Ön itt van most:
Címlap Mosodatechnológia Esetek Újabb esettanulmány I. rész

> Cikkajánló  

Nincs megjelenítendő elem, kérem ellenőrizze a beállításokat!
Újabb esettanulmány I. rész PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Zsibrita Krisztián   
2010. március 12. péntek, 00:00

A ruhacímkék rossz értelmezéséből eredő károk

mosási jelek

Korábbi cikkeinkben már írtunk számos vegytisztítás, ruhatisztítás után észlelt vitás eredetű károkról, amelyeket a konkrét eseteket elemezve mutattunk be. (lásd: Vitás esetek I.II.rész)
Most ismét egy gyakori hibákat okozó jelenségről szólunk, amely a ruhacímkéken megjelenő figyelmeztetések, jelölések rossz értelmezéséből, vagy figyelmen kívül hagyásából keletkezhet. A Laundry and Cleaning News International című angol szaklapban publikáló nemzetközi szakértő Richard Neale tapasztalatai alapján mutatjuk be a kérdéskört.

A nemzetközi ruhacímkék standard jelölései 2005-ben változtak utoljára. Ez azt jelenti, hogy Európában és Nagy Britanniában egységes jelölések használatosak, vagyis a térségbe beszállító kereskedelmi partnerek is ezekkel a jelölésekkel kell, hogy ellássák a ruhákat. Ez magában foglalja, hogy a legnagyobb utcai ruházati termékeket előállító Kína, Marokkó, Tajwan, Malajzia és Románia számára is ezek jelölések váltak használatossá.
Azonban most, 5 évvel később a tisztító iparág még mindig 2 óriási problémával kell, hogy szembenézzen a témában. Az első probléma, hogy a ruhakészítők nagyon hanyag módon kezelik az új jelölések használatát, különösen azokkal a szimbólumokkal kapcsolatban amelyek a különféle nedves tisztítási eljárásokat különböztetik meg. A második probléma az, hogy sok vegytisztító még mindig nem értelmezi helyesen a megváltozott szimbólumokat, különösen amikor modacrylic összetevőkkel dolgoznak.
A következő 3 részes esettanulmányban illusztráljuk a következményeit ezeknek a problémáknak.

A magas szárítási hőmérséklet a bársonyon foltokhoz vezet

bársony hibái

Hiba: A vegytisztítás után ezen a bársonyzakón mindenhol törések voltak, amelyek a bolyhokban maradandó elváltozást okoztak. A ruhát egy körben lévő P-vel címkézték fel, tehát szárazon tisztítható és az anyag címkéje azt mutatta, hogy a külső bolyhok akrilt tartalmaznak.
Ok: Ezt a ruhát 40 fok felett szárították és ez úgy lágyította az akril szálakat, hogy már a ruha érintése elváltozásokat okozott az anyagban.
Felelősség: Jelenleg a vegytisztítót terheli. A vegytisztítási szimbólumok nem tesznek különbséget a kényes és a rendkívül kényes anyagok között. A tisztítótól azt várják ,hogy tisztában legyenek a megfelelő szárítási hőmérséklettel az anyagon lévő címkéről. A címkeminta nem jelez olyan beállításokat, amiket használni kellene, de megtalálhatóak az alapvető tesztelt vegytisztítási eljárásokban (BS/EN/ISO 3175 2-től 4-ig bezárólag).
Javítás: Nincs.
 

A lurex csillámok elvesztették a ragyogásukat
 
lurex hibái

Hiba: Ez a ruha elvesztette arany lurex csillámai ragyogásának nagy részét, amikor a ruha címkéjének megfelelően 40 fokon kimosták, a jelölés szerint, amelyen a mosódob alatti vonal kíméletesebb mosási eljárást jelez.
Ok: Egy elismert vizsgáló független cég javaslata szerint a ruhát vagy KWL-ben kellett volna vegytisztítani vagy a körben lévő W címkének megfelelően nedves mosással kimosni.
Azonban a ruhagyártó megváltoztatta a nedves mosás szimbólumát a mosódobot ábrázolóra, talán a megértést megkönnyítve ezzel a fogyasztó számára.
A ruha tönkrement, mert a 40 fokos mosási program sokkal erőteljesebb, mint a professzionális nedves mosás.
Ezt kiváltképpen akkor alkalmazzák, amikor a ruha enyhe nedves tisztításos címkével van ellátva, ami csökkentett mechanikus beavatkozást igényel és nincs kopás a száradás során.
Felelősség: Azt a személyt terheli, aki felülbírálta a vizsgáló céget.
Javítás: Nincs.
 

 

 

 

 

 

 

 
---
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.