Ön itt van most:

> Cikkajánló  

Nincs megjelenítendő elem, kérem ellenőrizze a beállításokat!
Végül melyik a drága? PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Rákos Csaba   
2010. október 20. szerda, 00:00

KWL kontra Perklóretilén

Korábbi hírünkben magyarázatot adtunk a perklóretilénnel kapcsolatban a vegytisztító szakemberek számára manapság szembetűnő áremelkedésre. Lásd Utánajártunk cikket!
A témát szükségesnek érezzük tovább boncolgatni a felmerülő egyéb kérdések és lehetőségek tekintetében, s a nemrég lezajlott milánói Expo Detergo kiállításon szerzett piaci információk alapján.

Ma a vegytisztító gépekhez használt perklóretilén megközelítőleg 600 Ft/kg áron kapható, míg a kwl oldószer ára 410-550 Ft/liter, amely kg-ban átkonvertálva 550-730 Ft/kg körüli értéket jelent.
Ahhoz, hogy az összehasonlítás megfelelő legyen a felhasználási mennyiséget is tisztázni kell:

  • ez kwl esetén 10-13 gr/kg ruha esetén

  • perklór estén ugyanez a mennyiség szükséges jó felhasználású és jól beállított gépnél.

A perklóretilén tisztítóhatása azonban jóval magasabb a kwl-nél.

Egy kwl-lel működő gép esetén a bekefélés és az előkezelés nélkülözhetetlen, ráadásul magasabb anyagigényű, így ez 50%-kal több segédanyagot igényel, növelve így jelentősen a költségeket, és még így sem éri el a per tisztítóhatását.
A kwl-es vegytisztító pozitívuma azonban, hogy kevésbé gyűri a ruhát. Költség oldalról tekintve a kwl mégsem jó alternatíva a szükséges segédanyagok költsége miatt.
Számokkal szemléltetve pl. egy osztrák tisztítószalonban 40 tonna ruhához 460 kg oldószert használnak, amely 276 000 Ft-ot jelent. Ez azonban még mindig elhanyagolható része az összköltségeknek.
Olaszországban a vegytisztítók több mint 90%-a perklóretilénnel működik, míg kizárólag a szigorú szabályozásoknak köszönhetően Németországban, Svájcban, Hollandiában és Ausztriában a kwl-re álltak át.
Mindkét anyag kiváltására tettek kísérletet egy osztrák üzemben, ahol CO2-vel működő vegytisztítóval próbálkoztak, de a magas költségek miatt nem volt rentábilis, így bezártak.
A szakma azonban kísérletez, s próbálnak további alternatívákat kifejleszteni az oldóanyagokra.
Így például a Kraisler és a Firbimatic legújabb fejlesztése a System K4 halogénmentes oldószer, amelynek a tisztítóhatása nagyon magas, kétszer olyan hatékony mint a kwl, de még mindig nem éri el a perklóretilén szintjét.
Ne feledjük azonban a legjobb tisztítóhatás még mindig a vízzel érhető el.
Lásd nedves tisztítás!
 
---
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.