Ön itt van most:
Címlap Gőzfejlesztés Rovatok > Üzemeltetés Tápvíz hőmérséklet beállítása lépésről-lépésre

> Cikkajánló  

Nincs megjelenítendő elem, kérem ellenőrizze a beállításokat!
Tápvíz hőmérséklet beállítása lépésről-lépésre PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Greskó Andrea   
2013. június 24. hétfő, 00:00

Költségcsökkentés és élettartam növelés a tápvíz hőmérséklet érzékelés pontos beállításával

Szerviztechnikusaink a közelmúltban több CERTUSS gőzfejlesztőnél tapasztalták, hogy a tápvíztartály hőmérséklet-érzékelője illetve a vízszintvezérlő szekrényben található univerzális szabályzó egység által kijelzett hőmérséklet jelentősen, akár 5-10 fokkal is eltérhet egymástól.
A tápvízhőmérséklet pontos beállítása, illetve a hőelem és a szabályzó összehangolása által a tápvíztartály fűtésére elhasznált gőzmennyiség csökkenthető, mely végső soron energiamegtakarítást eredményez. Csökkenthető továbbá a szivattyú kavitációja, mely kihatással van a szivattyú és csőkígyó élettartamára.

A két hőmérsékleti érték ellenőrzése, illetve szükség esetén egymáshoz illesztése rendkívül egyszerű, az alábbi pár lépést kell csupán elvégezni.

Ez az egymáshoz illesztés azonban csak a 2004 után gyártott Certomat vezérlőegységgel ellátott berendezések esetében alkalmazható.

A következők szerint járjanak el:
 1. A berendezés üzemi állapotában olvassák ki a Certomat egységből a tápvíz hőmérsékletét. Ehhez a Certomat egységen nyomják meg minimum 3 másodpercig az M gombot. Először az üzemóra jelenik meg. Ezt követően nyomják meg még egyszer röviden az M gombot, ekkor a tápvíz hőmérséklete jelenik meg.
  Ezt az értéket jegyezzék föl.
  Az adat feljegyzését követően nem kell semmilyen gombot megnyomni, a Certomat kijelző egység alapállapotba vissza fog térni.
 2. Ezt követően menjenek a vezérlőszekrényen található kijelző/kezelőegységhez.
  Ezen üzemi körülmények között a mért értéket és a beállított értéket látják. Az OUT LED világítása jelzi, hogy a táptartály fűtés aktív.
  Hasonlítsa össze az itt kijelzett mért értéket (felső sor) a Certomat egységből kiolvasott értékkel.
  Amennyiben a Certomat-on jelzett hőmérséklet alacsonyabb, mint a vezérlőszekrényen kijelzett mért érték, nincsen teendője.
  Amennyiben a Certomat-on jelzett hőmérséklet magasabb, a kettő közötti eltérést jegyezze meg és végezze az a következő beállítást:

  vezérlőszekrény kijelző
 3. Tartsa nyomva minimum 3 másodpercig a P/E gombot, ekkor a szabályzó egység menüjébe lép be.
  Először a SU-2 menüpont jelenik meg.

  vezérlőszekrény kijelző 3. lépés
 4. Nyomja többször röviden mindaddig a P/E gombot, míg az IN-b menüponthoz nem ér.

  vezérlőszekrény kijelző 4. lépés
 5. Ekkor nyomja meg az OUT gombot (balra nyíl), az alsó karaktersor aktívvá válik. A LE/FEL gombok segítségével állítsa be a Certomat egységen és a vezérlőszekrényen látható mért érték közötti különbséget.
  Például, amennyiben a Certomat 102 Celsius fokot mutat és a vezérlőszekrény kijelzőjén 95 Celsiust lát, akkor ide 7-et állítson be.
  A P/E gomb egyszeri megnyomásával nyugtázza ezt az értéket. Ha a P/E gombot nem nyomja meg az érték nem kerül beállításra!
 6. Az érték beállítását követően a P/E gomb minimum 3 másodperces nyomva tartásával tud a menüből kilépni és a normál kijelzőhöz visszatérni.
 7. Az 1-es és 2-es pontok megismétlésével ellenőrizze, hogy a beállítás sikeres volt-e.

Amennyiben a beállítás során bármilyen kérdése adódna, hívja irodánkat: Kapcsolat

 
---
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.