Ön itt van most:

> Cikkajánló  

A pálinkafőzés hőtani vizsgálata hőkamerávalA pálinkafőzés hőtani vizsgálata hőkamerával
2017. augusztus 28., hétfő | Virág Ádám, Csendes Zsolt, Laza Tamás
 A laboratóriumban készített "élet vize" A...
Bővebben >>
Kis helyigény - sok gőz: JUNIOR - a kistestvérKis helyigény - sok gőz: JUNIOR - a kistestvér
2017. június 28., szerda | vitezeva
Több mint 300 üzemben...
Bővebben >>
Látvány-gőzlabor PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Horváth Andrea   
2013. június 24. hétfő, 00:00

Miskolci Egyetem műszerezett gőzrendszer nézőablakokkal
Miskolci demonstrációs gőzlabor Certuss elektromos gőzfejlesztő

2012 őszén az EXPLOTECH Kft. (a németországi ARI szerelvények magyarországi forgalmazója) és a Miskolci Egyetem Vegyipari Gépek Tanszéke egy műszerezett gőz demonstrációs labor tervezését és kivitelezését határozták el.

A gőzrendszer hőforrását a BEPATEK Kft. által szállított és beüzemelt CERTUSS típusú 63 kg/h gőzteljesítményű, 10 bar(t) üzemi nyomású elektromos gőzfejlesztő adja. A berendezés beépített kondenz és táptartállyal, tápszivattyúval rendelkezik.
A tervezésben való közreműködésre, a gyártási és kivitelezési munkák elvégzésére az SZ-GÉPÉSZ Kft-t kérték fel.

A labor alapvetően oktatási, bemutató célra készült a diákok számára. Feladata a beépített ipari berendezések, szerelvények gépészeti berendezések (gőzfejlesztő, elzáró és szabá Látvány gőzrendszer Látvány gőzrendszer Certuss gőzfejlesztővel lyzó szelepek, szivattyúk, stb.) működésének bemutatása, vizsgálata, üzemi próbák, mérések végzése. A blokk a Vegyipari Gépek Tanszéke megalakulásának 50 éves évfordulójára készült el.

A kivitelezéssel foglalkozó testvérpárral, (Sz-Gépész Kft) Szabó Péterrel és Gáborral beszélgettünk a projekt kapcsán.- Az eredeti terv szerint alakult ki a megoldás?


- Mivel a tervezést is mi végeztük, ezért különösen érdekes volt a feladat, és bizony volt olyan része, ami menet közben, a nagy lelkesedésünk miatt tovább fejlődött. Jött egy ötlet, ami megválaszolta a felmerülő kérdést, vagyis hogy mi legyen a keletkező gőzzel.
Eszerint a gőzt visszaforgattuk a rendszerbe, beépítettünk egy hűtőventillátort, és egy zárt kört hoztunk létre, amivel a gőznek a hőjét is hasznosítottuk. Beraktunk egy melegvíz tárolót, amelyben a gőzzel fel lehet fűteni a használati meleg vizet. Az így létrehozott zárt rendszerben a keletkező kondenz vissza van vezetve a gőzfejlesztőbe.

- Önök szerint elsősorban diákok számára lehet érdekes ezt a labort megtekinteni?

Certuss gőzrendszer ARI szerelvényekkel Certuss gőzrendszer - A diákok mellett úgy gondoljuk, hogy gőztechnológiával foglalkozó, vagy foglalkozni kívánó tervezők számára is nagyon sok információt, és érdekességet adhat ennek a rendszernek a tanulmányozása.
Elképzelhető, hogy még egy akár 20 éve gőzrendszereket tervező mérnök számára is tartogat olyan érdekességeket, aminek a működését még a gyakorlatban nem láthatta.
Sok szerelvény nézőablakokkal szereltünk fel, így azok állítgatása után jól látható, hogy mi történik a rendszerben, lehet rajta kísérletezgetni.
Például többféle kondenzleválasztó (ahány létezik) be van építve a rendszerbe, párhuzamos kapcsolásban, lehet váltogatni a szerelvényeken, hogy melyik működjön.
Az úszós kondenzleválasztó úszójára egy nézővüeg került, így lehet látni működés közben a belső részét, ahogy az úszó mozog benne.

- Milyen érdekességek láthatóak még?

- Például a tapintó hőmérő: olyan hőmérőket raktunk a hőcserélőkbe, amelyekben át van furva a hőcserélő fal, és egy rajta átdugott pálca vége méri a hőcserélő belső falának hőmérsékletét.

- Van ehhez hasonló labor az országban?

- Úgy tudjuk, hogy nincsen. Egy egyedülálló kezdeményezés valósult meg, amelyben egy teremben látható egy komplett gőzrendszer működése. A kazán, a gőzhálózat és a gőzfogyasztók.
Az inspirált bennünket a legjobban, hogy egy kézzel fogható oktató „anyagot” tudjunk létrehozni, hiszen teljesen más a tankönyvben egy vonalas ábrán látni valamit, mint megnézni annak a gyakorlati működését. Ezért arra törekedtünk, hogy minél több látványelemet tudjunk beépíteni, nézőüvegekkel.
Nagy örömmel vé
geztük el a feladatot, és az eredményre büszkék vagyunk.
Ajánljuk megtekintésre minden szakembernek, diáknak.

Az alábbiakban olvashatják demonstrációs gőzlabor részletes műszaki leírását, az Sz-Gépész Kft által összeállítva.

Certuss E elektromos gőzfejlesztő Certuss E elektromos gőzfejlesztő Hőforrás

A gőzrendszer hőforrását a BEPATEK Kft. által szállított és beüzemelt CERTUSS típusú 63 kg/h gőzteljesítményű, 10 bar(t) üzemi nyomású elektromos gőzfejlesztő adja. A berendezés beépített kondenz és táptartállyal, tápszivattyúval rendelkezik.

Szerelvények:

A rendszerbe épített elzáró, szabályozó szerelvények, (kézi, elektropneumatikus és segédenergia nélküli működtetésűek) ARI gyártmányú karbantartásmentes szerelvények.

Gőz demonstrációs blokk:

A demonstrációs blokk zárt kondenzkörű, azaz a fogyasztóknál keletkező kondenzátum visszavezetésre, és újra hasznosításra kerül. A rendszer kézi elzárókkal az alábbi szakaszokra osztható:

I.szakasz:

A gőzfejlesztőhöz a modul kézi elzáró után szűrő és cseppleválasztón keresztül csatlakozik. Az u.n. első cseppleválasztó lúgos kondenze a hűtőtartályon keresztül csatornára van vezetve. A gőzfejlesztő iszapolása szintén a hűtőtartályba történik.

II. szakasz:

A blokk második szakaszában digitálisan szabályozott elektropneumatikus gőznyomáscsökkentést lehet bemutatni. A gőzfejlesztő által termelt 10 bar(t)-os gőzt a szabályzó műszeren beállított értéknek megfelelően 1-9 bar (t) értékre lehet csökkenteni. A szabályzó programozható, PID tagokkal paraméterezhető beállításokat tesz lehetővé. Gőz demonstrációs labor szerelvények Gőzfejlesztő szerelvények

III. szakasz:

A következő szakaszban segédenergia nélkül szabályozott gőznyomás csökkentést lehet bemutatni. A párhuzamos szakaszban segédenergia nélküli hőmérsékletszabályzó került beépítésre, mellyel egy merev falu csőköteges gőz/víz hőcserélő vízoldali hőmérséklete szabályozható.

IV. szakasz Gőzosztó:

Ezen szakaszon történik a gőz elosztása a különféle fogyasztók részére. A gőzosztó membrán kialakítású indítási légtelenítő-légbeszívót, biztonsági szelepet, szerelvényekkel közös blokkba épített kondenzleválasztót tartalmaz. A gőzosztóról történik a csőköteges hőcserélők, a melegvíztartály direktgőz fűtésének megtáplálása.

HCS-1, HCS-2:

Csőköteges gőz/fűtési melegvíz hőcserélők. A hőcserélők álló kialakításúak, merev csőkötegfallal, üveges szintjelzőkkel. A hőcserélők kondenzoldalon eláraszthatók. Az üveges szintjelzőkkel az elárasztás mértéke ellenőrizhető.

A HCS-1 hőcserélő gőz és vízoldalon is flexibilis saválló gőztömlőkkel van csatlakoztatva. A kialakítás lehetővé teszi a közegek köpeny és csőtér közötti változtatását, valamint a hőcserélő ellen és egyenáramú kapcsolását.

A hőcserélőkbe tapintó ellenállá Miskolci gőzlabor Miskolci gőzlabor szerelvények s hőmérők lettek beépítve (a csőköteg csövei között átvezetve) melyekkel a belső falhőmérséklet több ponton mérhető.

V. szakasz kondenz vezetékek

A hőcserélők gőzoldali kondenzelvezetése párhuzamos ágakban beépített különböző kialakítású kondenzleválasztókkal történik. Bimetálos, úszós, TDK, és membrán típusúak. Az úszós kondenzleválasztó átalakításával, (kétoldali nézőüveg lett az úszóházba szerelve) a működése, az úszó emelkedése és süllyedése üzem közben is megfigyelhető.

VI. szakasz fűtési melegvíz rendszer

A szekunder oldali fűtési rendszer 80/60 C névleges hőfoklépcsőjű. A fűtési melegvíz “fogyasztója” egy 5 fokozatú melegvizes termoventillátor, illetve egy 500 literes melegvíz víztároló. A tároló két fűtőcsőkígyóval a melegvizes rendszerből és egy gőzinjektorral direkt gőzzel is fűthető. A termoventilátor a termelt hőt fűtési idényben a laborhelység fűtésére hasznosítja. A melegvizes fűtési rendszer keringetését szabályzott fordulatszámú szivattyúk biztosítják. Az áramló vízmennyiség a fűtési körökben üveges rotaméterekkel ellenőrizhető.

 
---
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.