Ön itt van most:

> Cikkajánló  

Nincs megjelenítendő elem, kérem ellenőrizze a beállításokat!
Riport PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Horváth Andrea   
2012. április 23. hétfő, 00:00

Udvardi Ferenc, egy példaértékű mosodai vállalkozó

  Udvardi és Tsa tulajdonos Udvardi Ferenc

Első tisztításra felvett munkája egy „pityókás hangulatú könyvelő pantallója” volt, amit a Hajdú mosógépekből és egy használt vegytisztítóból álló egyszemélyes üzemében kitisztított és kivasalt, majd másnap átadott a belvárosi felvevőhelyen.
Ma 15 főt foglalkoztat, a multinacionális cégeket kiszolgáló ipari mosodájában, amely hamarosan a környezetvédelmi ISO minősítés is elnyeri. Olvassa el riportunkat!

Udvardi Ferenc, az Udvardi és Társa Kft ügyvezetője, a textiltisztító szakma talán egyetlen 70 év feletti ma is aktív tevékenységet végző szakembere, aki 2010-ben a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által életmű díjban részesült. (Életműdíjjal ismeri el a FMKIK Elnöksége azt a példa értékű tevékenységet folytató vállalkozót, akinek évtizedeken át kifejtett áldozatos és magas színvonalú munkája elősegítette vállalata, és ezen keresztül Fejér megye gazdaságának elismertségét, fejlődését.)

Udvardi Ferenccel életútjáról, vállalkozásáról, tapasztalatairól, az élet motorjáról, a fiatalokról, és az unokáiról beszélgettünk.

Eredetileg 1960-ban rádió-televízió műszerésznek tanult, majd híradásipari technikumot végzett, később esti tagozaton a Budapesti Műszaki Egyetem villamosmérnöki karán szerzett diplomát.

Udvardi FerencHivatalosan 1992. április 20-ig számítom a műszaki-elektronikai képzettségem a szakmámnak. Ekkor távoztam ugyanis a Videotontól, ahol hosszú éveket töltöttem középvezetői állásban.

A gyár privatizációja döntés elé állította, és még mielőtt késő lett volna átgondolta jövőjét és új lehetőség után nézett. Az elektronikában nem látott kecsegtető perspektívát egy olyan városban, ahol a felnőtt férfi lakosság nagy százaléka a Videoton gyárban dolgozott, így előrelátható volt, hogy a munkaerő piacot elárasztják majd a hasonló tapasztalattal bíró szakemberek. Felesége inspirálta az ötletet a textiltisztításhoz, amelyhez akkoriban mindössze annyi köze volt, mint bárkinek, aki patyolatba viszi a holmiját.

Udvardi Ferenc - Első lépésként az üzleti lehetőség pénzügyi, műszaki és gazdálkodási hátterét vizsgáltam meg nagy alapossággal. Majd megnéztem pár budapesti és fehérvári patyolatot, átolvastam néhány kölcsönkért szakkönyvet, és kiderült számomra, hogy a korábban megszerzett tudásom elegendő a műszaki megvalósításhoz, a szakmát azonban meg kell tanulnom.

Udvardi és Tsa vegytisztítógép Firbimatic vegytisztítógép A Videotonban végzett vezetői állása mellett, a szabadnapjait feláldozva végezte el a textiltisztító szakmunkásképző iskolát. Közben elkezdte a leendő üzem tervezését, amely első körben a jelenlegi családi házuk garázsában kapott helyet 30 nm-en. A hivatalos engedélyeket 1992. májusára meg is szerezte.

A kezdeti géppark 3 db Hajdú mosógépből, 1 db elektromos kis kapacitású szárítógépből és 1 db 1 m-es csehszlovák háztartási mángorlóból állt. Azt látta, hogy a szakmai háttérhez kell a vegytisztítás is, hiszen a patyolatok leépültek, megszűntek, privatizálták őket. Ekkor megvette az első használt vegytisztítógépet, amit fel kellett újítani.

Udvardi Ferenc - Mint újdonsült szakmunkásnak, életem első tisztításra felvett munkája 1 db nadrág volt, egy pityókás hangulatú könyvelőtől. Egy reklámszatyorban vittem haza, kitisztítottam, kivasaltam, hisz akkor még személyzetem sem volt, és másnap reggel ezt az egy pantallót bevittem a belvárosi felvevőhelyre. Így indultunk és ettől kezdve minden pénzünket visszaforgattuk a fejlesztésbe.

Rövid időn belül sor került a vizes mosáshoz szükséges gépek cseréjére, a géppark bővítésére. Ekkor kerültek kapcsolatba a Bepatek Kft szakemberével, Rákos Csabával, akivel egy máig tartó nagyon jó szakmai kapcsolatot sikerült kialakítani.

Udvardi Ferenc - Sokat köszönhetek több szempontból is a Bepatek Kft-nek. Az induláskor az ipari mosógépek beszerzésekor, nagyon jó színvonalú műszaki technológiát javasoltak és adtak. Menet közben előfordult, hogy kényszerű okokból mástól is vásároltam gépeket, de ezekkel a gépekkel később mindig problémáim adódtak. A Bepatek Kft által nyújtott termékekkel és szolgáltatásokkal soha nem volt fennakadás.

Az új gépekhez piac is kellett, ezért terjeszkedtek vidéken is, ezzel egyidejűleg ki is szorultak a 30 nm-es garázsból. Ekkor a családi háznál építettek egy 150 nm-es üzemet, de ahogy elkészült már az is szűknek bizonyult, azonban a leendő új helynek ott kellett megteremteni a pénzügyi alapjait. Ez idő alatt, vagyis 10 év alatt, állandó szakmai fejlődést követelt meg önmagától és a család tagjaitól is.

„Az önfejlesztés és a folyamatos képzés az élet motorja! Ha nem tesszük meg, az élet kiprovokálja a változtatást!”

Udvardi FerencSzükség volt a szakmai fejlesztésre, mert a patyolatok privatizációjával nőtt a rivalizálás is a piacon, számtalan új cég jelent meg. A továbblépést az élet provokálta ki: terveznem kellett egy új, már valóságos ipari csarnokot. Ehhez ipari övezetben megvettünk egy 3500 nm-es telket, ennek műszaki terveit, vagyis a jelenlegi üzemet, én magam terveztem, Rákos Csaba segítségével. Az uniós pályázati kiírások kihasználásával oldottuk meg az ingatlan beruházás finanszírozását.

Unica 200 kg-os ipari mosógép Unica 200 kg-os ipari mosógép Beruházás: 134 millió Ft-ba került, ebből az épületre nyert 50 millió Ft-ot, 2009-ben.
Gépi beruházásra elnyert 32 millió Ft-ot szintén EU-s pályázattal.

2010 nyarán kezdték el az építkezést, s 2011 januárjában átköltöztek az új csarnokba.
A beruházásba különösen kiemelt feladatnak tekintette az energiatakarékos és élőmunka takarékos beruházást. Minden műveletet és gépet úgy terveztek be, hogy minél alacsonyabb legyen a működési költség.

Udvardi Ferenc - Jelentős energia megtakarítást sikerült elérni a vízvisszaforgatás és hő-visszanyerés segítségével. A városban 1992-ben mi voltunk a legkisebbek a 2 személyes vállalkozással, ma 15-18 főt foglalkoztatunk, s az árbevételünk 100 milliós nagyságrendű. A korábbi lakossági megrendelések szinte teljesen visszaszorultak, jelentősen csökkent a vegytisztítás is. Ma elsősorban az ipari tisztítás adja az árbevételünk legnagyobb részét. Multinacionális cégeknek munkaruhákat, védőfelszereléseket tisztítunk, s emellett számos ügyfelünk van a szállodaiparból és a vendéglátóiparból is.
Az utóbbi években növekedett az igény a szolgáltatásunkra az egészségügyi szektorból.

 

Az üzem gépparkja

IPSO gépek az Udvardi és Tsa-nál ipso ipari mosógépek Kis mosógépek: 2db IPSO 5-6 kg-os mosó-csavarógép, a kis tételekre pl. a szállodai megrendelésekhez.
Nagyobb gépek: 1 db 25 kg-os IPSO mosó-csavarógép, 1 db 60 kg IPSO mosó-csavarógép, 1 db 200 kg-os Unica típusú mosógép.
Szárítógépek: 10 kg – 35 kg-ig, illetve Stahl szárító 60 kg-os.
Vegytisztítógép: Firbimatic, amely hibátlanul működik.
Az energiaellátást a 2 db Certuss gőzfejlesztő biztosítja, egy 150 kg/h és egy 400 kg/h teljesítményű.
A gőzfejlesztők látják el a mosógépek felfűtését, valamint a gőzös kalander fűtését.
Egyéb berendezések: csomagoló gépek, gőzbábu, vasalóasztal, víztisztító berendezések, ioncserélő.

Udvardi Ferenc A beruházás megtérülése minimum 5 év. Csak az energia megtakarítás célzó ráfordítások összértéke kb. 5 millió forint, s ennek még nincs vége, ugyanis napkollektorok felszerelésével szeretnénk folytatni.

A 72 évesen is aktív vállalkozó, mai is nyitott szemmel jár, s szeret jó szakmai ismeretekkel rendelkező fiatalokkal együtt dolgozni. Igyekszik szemléleteit átadni családtagjainak, fiának és menyének, hiszen előbb-utóbb át kell, hogy vegyék a cég irányítását.

A dolgozóktól elvárja a nagyon precíz, pontos, hibátlan munkát. Nem véletlen, hogy a kisvállalkozások közül csak ők rendelkeznek ISO minősítéssel a szakmában.. Sőt auditálás alatt van a környezetvédelmi ISO minősítés is.
A beszállítókkal szemben sem támaszt kevesebb elvárást.

Udvardi FerencCsak olyan céggel szerettem volna együttműködni aki a garanciális idő alatt és azon túl is elvégzi a karbantartást, és megfelelő szakmai háttérrel rendelkezik emberi oldalon és alkatrész oldalon is. Nagyon jó döntés volt részemről, hogy kitartottam a Bepatek mellett.
Időközben sajnos volt egy nagyon rossz tapasztalatom egy olasz gyártmányú mosodai berendezés magyar képviseletével, amelyből peres ügy lett. A létező legsilányabb gépeket forgalmazzák, így ezeket a típusú szárítógépeket ki kellett iktatnom az üzemből. Megbízhatatlan a minőségük és az alkatrészellátásuk. Velük minden kapcsolatot megszakítottam.

Udvardi és Tsa tulajdonosa Udvardi&Bepatek A gyakran még ma is napi 12 órát dolgozó szakember az unokái szeretetével és a természet csodálatával tölti fel energiáit. Határtalan szenvedélyét a vadászatot Széchenyi idézetével írta le: „A vadászat vadűzés és erdőzúgás, de több erdőzúgás.”
A társadalomról alkotott nézeteiben is sok megfontolandó van a mai fiatalok számára, akiket nem hibáztat semmiért. A kialakult negatív jelenségekért, véleménye szerint csakis a felnőtt irányítók a felelősek. Emellett a média is sajnos többet foglalkozik celebekkel, mint olyan fiatal szakemberekkel, akiknek az életútja, vagy vállalkozása vonzóvá tehetné a fiatalok előtt a pályakijelölést.

Udvardi Ferenc - A kérdés az, hogy képesek vagyunk-e olyan példaképeket állítani, akinek a magatartása, tudása és a munkája alkalmassá teszi őket arra, hogy ideák legyenek, mert ez lenne az út a fejlődés felé.

 
---
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.