Ön itt van most:

> Cikkajánló  

Nincs megjelenítendő elem, kérem ellenőrizze a beállításokat!
Vitás esetek II.rész PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Horváth Andrea   
2010. február 18. csütörtök, 11:49

Cigaretta, biztonsági öv és moly által okozott károk esetei
biztonsági öv

Léteznek olyan textíliákon megjelenő hibák, amelyek csak a vegytisztítási eljárás után jelentkeznek, s válnak láthatóvá, s ezzel vitás eseteket teremtenek, amelyekben utólag már nehéz az ügyfél számára a kiváltó okot bemutatni. Ilyenkor a vegytisztítóban dolgozó személynek kellő szakmai tudással és felkészültséggel kell rendelkeznie, hogy akár ezeket egy alapos vizsgálattal megelőzze, vagy ha már bekövetkezett a hiba akkor elfogadhatóan elmagyarázza.
Az alábbiakban három konkrét és jellemző hibára, annak okaira és felelősére hívjuk fel a figyelmet, a témában megjelent első rész folytatásaként. (lásd: Esettanulmány I. rész.)

cigaretta

A cigaretta kiégeti a pulóvert

Hiba: Ezen a pamutpulóveren volt egy kis folt, amikor a mosásba rakták. A folt sokkal jobban látszott , miután kimosták a pulóvert és az anyagszerkezet hibája jól láthatóvá vált.
Ok: A kárt egy égve hagyott cigarettavég okozta. Ez szénné égette a felszíni rostokat, melyek eltűntek a tisztítószerben. A cigaretta kifehérítette az árnyalatot és mélyen a kötött szerkezetű anyagban egy kis hamumaradványt hagyott.
Felelősség: A ruhát viselőt és a figyelmetlen dohányzót terheli. Nincs vegytisztítási technika, habár esetleges hiba okozta, de mégis kár jött létre a cigaretta hamuja által. A vegytisztítással kapcsolatos üzletágban egyébként a dohányzás szigorúan tilos, mivel a vegytisztítás során belélegzett szagok a cigaretta füstön keresztül mérgezik a dohányzót.
Javítás: Az anyagon ejtett hibát csak egy professzionális stoppolás hozhatja helyre. Ez végül hordhatóvá teszi a pulóvert, bár a javítás látható lesz.

 

gallér hibája

Szíjkárok a galléron 

Hiba: Ez a felöltő jó állapotban volt, mielőtt a vegytisztítóba gépbe került, de a tisztítás után a jobb galléron egy fehér kopott folt volt. Az ügyfél kihangsúlyozta, hogy a bal oldalon semmilyen folt nem látható.

Ok: Ezt a kabáton látható kárt egy nylon biztonsági öv okozta. A jobb gallér sérült, mivel Angliában a vezetők a jobb oldalon ülnek, a bal oldali érintetlen maradt. Ha a tulaj leellenőrzi az érintkezési pontokat az autóban, megtalálhatja a kapcsolatot a kárt szenvedett területekkel.
Felelősség: A ruhát viselőt terheli. A tisztítók feltárták a hiba forrását.
Javítás: Sajnos nem lehetséges

 

cigaretta hamu kár

Rovartámadást szenvedett ruha

Hiba: Amikor behozták, ezen a ruhán semmilyen hiba nem volt látható. Előkezelés nélkül berakták a tisztítógépbe, de a tisztítás után egy nagy lyuk volt rajta, körülötte három kisebb kárt szenvedett területtel. Minden sérült rész sötétebbnek tűnt, mint a ruha többi része.
Ok: A hiányzó anyagot eltüntette a lyukkészítő és minden felszíni sérülés jellegzetesen egy rovar, mint például molynak, vagy szőnyegbogár lárvájának támadására utal.
Felelősség: A kár a hosszú tárolási idő alatt lépett fel, tehát várhatóan a tulajt terheli. A tisztítás általában megöli és eltünteti a lárvákat. Nagyon valószínűtlen, hogy rovartámadás történhetett volna a tisztítóban, ahogy a ruha sem volt elég sok ideig ott egy ekkora mértékű kárhoz.
Javítás: Egy professzionális újraszövés az egyetlen lehetséges megoldás, de az anyag szerkezete olyan összetett, hogy először érdemes lenne annak költsége után érdeklődni.

 

 

 
---
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.