Ön itt van most:

> Cikkajánló  

Nincs megjelenítendő elem, kérem ellenőrizze a beállításokat!
Esettanulmány PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Horváth Andrea   
2011. március 18. péntek, 00:00

Veszélyben a díszítések

  gyöngy díszítés

Richard Neale a ruhákon található díszítések okozta problémákat elemzi a vegytisztítók számára.

A ruhákon lévő díszítések még mindig sok problémát okoznak a tisztítás során, mivel sok ruhakészítő nem ismeri, vagy nem veszi figyelembe a vegytisztítás folyamatait, és azok hatását a díszítésekre. A probléma a piac minden szintjén megtalálható a kommersz ruhadaraboktól a tervezői kollekcióig egyaránt.

A díszített öltözetek olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek nem kezelhetők vegytisztítási eljárással, és tönkremennek a gépben.
A ruhák gyakran olyan tisztítási eljárásra vannak felcímkézve, amely kárt okoz a díszítésekben. A ruhák 30 %-nál fordulnak elő ilyen hibák.
Az ISO3758 szerinti ruhacímke kód előírja, hogy a címkén lévő utasítások a ruha épségét őrizzék meg.
A módszer ami alapján felmérik, hogy mit lehet vegytisztítani, és mit nem az ISO3175-ből indul ki, amely egy táblázatban foglalva tartalmazza a paramétereket a felméréshez, és bemutatja a díszítéseken elvégzett teszt folyamatokat.
A szabvány értelemszerűen elvárja a díszítésektől, hogy azok képesek legyenek ellenállni a speciális teszt eljárásoknak, minden elővigyázatosság nélkül.
Ez az esettanulmány bemutatja ezeket a problémákat, érdemes megmutatni a helyi ruhaüzletekben.

Az üveggyöngy díszítések elveszítik csillogásukat

Hiba: Ez a ruha rubin színű kővel volt díszítve, amely a hátoldalán található arany fólia bevonat miatt a fény hatására különlegesen csillogott. A fólia legnagyobb része eltűnt a tisztítás során, és a kő elvesztette csillogását.
Okok: Az arany fólia ragasztóval lett a kőhöz illesztve. Bár a perklór volt a címke szerint meghatározott oldószer, a fólia felolvadt a tisztítás során.
Felelősség: A címke szerint a ruha minden részének, beleértve a díszítéseket és a különböző ragasztott felületeket bírniuk kellett volna az oldószer hatását károsodás nélkül. A ruha készítője okolható.
Javítás: Nem lehetséges. A megoldás az, hogy ruháról el kell távolítani azokat a díszítéseket, amelyek sérültek. A jövőben a ruhakészítőnek meg kell határozni az oldószert, amelynek az általa használt díszítések ellenállnak, és ezt minden egyes darabnál ellenőriznie kellene.

Festett gyöngyök elveszítették mintájukat

festett gyöngyök Hiba: Ezt a kabátot tökéletesen kitisztították, kivéve, hogy a festék a színes gyöngyökről lejött és megfogta a ruha többi részét.
Okok: Létezik sok fényes festék, amely ellenáll az oldószereknek és nem jön le a vegytisztítás során. Sajnos ez a fajta festék, amit ebben az esetben használtak, nem tudott ellenállni az oldószer hatásának.
Felelősség: A ruha készítője hibáztatható. A ruha címkéje szerint tisztítható vegytisztítással perklórban, amely a legerősebb oldószer, amely elérhető a lakossági tisztítók számára.
A per hígítatlan formában használható, így a kiskereskedők javaslata, hogy túl erős megoldás nem elfogadható, különösen a címkén található P jelzés miatt.
Javítás: nem lehetséges.

Felfeslett a gyenge varrás

elaszakadt a varrás Hiba: Ezt a ruhát egy kímélő eljárással tisztították, a ruhacímkén található speciális előírások szerint, azonban amikor a gépből kivették, a varrás, amivel a gyöngyök voltak rögzítve az anyagon felfeslett, és a gyöngyök eltűntek.
Okok: A varrás nem tartott ki az eljárás végéig, mert nem volt elég erős. Az eredmény szerint ahol csak a cérna kicsit megbomlott vagy felfeslett, a varrás elengedett az ismétlődő mechanikai hatás miatt, különösen a szárítás közben.
Felelősség: Ebben az esetben a felelősség a ruhakészítőt terheli, nem a tisztítót. A varrás azt mutatja, hogy a következő tisztításkor még több gyöngy fog leesni a ruháról.
Javítás: A díszítés nem javítható, csak akkor ha ugyanilyen gyöngyöket sikerül beszerezni.
A jövőben érdemes akár háromszori varrással erősíteni a gyöngyöket, vagy egy olyan egyenletesen biztosított módszerrel amely nem szakad meg.

Forrás LCNI Magazin 2011. Februári szám.

 

 

 

 
---
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.