Ön itt van most:

> Cikkajánló  

Nincs megjelenítendő elem, kérem ellenőrizze a beállításokat!
Esettanulmány PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Horváth Andrea   
2012. február 24. péntek, 00:00

Tisztítószalonok problémái: díszítések

  gyöngydíszítés problémái gyöngydíszítés problémái

Richard Neale, a Laundry and Cleaning News szaklap szakértője a díszítések vegytisztítás során kialakulható problémáit vizsgálta.

A díszítések gyakran jelenthetnek problémát a tisztítás során, és számos esetben lehetetlen vagy nagyon nehéz a hibákat kijavítani. Van olyan is, hogy a javítás, vagy a helyreállítás során derül ki, hogy igazából mi történt, ilyenkor javasolják az ügyfélnek, hogy vigye vissza a kereskedőhöz a ruhadarabot és éljen a reklamációs lehetőséggel.

A legsúlyosabb hibát a gyöngydíszítések okozzák a „csak vegytisztítással tisztítható” címkével ellátva, a "kivéve perklór etilén használatával" megjegyzés nélkül. Ugyanis a perklór etilén meglágyítja a műanyag gyöngyöket és így kárt tehet a díszítésekben.

Az optimista szakemberek néha megpróbálkoznak egy nagyon rövid ciklust lefuttatni nagyon hideg perklórral. Ez az elővigyázatosság biztosan segít, a megoldás akkor is kockázatos és hosszú távon nem kedvez a fogyasztó számára.

A gyöngyök, csatok, gombok elviekben ellenállnak a tisztítási folyamatnak a ruhacímkén látható jelzések szerint, amelyek azt sugallják, hogy azok nem fognak széttörni, károsodni.

A fogyasztók gyakran járnak rosszul, amikor a díszítőelemek meghibásodnak, és a probléma csak rosszabbodik a nehezen megszerezhető, vagy pótolható darabokkal.
A ruhákhoz gyakran tartoznak pót-díszítések, így a csalódott vásárló választhat, hogy inkább helyrehozza azok segítségével a hibákat, vagy pedig visszaviszi az üzletbe a holmit.

A tisztítók gyakran kerülnek a probléma középpontjába, mivel a hiba éppen az ő közreműködésük esetén keletkezett, és a dühös fogyasztó keresi a probléma okozóját, akit hibáztathat.

Az elveszett díszkövek

Hiba: A tisztítás során az egyik díszkő kiesik a fém foglalatból, ami tartotta.

Ok: A kapocs, ami a követ tartotta, túl gyenge volt, ahhoz, hogy ellenálljon a vegytisztítás során fellépő mechanikus hatásnak. A készülékben a kiesett kő a lyukakon keresztül átment és elveszett.

Felelősség: A ruhadarab készítőjét terheli, akinek biztonságosabban kellett volna rögzíteni a díszítőelemeket.

Javítás: Az egyetlen megoldás visszailleszteni a leesett darabokat.

színeltérés színeltérés A Disco-fények felfedik az anyagok színtónus hibáit

Hiba: A fogyasztó arra panaszkodik, hogy a ruhán lévő díszítővirág színhibája láthatóvá válik, amikor egy club speciális fénye alatt viseli.

Ok: A éjszakai szórakozóhelyeken gyakran UV fényt használnak, amelyben az anyagok enyhén különbözően fluoreszkálnak. Ezek a textil virágok kétféle anyagból készültek, amelyek különböző szintű optikai fényű hatóanyagot tartalmaznak.

A magasabb fényű az UV lámpa alatt elveszíti fényét.

Felelősség: A különbözőség még a vegytisztítás előtt kiderült, így a készítőt terheli.

Javítás: A hiba nem javítható.

csorbult kövek csorbult kövek A gyöngyök megrepednek, csorbulnak

Hiba: Ez a piramis alakú gyöngy megrepedt miután a ruha száraztisztításon esett át, holott a címkén szerepel a bekarikázott P jelzés.

Ok: Ez a károsodás szinte biztos, hogy akkor keletkezik, amikor valamelyik oldószerrel történik a tisztítás és gyöngy elakad a dob oldalában a forgatás során.

Felelősség: A ruhákon lévő címkén a ruhadarab teljes egészére vonatkozó utasításoknak kellene szerepelni, így a rajta lévő díszítések is ebbe beletartoznak. Ezenkívül a nemzetközileg elfogadott teszteljárások nem neveznek meg különleges bánásmódot a díszítőelemek esetében. A készítőket terheli a felelősség.

Javítás: eltekintve a hibás elemek cseréjétől, nincs más lehetőség a javításra.

 

 
---
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.