biztonsági szelep PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Biberika János   
2013. április 25. csütörtök, 12:15

Tudnivalók új vagy felújított rendszer esetén


Certuss gőzfejlesztő biztonsági szelep Certuss gőzfejlesztő biztonsági szelep

Néhány partnerünk visszajelzése alapján összeállítottunk néhány fontos technológiai információt a Certuss biztonsági szeleppel kapcsolatban. Észrevételek alapján a gőzfejlesztőben lévő biztonsági szelep egyszeri lefúvás után elképzelhető, hogy nem zár vissza.

Ennek oka lehet a rendszer szennyezettsége, amikor lefúvás után a rendszerben levő szennyezés záródik az ülék és tányér közé, illetve a szennyezés meg is sérti az ülék és/vagy tányér zárófelületét. A sérült tányér/ülék már nem biztosít tömörzárást a fém/fém zárás mellett. A teljes emelkedésű biztonsági szelepek esetében a probléma a szelep csattogása miatt még fokozottabban lép fel, mivel lefúvás után a rugóerő nagy erővel zárja a biztonsági szelepet. Amennyiben a biztonsági szelep túlméretezett még intenzívebben lép fel ez a probléma. Amikor a szennyeződés elég kemény (reve, rozsda, fémforgács, hegesztési maradványok stb.) az ülék/tányér sérülése bekövetkezik.

A fentiekből következik – különösen új rendszer vagy felújítás utáni indítás után -, hogy a nem megfelelően kitisztított rendszer magában rejti a biztonsági szelep sérülését. A biztonsági szelepet csak a rendszer alapos átmosása után célszerű felszerelni.

A fentiek minden gyártmányú biztonsági szelepekre érvényesek. Ez nem gyártóspecifikus probléma. A gyártók általában azonos anyagminőséget használnak az ülék/tányér anyagául és azonos keménységűre edzik azokat. Sok esetben - amikor lehetséges - megoldás lehet a problémára lágyülékű tányér alkalmazása, amely az ülék kisebb sérülése esetén is zár. Bár itt is fennáll a veszély a sérülésre, amikor az éles szennyezés elvágja a lágy tömítést. A biztonsági szelep feladata a rendszer nem megengedett túlnyomás elleni védelme. A stabilan működő rendszer esetén, valamint az ahhoz jól illesztett és kiválasztott biztonsági szelep szinte sohasem nyit!

A Bepatek Kft. javaslata, hogy az időszakos vizsgálatkor próbapadon ki kell próbálni a biztonsági szelepet. A szelepet természetesen fel lehet csiszoltatni, utána ismét zárni fog tökéletesen. Ezt leállási időszakban érdemes elvégeztetni. Ha erre nincs mód, akkor egy tartalékszeleppel lehet a problémát megoldani.


Érdeklődés, kérdés esetén a Bepatek Kft munkatársai készséggel várják jelentkezését, a +3623-521-521-es telefonszámon, vagy a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címen.

 
---
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.