Ön itt van most:
Címlap Mosodatechnológia Hírek (M) Konferenciáról elsőként

> Cikkajánló  

Nincs megjelenítendő elem, kérem ellenőrizze a beállításokat!
Konferenciáról elsőként PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Horváth Andrea   
2010. október 18. hétfő, 00:00

III. Magyarországi Textiltisztító Konferencia
Fejlődés és Jövőkép

A Siófokon megrendezésre kerülő konferencia (október 26-28) több előadása is foglalkozott a textiltisztítás elképzelt jövőjével műszaki és szolgáltatói oldalról egyaránt.
Az energiatakarékosság szinte valamennyi előadásban elhangzott mint kulcsfontosságú téma. Az elhasznált víz, és a már keletkezett hő újrahasznosítása fontos fejlesztési alternatíva.

"Környezet és embert kímélő foltkezelő vegyszerek lesznek!" hangzott el sok érdekes mondat között Dr. Deme Tibor (Dunántúli Mosodák Kft.) "Mi lesz 20 év múlva a magyar textiltisztító piacon?" című előadásában.
A szakember szerint a vegytisztítókban egyelőre marad a perklóretilén jelentősége, mivel jelenleg nincsen olyan termék ami felér a tisztítóhatásával, de az út a környezetkímélőbb oldószerek felé mutat.
Véleménye szerint az árak az 5 évvel korábbi szinten stabilizálódnak, és elcsitul az un. clean discount-ok előretörése. Magyarországon csak kisebb mértékben fog növekedni az Amerikában és a Benelux államokban oly népszerű önkiszolgáló mosodák iránti érdeklődés.
A mosodák piacán Deme úr szerint a jövőben élesebben fognak különválni az ipari és a lakossági felhasználók, de a kis üzemekben is lassan beszivárog majd a fejlett technika, pl. a PLC-s vezérlés, az automata adagoló vagy a napkollektor.
A nagymosodákra jellemző kemény árharc továbbra is fennmarad, így nem marad más, mint mindennel takarékoskodni.
A mosodák eddig nagyon pazaroltak, mivel az elhasznált vizet nem hasznosították újra, azonban a korszerű vízrendszerekben megvalósulhat majd igazi recycling:
- valódi víztakarékosság a víz újrafelhasználásával
- ultraszűrés és biológiai tisztítás
- hatékonyabb fürdőcsere centrifugálással

- mosógépek professzionális programozása
Az energiatakarékossági kérdés ennél is több feladatot jelent a jövőben, amire persze már most is vannak megoldások.
Deme úr szerint óriás pazarlás a meleg vizet a csatornába, a forró párás levegőt pedig a szabadba engedni. Mindkét esetben vannak fejlesztések, amelyek ezek újrahasznosítására irányulnak.
A másik fontos kérdés, hogy miből legyen a hőenergia illetve, hogy mivel továbbítsuk azt?
Esett szó a gáz-olaj, és a gáz-villany dilemmáról e témakörben, amelyek közül az előbbinél - az olaj magyar sajátosságait figyelembe véve (jövedéki adós) - a gáz tűnik célszerűbbnek, az utóbbi esetében pedig a villany. A villany előállításához egyre inkább a természeti erőket vesszük igénybe, így annak hőszivattyúval való kombinálása a mosodaiparban korszerű alternatíva. Tipikus hőszivattyús felhasználások például a meleg szennyvíz - hideg víz hőcsere, és a szárítók.
Az energia továbbításának témája másik két előadás fókuszában is szerepelt, amelyről részletesen következő hírlevelünkben fogunk beszámolni: GŐZ vagy OLAJ?
Dr. Deme Tibor előadásában hallhattunk még a munkaerő-takarékosságról is,
amely szintén érdekes irányt mutat Magyarországon a jövőt tekintve, ellentétben pl a németországi fejlődési modellel, ahol a minél nagyfokúbb automatizáláson van a hangsúly. A németországi fejlődési tendenciákról Lothar Kűhne beszélt, a Keletnémet Textiltisztító Egyesülés képviseletében.
A magyarországi helyzet azonban más. A gépek és azok karbantartása túl drága, és a politika is a munkahelyteremtést támogatja nem pedig a csökkentést. Így Deme úr szerint a bértextília vagy a pool textília jelenthetik majd a kerülőutat. Továbbá fontosnak tartja a munkarendek és a valós piaci igények összehangolását. Ha folyamatos a mosási iránti igény, akkor folyamatos legyen a feldolgozás, speciális munkarendekkel.
Konferenciáról a következő hírleveleinkben:

- Nedves és hidrocarbonos tisztítás tapasztalatai
- GŐZ vagy OLAJ?
Amennyiben még nem iratkozott fel hírlevelünkre most megteheti! Feliratkozás.

 


 

 
---
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.