Ön itt van most:

> Cikkajánló  

Nincs megjelenítendő elem, kérem ellenőrizze a beállításokat!
Esettanulmány PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Horváth Andrea   
2012. augusztus 10. péntek, 12:00

A foltok eltávolítása

Curry folt eltávolítása a ruhából

A sikeres folt eltávolítás a vevői elégedettséghez vezető út, azonban sok minden szükséges hozzá, tudni kell a foltokat megfelelően azonosítani, hogy mikor és hogyan alkalmazzuk a megfelelő tisztítási technikákat, milyen gyakran, és nem utolsó sorban szükséges hozzá sok-sok türelem. Richard Neale, az angol LCNI szaklap szakértője beszél a problémákról és a megoldásról.

A tisztítók munkájának közel a felét valamilyen folt eltávolítása adja. A legtöbb esetben nem lehet tudni a foltok eredetéről semmit, ezért kénytelenek a szakemberek a saját szaktudásukban bízva valamilyen előkezelést megállapítani, miután megpróbálták azonosítani a foltot okozó anyagot.

A vegyszer felhasználásával történő dörzsölés ritkán jelent jó megoldást. A tejtermékek és húskészítmények által okozott foltokat nem lehet gépi mosással eltüntetni, a szárítási folyamattal pedig tovább romlik a helyzet, megszilárdul, sötétedik és fixálódik a folt, ami után már nem lehet eltávolítani.

Előkezelést kell végezni folteltávolító reagens bőséges használatával, majd a folt nagyságától függően oldószerrel bevonni a területet, óvatosan használva, hogy megvédjük a ruhát a beszürküléstől, vagy az összetapadástól, amely akár nyomot is hagyhat a ruhán.

A zöldségek okozta foltokat, vagy pl. a vörösbor foltot ritkán lehet vegytisztítással megszüntetni, de könnyen eltávolítható csersav eltávolító szerrel. Bár eltart egy kis ideig, de érdemes türelmesnek lenni és kivárni. A megfelelő technikával még egy fehér pulóveren is kezelhető akár a vörösbor folt is. Másképp ezeket a foltokat nem lehet kitisztítani.

A tisztítók vonakodva vállalják a foltok kezelését, a későbbi károsodások miatti panaszoktól félve. Ha a kockázat elkerülhetetlen, úgymint pl egy folt esetén alkalmazott kezelésre a ruha színárnyalatán hiba keletkezhet, akkor a tisztító előzetesen engedélyt kérhet az ügyféltől az eljárásra.

Fagyi folt eltávolítása a ruhából Fagyi folt Amikor a fagyi folt besárgul

Hiba: Egy gyerek partin a függönyön a fagyi sok-sok foltot hagyott, amely aztán besárgult. A vegytisztítás után a foltok elsötétedtek.

Ok: A fagylalt tejfehérjét tartalmaz, amely nem oldódott fel a hatóanyagban. A továbbra is látható folt aztán oxidálódott és besötétedett a vegytisztítás alatt, így még erősebb nyomott hagyott.

Felelősség: Ha a tisztító tudta, hogy a folt fagylalt miatt keletkezett, vállalnia kell a felelősséget a elszíneződést miatt, és hogy ezután már jóval nehezebb lesz a folt eltávolítása.

Javítás: A folt talán még eltüntethető megfelelő odafigyeléssel, egy jó tejfehérje eltávolító szerrel, amit utókezelésre fejlesztettek ki. A tesztelése az eljárás előtt szükséges A ruha egy rejtett területére fel kell vinni a reagenst, rajta kell hagyni körülbelül 30 percig, áztatva. Majd szárítás után meg kell vizsgálni, hogy történt-e valamilyen színelváltozás a textílián, ha a teszt jól sikerült, akkor a lehet vele a foltot kezelni.

Curry folt tette tönkre a márkás pólót

Hiba: Ez prémium márkás póló erős színű fűszertől, a currytől lett foltos az elején. A perklórral történő vegytisztítás csak rontott a helyzeten, és az újratisztítás sem tudta a foltot eltávolítani.

Ok: A zöldség foltok nem oldódnak perklórban, de a curry tartalmaz cukrot és fehérjét is. A perklór nem távolította el a foltot, és a száraz kezelés sötétebbé változtatta, amely tovább nehezítette az eltávolítását.

Felelősség: A tisztító felelős a helyes előkezelésben, amelynek magában kell foglalni a szükséges tesztelést is, amellyel kiderül, hogy vajon lesz-e káros hatása az eljárásnak. A tisztító felelős a folt elsötétülése miatt is, mivel a ruha előkezelés nélkül került kitisztításra.

Javítás: Az első vegytisztítás karamellizálja a foltban lévő cukrot, ezért az első lépés egy óvatos meleg vizes feloldás és eltávolítás. Aztán a zöldségfoltra csersav eltávolítót szert kell használni. Lehet, hogy többször meg kell ismételni a kezelést, amíg a felületen nem tapasztalható bármilyen színelváltozás.

 
---
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.