Ön itt van most:

> Cikkajánló  

Nincs megjelenítendő elem, kérem ellenőrizze a beállításokat!
Üzemeltetés
üzemeltetés, költségcsökkentés, hatékonyság, bevételnövelés (operation, efficiency, profit, cost, budget, upkeep, running expenses,
effectiveness)

Tápvíz hőmérséklet beállítása lépésről-lépésre PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Greskó Andrea   
2013. június 24. hétfő, 00:00

Költségcsökkentés és élettartam növelés a tápvíz hőmérséklet érzékelés pontos beállításával

Szerviztechnikusaink a közelmúltban több CERTUSS gőzfejlesztőnél tapasztalták, hogy a tápvíztartály hőmérséklet-érzékelője illetve a vízszintvezérlő szekrényben található univerzális szabályzó egység által kijelzett hőmérséklet jelentősen, akár 5-10 fokkal is eltérhet egymástól.
A tápvízhőmérséklet pontos beállítása, illetve a hőelem és a szabályzó összehangolása által a tápvíztartály fűtésére elhasznált gőzmennyiség csökkenthető, mely végső soron energiamegtakarítást eredményez. Csökkenthető továbbá a szivattyú kavitációja, mely kihatással van a szivattyú és csőkígyó élettartamára.

A két hőmérsékleti érték ellenőrzése, illetve szükség esetén egymáshoz illesztése rendkívül egyszerű, az alábbi pár lépést kell csupán elvégezni.

Ez az egymáshoz illesztés azonban csak a 2004 után gyártott Certomat vezérlőegységgel ellátott berendezések esetében alkalmazható.

A következők szerint járjanak el:
 1. A berendezés üzemi állapotában olvassák ki a Certomat egységből a tápvíz hőmérsékletét. Ehhez a Certomat egységen nyomják meg minimum 3 másodpercig az M gombot. Először az üzemóra jelenik meg. Ezt követően nyomják meg még egyszer röviden az M gombot, ekkor a tápvíz hőmérséklete jelenik meg.
  Ezt az értéket jegyezzék föl.
  Az adat feljegyzését követően nem kell semmilyen gombot megnyomni, a Certomat kijelző egység alapállapotba vissza fog térni.
 2. Ezt követően menjenek a vezérlőszekrényen található kijelző/kezelőegységhez.
  Ezen üzemi körülmények között a mért értéket és a beállított értéket látják. Az OUT LED világítása jelzi, hogy a táptartály fűtés aktív.
  Hasonlítsa össze az itt kijelzett mért értéket (felső sor) a Certomat egységből kiolvasott értékkel.
  Amennyiben a Certomat-on jelzett hőmérséklet alacsonyabb, mint a vezérlőszekrényen kijelzett mért érték, nincsen teendője.
  Amennyiben a Certomat-on jelzett hőmérséklet magasabb, a kettő közötti eltérést jegyezze meg és végezze az a következő beállítást:

  Tápvíz hőmérséklet beállítása lépésről-lépésre
 3. Tartsa nyomva minimum 3 másodpercig a P/E gombot, ekkor a szabályzó egység menüjébe lép be.
  Először a SU-2 menüpont jelenik meg.

  Tápvíz hőmérséklet beállítása lépésről-lépésre
 4. Nyomja többször röviden mindaddig a P/E gombot, míg az IN-b menüponthoz nem ér.

  Tápvíz hőmérséklet beállítása lépésről-lépésre
 5. Ekkor nyomja meg az OUT gombot (balra nyíl), az alsó karaktersor aktívvá válik. A LE/FEL gombok segítségével állítsa be a Certomat egységen és a vezérlőszekrényen látható mért érték közötti különbséget.
  Például, amennyiben a Certomat 102 Celsius fokot mutat és a vezérlőszekrény kijelzőjén 95 Celsiust lát, akkor ide 7-et állítson be.
  A P/E gomb egyszeri megnyomásával nyugtázza ezt az értéket. Ha a P/E gombot nem nyomja meg az érték nem kerül beállításra!
 6. Az érték beállítását követően a P/E gomb minimum 3 másodperces nyomva tartásával tud a menüből kilépni és a normál kijelzőhöz visszatérni.
 7. Az 1-es és 2-es pontok megismétlésével ellenőrizze, hogy a beállítás sikeres volt-e.

Amennyiben a beállítás során bármilyen kérdése adódna, hívja irodánkat: Kapcsolat

 
Vízlágyítás a savazás elkerülése érdekében PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Slakta Norbert   
2016. november 10. csütörtök, 10:46

Miért kell a tápvizet lágyítani a Gőzkazánokhoz?

A természetben előforduló víz sohasem tiszta H2O, hanem mindig tartalmaz oldott anyagokat, amely a talajjal való kapcsolatából, vagy a levegőből származik. A talajvízben első sorban szilikátok, szulfátok, kloridok és nitrátok vannak oldott állapotban, valamint kalcium és magnézium karbonátjai, amelyek csupán szabad szénsav jelenlétében válnak a vízben oldhatókká. Ez a kalcium-bikarbonát 60 C fok felett, kazánüzemi körülmények között leadja ezt a felvett CO2–t és CaCO3 (vízkő) rakódik ki. Kemény lágyítatlan vízzel való kazánüzem esetén a hőátadó felületekre a kazánkő kirakódhat és gőzkazán típusoktól függően akár órák alatt képes a kazán üzemeltetését teljesen ellehetetleníteni.

Bővebben...
 
Kazánvédő vegyszerről PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Greskó Andrea   
2010. november 18. csütörtök, 00:00

Akorrit BD
Kazánvédő vegyszerről

Az Akorrit BD kazánvédő vegyszer, illékony oxigén megkötőszer és alkalizáló Aminie kombinációja. Használata javasolt CERTUSS gőzfejlesztő berendezésekhez a hosszú élettartam érdekében. Hogy miért fontos? Olvassa el!

Bővebben...
 
A megtakarítási oldal PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Rákos Csaba   
2009. július 20. hétfő, 00:00

A megtakarítási oldal Certuss gőzfejlesztőkről megtakarítási oldalról

„Nagy létesítmények korszerű, energia-hatékony épületgépészete” címmel indított előadássorozatot tavaly novemberében a Magyar Épületgépészek Szövetsége. A kezdeményezés sikerességét bizonyítandó nagyszámú részvétel és érdeklődés miatt a rendezvénysorozat idén is folytatódott Budapesten, Pécsen, Szegeden, Győrben Miskolc-Tapolcán, Debrecenben és Zalacsányban.

Azok akik nem tudtak részt venni az előadásokon most az iparihirek.hu jóvoltából egy-egy előadó cég által ismertetett témáról kapnak a portálon tájékoztatást.

Bővebben...