Ön itt van most:
Címlap Mosodatechnológia Esetek Egy fontos döntés

> Cikkajánló  

Nincs megjelenítendő elem, kérem ellenőrizze a beállításokat!
Egy fontos döntés PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Horváth Andrea   
2010. június 21. hétfő, 00:00

Oldószerek a vegytisztításban

vegytisztítás

Az angol LCNI szaklap szakértője, Richard Neale ismét egy fontos témakörre világított rá, vagyis, hogy a mosószerek, hatóanyagok kiválasztása hogyan tudja befolyásolni a vegytisztítás módját, technikáját.
A vegytisztító oldószerválasztását a munka összetételének kell meghatároznia, hiszen az oldószer befolyásolja a minőséget, és a munka típusát lehet, hogy ehhez kell igazítani.
A perklór a legerősebb elérhető oldószer a kiskereskedelmi vegytisztítóknak, oldóhatékonysága 90 Kauri-butanol (K-b). Ideális az erősen szennyezett, foltos textíliák kezelésére. Ennek van a legszélesebb skálájú mosószer-reagense.
A szénhidrogén oldóhatékonysága 30 K-b, így a foltok, különösen az olajos foltok több előkezelést igényelnek. Az is igaz, hogy eléggé gyengéden dolgozik ahhoz, hogy kezelni tudja a selymet és hasonló textíliákat, hiszen nem távolítja el a szálakból az olajat, ezért a textília tartása és ragyogása megmarad.

A Cyclosiloxane nevű szer oldóhatékonysága 12K-b az internetes adatok szerint, és a három oldószer közül a leggyengédebb. Ideális a gyöngyökkel díszített textíliákhoz és műanyag borítású ruhákhoz, hiszen az oldószer okozta károk általában minimálisak. Viszont a foltokat hozzáértően kell előkezelni, hiszen a gépi kezelés előtt a foltot vagy teljesen el kell távolítani, vagy hatékonyan fel kell puhítani. Ez a legjobb választás gyöngyökkel varrott menyasszonyi ruháknál, festett selyem estélyi ruháknál, puha angora-ruha és hasonlóan magas kockázatú, nagy értékű ruhanemű esetében.

Az oldószerek között a másik nagy különbség a szárítási hőmérséklet. Hosszú távon a perklóros gépek fejlesztéseként a belépő levegő hőmérsékletét sikeresen lecsökkentették 45-50 °C-ra, mely még az acril-függönyök esetében is biztonságos. Csak a modacril-műszőrméknek szükséges a szárító termosztátot alacsonyabb hőmérsékletre beállítani.

A szénhidrogénnek és a cyclosiloxane-nak 60-65 °C-os hőmérsékletre van szüksége normál anyagok esetén a szárításhoz. A hőmérsékletre érzékeny textilek estén ezt 50 C-ra kell csökkenteni; az extrém-érzékeny anyagok csak 40 °C-nak tudnak ellenállni, így a modacril-műszőrméknek sokkal hosszabb ciklusra lesz szükségük.

Mikróba-növekedés általában nem probléma a perklór esetében, de előfordulhat. A szénhidrogént és a cyclosiloxane-t használó gépek esetében alapvetően fontos a rutinszerű tisztítás, különben elég nagy a kockázata a baktériumok terjeszkedésének, növekedésének, és ez kellemetlen szaggal járhat.
A harmadik tank hiánya problémákat okoz

Probléma:
Egy vegytisztító, melyben egy három tankkal rendelkező gépet perklórral használtak, áttért szénhidrogén használatára, és költségkímélő okokból meg tudták győzni, hogy két tank is elegendő lesz. Sajnálatos módon a bőráruk és az esőkabátok esetében így már nem tud megfelelni a vásárlók igényeinek.

Okok: Amíg néhány bőráru tisztítható szénhidrogén használatával, anélkül, hogy szükség lenne utókezelésre, ez nem minden bőrtermék esetében igaz. A harmadik tank hiánya a gépi utókezelést nehézkessé teszi. Az esőkabátok mindenképpen igénylik a vissza impregnálást, így szintén jelentkezik a probléma, vagyis a harmadik tank hiánya, ami miatt ez jóval bonyolultabbá válik.
Felelősség: Egy 2 tankos gép rossz gazdaságossági eredményeket produkál, szemben a 3 tankos modellel, amellyel sokkal nagyobb szakértelmű munkavégzés valósítható meg, így jobb minőségű szolgáltatás nyújtható.
Javítás: A kiemelt vegytisztító szalonok csak hosszabb határidőre vállalják el az esőkabátok impregnálását, és elmagyarázzák ennek a speciális eljárásnak a menetét. Általánosságban egy szerződtetett bőrspecialista a legjobb választás mindkét fél számára. Ez a vegytiszító továbbra is nyújthatná az eredetileg kínált szolgáltatásait, de akkor sokkal több szennyezett vegyszert kellene semlegesítenie.


 
---
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.