Ön itt van most:

> Cikkajánló  

Nincs megjelenítendő elem, kérem ellenőrizze a beállításokat!
Mosodai kérdések PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Greskó Andrea   
2010. május 27. csütörtök, 14:23

Mennyi az áram és vízfogyasztása az ipari mosógépeknek?

  Ipso ipari mosógép

Ezt a kérdést gyakran teszik fel a mosodai berendezések felhasználói, akár portálunkon a fórumban is. A forgalmazóknál egy-egy körültekintőbb ügyféltől is első számú kérdésnek számít manapság, gondolva a megvásárolt gép későbbi fenntartási költségeire, annak tervezhetőségére.

Bizonyos esetekben félrevezetőek az adott válaszok, így szükségesnek láttuk, hogy megbízható választ nyújtsunk az érdeklődők számára.
Kérdésünkre Rákos Csaba, az IPSO mosodai gépek magyarországi forgalmazója adott nyílt és korrekt választ, aki több mint 20 éve foglalkozik ipari mosodai berendezésekkel, így igazán szakavatottnak számít a témában.
A vízfelhasználás teljes mértékben attól függ, hogy milyen textíliát milyen mosószerrel, milyen kemény vízzel mosnak. Az ipari gépeket többek közt az különbözteti meg a háztartási gépektől, hogy minden mosási paramétert programozni lehet. Be lehet állítani a mosási flottát akár 1:2-re de akár 1:7-re is, lehet előmosást, előáztatást (akár többet is programozni). Az öblítések száma szintén beállítható és az ahhoz felhasznált víz mennyisége is. Az öblítést lehet meleg vízzel is végezni, mely kihat a vízfelhasználásra, de a textília maradék nedvességtartamára is. Az IPSO Classic gépek programozását csak a szerviz tudja elvégezni, míg az IPSO Premium sorozatnál a mosási alapparamétereket (vízszint, idő, hőmérséklet, fordulatszám) a gépen is lehet változtatni. 1 kg ruhára akár 8 literes vízfogyasztás is beállítható (sőt akár 1 literes is, de ennek nyilván semmi értelme) de egy speciális mopp mosóprogram könnyen elérheti a 25 literes fogyasztást. Véleményem szerint a valóság a 13-15 liter/ kg közt van normál szennyezett textília esetében - mondta el Rákos Csaba.

Sajnos sok piaci résztvevő szinte kérkedve adja meg az alacsonynál alacsonyabb fogyasztási értékeket, melyekhez természetesen valós mosási program is társul. Ezekkel a programokkal azonban szinte csak tiszta egyszer használatos szállodai textíliákat lehet kimosni, a legtöbbször nem is ezeket a programokat használják, és vásárlás után senki nem is ellenőrzi mit ígértek neki. Régen az ipari gépeket pl. program nélkül szállították, és a technológus vágta ki a megfelelő lyukkártyákat. Professzionális mosodákban ma is ez történik, csak természetesen elektronikusan. Ha belegondolunk egy gyártó a világ akár 50-80 országába is szállít gépeket, szinte lehetetlen feladat 10 olyan mosási programot megírnia mely mindenhol megfelelő. Mi pl. magunk fejlesztettünk ki mosószer forgalmazókkal közösen olyan programokat, melyek erősen szennyezett textíliák mosására is megfelelők, mert az alap gyári programok erre nem alkalmasak.

Az elektromos áram fogyasztását két dolog határozza meg.
Egyik a motor
, mely mosásnál és centrifugálásnál jelentkezik. Attól függően változik, hogy mennyi a mosási idő, mennyi a dob forgási és állási ideje, milyen fordulaton centrifugálunk és mennyi ideig. Ezeket pedig szintén a technológus vagy üzemeltető határozza meg. Egy biztosat tudunk állítani, mégpedig hogy pl. az IPSO HC 100 ipari mosógép (10 kg-os) motorteljesítménye 0,75 kW , illetve egy alapprogram esetében 0,25 kWh (a motorból eredő fogyasztás).
Másik fogyasztási pont a fűtéshez szükséges energia. Ez annak függvénye, hogy mekkora vízszint van programozva, és mennyi a belépő meleg víz hőmérséklete, illetve mennyi ruha van a gépben. 10 kg ruhánál és 1:3 töltési aránynál 60 C-os belépő meleg vízhőmérsékletnél és 95 C-os mosási programnál ca. 1,7 kWh fogyasztással kell számolni, míg 15 C belépő vízhőmérsékletnél 3,2 kWh-tal.

 

 

 

 
---
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.