Ön itt van most:
Címlap Mosodatechnológia Esetek Skanzen a belváros szívében

> Cikkajánló  

Nincs megjelenítendő elem, kérem ellenőrizze a beállításokat!
Skanzen a belváros szívében PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Vitéz Éva   
2017. március 01. szerda, 08:59

Legújabb referencia helyünkön, az Urban Betyár multifunkciós étteremben jártunk

Mit vár a modern turista ma Magyarországtól? Élményt, impulzust, életérzést, technikát, finom illatokat, ételeket, sokszínűséget? Mit vár a klasszikus turista? Magyar hangulatot, jó magyar borokat, kultúrát, hagyományt? Mindkettejük találkozási pontja kétség kívül az alapos, több mint két évig tartó technikai és tartalmi előkészítés után 2016. novemberében megnyitott Urban Betyár Étterem és Néprajzi Élményközpont a Szent István Bazilika szomszédságában, ahol beüzemeltük a helytakarékossága miatt népszerű IPSO CS10 mosó-szárítótornyunkat és S kalandert . 

 

 

 

 

Az étterem egyik tulajdonosa, Leidal Andrea elmondta, hogy a közelben lévő, szintén saját tulajdonú Első Pesti Rétesházzal kapcsolatos tapasztalatok után gondolták úgy, hogy a kiszervezés helyett inkább saját mosodát nyitnak az új étteremben, így már mindkét helyszín számára ott mosva és vasalva a síktextíliát. A BEPATEK Kft. mellett ismerősök javaslatára döntöttek. Gazdaságossági és helytakarékossági szempontokat is figyelembe véve választották a CS10 mosó-szárítótorony és az 1200 mm hengerhosszúságú kalandert. A berendezéseket két fő fogja kezelni nappali munkarendben. A korábbi problémák megszűnését remélik a saját mosoda üzemeltetésével, melyek nem kevés bosszúságot okoztak a mindennapokban, mint például a jó minőségű német damasztabroszok eldeformálódása, majd azok szálainak elégetése, amely megfelelő mángorlási technikával kivédhető lett volna. Ezen kívül gyakran fordult elő textilcsere más étterem vagy szálloda tulajdonával, mely nem egyedi gond külső mosatás esetén. Hosszú távban gondolkodva, a személyzet megfelelő kiképzése mellett mindenképpen kifizetődőbbnek ígérkezik a saját mosoda üzemeltetése.

 

Leidal Tamás, tulajdonos révén megismerkedtünk az étterem koncepciójával, küldetésével és a névadás történetével, mi szerint a családfő kedvenc olvasmányai közé tartoztak a magyar betyárokról szóló könyvek, s így az angol „urban”, azaz” városi” szóval összekapcsolódva jött létre a magyar gyökereket belvárosi környezetben sem feledő néprajzi kulturális és gasztronómiai helyszín neve.

A családi vállalkozásként indult étterem minden szegletéből visszatükröződik, hogy alapelvének tartja a magyar hagyományok ápolását, hiszen a látványkonyhában készült ételeken kívül, ahol a pisztráng egyenesen Szilvásváradról érkezik, és a bogrács-gulyás tényleg bográcsban készül, lehetőség nyílik arra is, hogy a több évtizeden át gyűjtött néprajzi tárgyak, - melyek felsorolása kitenne jó pár oldalt - interaktív kitérőt tegyünk a magyar hagyományok területén is.

Joggal nevezhetjük az éttermet egyúttal Belvárosi Skanzennek, ahol a modern technika és a magyar örökség jól megfér egymás mellett, s amely ajándékbolttal összekötött Turisztikai Információs Pontként is szolgál a látogatók számára. A múzeum részleg bárki előtt nyitott, aki érdeklődik a hazai kultúra és a jó magyar borok iránt, mivel a látogatás alkalmával megkóstolhatjuk a nagy gonddal válogatott nedűket is. Az étterem mellett a konferenciaterem és tükörterem összenyitásával közel 130 fő befogadására alkalmas szecessziós épületben minden tárgynak története van, melyek megismeréséhez érdemes személyesen is ellátogatni ide. A hely egyediségéről addig is beszéljenek a képek alább.

 

 

   
 CS10 mosó-szárító torony - kis helyen is elfér Az új S kalander és leendő kezelője, Bán Elisabeta Gabriella

 

 

 

 Az étterem / a kép forrása: Urban Betyár/

 

 A tükörterem

 

 

 Leidal Andrea és fia, Leidal Tamás tulajdonosok, vendéglátóink az étteremben kiállított 1852-ből származó szőlőprés előtt 

 

   

 Hagyomány és modernség a Múzeumban. Balra a hologram technológiával készült interaktív bemutató; jobbra a tisztaszoba korabeli berendezésekkel.

 

   

 Interaktív tábla, amely a világ betyárjait mutatja be. 

 

 A leghíresebb magyar betyárokat bemutató fal. 

 

   
 Ajándékbolt és Turisztikai Információs Pont A 20 fő befogadására alkalmas V.I.P. szoba 

 

A képeket (Az étterem c. kivételével) a BEPATEK Kft. készítette. A megjelenést engedélyezte Leidal Tamás. 

 
---
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.