Ön itt van most:

> Cikkajánló  

Nincs megjelenítendő elem, kérem ellenőrizze a beállításokat!
Nedves Tisztítás gyakorlata PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Zsibrita Krisztián   
2009. július 20. hétfő, 00:00

Mi az a BIO tisztítás? Miért oly nagy a jelentősége napjainkban? Hogyan csökkenti a költségeinket?

A BIO tisztítás, más néven nedves tisztítás mindenek előtt a felsőruhák vízben és nem oldószerben történő szakszerű tisztítása.

A BIO tisztítás tehát a megfelelő technológián és célirányosan kifejlesztett gyári berendezéseken alapul. Nem szabad összetéveszteni a mosással. Mi a különbség a nedves tisztítás és a mosás között?
  • A nedves tisztítás nagy dobátmérőjű és űrtartalmú dobbal ellátott mosógépben történik, ahol a töltősúly aránya közel fele a mosásnál alkalmazottnak.

  • A nedves tisztítás vizet használ oldószerként és vegyszer, illetve adalék anyag használata nem a tisztítás miatt, hanem a textília védelmében kerül felhasználásra.

  • A mechanikai hatás legjobban a hagyományos mosás gyapjú programjánál alkalmazotthoz áll közel.

  • A nedves tisztítás sokkal alacsonyabb – jellemzően 30°C-os – hőmérsékleten történik.

  • A nedves tisztító gépek használhatóak mind BIO, mind hagyományos mosási eljáráshoz, azonban a fordítottja nem igaz. A W körben szimbólummal ellátott textília nem tisztítható a hagyományos mosógép gyapjú programjával.

  • A nedves tisztító gépeknek általában 4 adagolójuk és inverteres sebesség szabályzójuk van és gazdaságosan használhatók még ing és düftin anyagok tisztítására is. A hagyományos mosógépek ilyen adagolókkal, illetve inverteres sebességszabályozóval nem rendelkeznek.

  • A nedves tisztításnál használt finom szabályozású korszerű szárítók jól csökkentik a szárításból adódó kockázati tényezőket, míg a hagyományos szárítók szabályozási értékegysége ezeket nem közelíti meg.

  • A nedves tisztítás alkalmazása esetén korrektül tisztíthatók az ÖKO textíliák teljes köre, biztosítva a tartósabb színeket, az allergiamentességet és az ÖKO textíliák egyéb humánökológiai jellemzőit.

Lényeges, hogy a textília kezelésénél az extrém alacsony flottában érvényesülő mechanikai hatás a sulykolás és a relaxáció ideje a felületet védi a zsugorodástól, valamint speciális vegyszerek alkalmazásával csökkentik a természetes szálak duzzadását, ezzel növelik a felület csúszóképességét és polimer bevonattal fixálják a felületi struktúrát. A víztelenítés extrém centrifugálási gyorsulással, speciálisan erre a célra kifejlesztett gépben és az azt követő szárítással egy megfelelően vezérelt szárítóban történik.

1998 - ban létrejött az Aquacarb projekt megvalósítására az Európai Bizottság azzal a céllal, hogy a „W” tisztítási jelzés CEN- előírásainak elkészítéséhez a vizsgálati feltételeket és a megkülönböztető jelképet kidolgozza, amely azóta meg is történt.

A nedves kezelésre vonatkozó „W” kezelési jelkép paraméterei, ellentétben a háztartási mosással, a csökkentett mechanikai hatás és semleges, általánosan használt, nem ionos tenzidek alkalmazását jelentik, adagolók programozott alkalmazásával.

A „W” kezelési jelkép azt garantálja, hogy a nedves tisztítás olyan textiltisztítási eljárás,amellyel minden mosható jelzéssel ellátott textíliát és a „W” kezelési jelképpel ellátott textíliákat megbízhatóan tisztíthatunk.

Ami a vásárlók számára fontos:

Az újonnan bevezetett BIO, illetve nedves tisztítási szimbólum 3 változatban fordul elő.

W egy körben (grafikai megjelenítés) – Ez a jelkép a nem kényes textíliák nedves kezelésére vonatkozik. A mechanikai hatás megfelel egy kíméletes programnak.

W egy körben, aláhúzva a kör alatt (grafikai megjelenítés) – Ez a jelkép az kényes textíliáknál használható. A nedves kezelést és forgódobos szárítógépben való 15 % nedvességtartalomig történő szárítást engedélyezi.

W egy körben, aláhúzva a kör alatt kétszer (grafikai megjelenítés)Ezt a szimbólumot a nagyon kényes textíliáknál alkalmazzák. A fokozottan kíméletes nedves tisztítási folyamat után a gépben csupán fellazítják a ruhákat, és azután levegőn szárítják.

 

A nedves tisztítás előnyei a környezetbarát eljáráson túlmenően:

- közel semleges vegyhatás (pH 5-7)
- 40%-al jobb tisztítóhatás
- tisztább színek, kisebb mértékű fakulás
- frissebb illat (nincs vegyszerszag)
- vegytisztításnál alig magasabb költségek
- bővülő alkalmazhatósági kör
- az ügyfelek egyértelmű rokonszenve
- nincs allergikus hatás
- humánökológiailag teljesen megfelelő eljárás
- környezetbarát technológia

 
Hozzászólások (3)
Természetesen létezik részletes költségszámítás
3 2009. június 12. péntek, 03:01
Zsibrita Krisztián
Kedves Attila,

Hosszútávon a Bio-tisztítás költség-előnye a hagyományos vegytisztító eljárásokéval szemben jelentős. Hamarosan közzéteszünk egy erre vonatkozó nemzetközi tanulmányt, hazai tapasztalati példákkal kiegészítve.

Ha feliratkozott hírlevelünkre, automatikusan értesítést kap majd, amint a cikk megjelenik.

Üdvözlettel,
Zsibrita Krisztián
Költséghatékony és Környezetbarát?
2 2009. június 03. szerda, 14:54
Szilágyi Attila
A 'Bio tisztítás' elméleti bemutatásakor sokszor hangsúlyozzák az eljárás környezetbarát voltát. Természetesen a környezetünk védelme mindenkinek fontos. De legyünk őszinték: ma Magyarországon a legtöbb beruházásnál a költség(!) a legfontosabb szempont. A gyakorlati bemutatóból kicsit hiányoltam a költségoldal (megtakarítás/többlet) bemutatását. Létezik ilyen példa számítás?
A Bio tisztítás megnevezés jobban kifejezi a lényegét
1 2009. június 03. szerda, 14:48
Kerekes Pongrác
A 'nedves' tisztítás kifejezés számomra nem volt elég világos. Összekevertem a 'sima' mosással. Köszönöm, hogy elmagyarázták a különbséget.
---
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.