Ön itt van most:
Címlap Mosodatechnológia Rovatok > Termék, Technológia Mosodai praktikák, Figyelem: Hasznos!

> Cikkajánló  

Nincs megjelenítendő elem, kérem ellenőrizze a beállításokat!
Mosodai praktikák, Figyelem: Hasznos! PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Rákos Csaba   
2013. augusztus 05. hétfő, 00:00

Miként növeljük a meglévő ipari mosógépek teljesítményét?

  Ipso mosógépek praktikus tanácsai Praktikák a teljesítménynövelés érdekében
Sok mosodában minimális beruházási költséggel lehet meglévő ipari mosógépek teljesítményét növelni. Néhány gyakorlati praktikát szeretnénk megosztani Önökkel (néhány funkció csak az Ipso ipari mosógépekben érhető el, melyet a Bepatek Kft forgalmaz):
 
A mosási idő 2 részből tevődik össze. Egyik a technológiai idő, másik a technikai idő. 
 
1) Technológiai idő

Ez alatt történik a textíliák tisztítása. A mosógépek alapprogramjai ezt általában meghatározzák, de gyakran a mosószereket forgalmazó cég technikusai állítják be a gépeken, hiszen a modern ipari mosógépek szabadon programozható vezérléssel rendelkeznek. Még ha kötöttnek is gondoljuk ezen programlépéseket, célszerű néha-néha rájuk nézni a következő szempontok szerint:

Ipari mosógépek centrifugálás Ipari mosógépek centrifugálás
- Level-Stop. Ez azt jelenti, hogy a mosási idő a vízszint elérésétől indul, amikor ez a funkció aktiválva van. Kevésbé szennyezett, fertőtlenítést nem igénylő textíliák esetében kikapcsolható, így flotta feltöltésenként akár 1-2 perc időt takaríthatunk meg, mely 1 ciklusra akár 5-7 perc is lehet.


- Hő-Stop. Hasonló az előzőhöz, itt azonban a beállított hőmérséklet elérésekor indul a beállított mosási idő. Hasonlóan a Level-Stophoz itt is célszerű a tudatos beállítás.

- Centrifugálási idők. Köztes centrifugálásra felesleges hosszú időt beállítani, elég 1-2 perc. Szintén tudatosan kell a fordulatszámot megválasztani, mert pl. az Ipso ipari mosógépek esetében a 600 f/p sokkal több ideig tart mint az 500 f/p, mert a gép 500 fordulatig gyorsan felfut, utána azonban lassul a gyorsulás.  Amennyiben köztes centrifugálások vannak beállítva érdemes megpróbálni a 2 öblítéses eljárást is. Végcentrifuga idejét 7 percnél tovább nem érdemes beállítani, mert nagyon kevés víz távozik ekkor a textíliából. Javasolt ellenőrizni a túllengések maximálisan engedélyezett számát is, mert ha ez az érték. pl. 15-re van állítva és a kiegyensúlyozatlanság miatt a gép nem tud centrifugálni, úgy akár 15-20 percig is próbálkozik amíg Töltet-súlyautomaka Ipso mosodai gépeknél Töltet-súlyautomaka Ipso mosodai gépeknél túllép a következő ciklusra. 3-4 próbálkozásnál többnek nincs sok értelme.

- Smart-Wave: az Ipso ipari mosógépek ezen beállítása a súly (töltet) kompenzált mosást eredményezi. Amennyiben a kiválasztott programmal mindig ugyanazt az összetételű és súlyú textilt mossák, úgy ezt a funkciót célszerű kikapcsolni mert gyorsabb lesz a program.

- Ellenőrizzük, vagy ellenőriztessük a centrifugálás felfutási idejét. Előfordulhat ugyanis. hogy rossz beállítás miatt túl sokára éri el a gép a kívánt fordulatot. Intelligens rendszereknél (mint pl. Ipso ipari mosógépek) a frekvenciaváltó tanulékony vezérléssel van ellátva, és magától módosítja a karakterisztikát. Ezt karbantartáskor célszerű leellenőrizni és szükség szerint újrakalibrálni. Lassú felfutásnál ráadásul gyakran javítani is szükséges a gép rezgéscsillapítását.
 
2) Technikai idő

Ez alatt az idő alatt a kiszolgálási időt értjük a mosásra.

- Építsünk be a vízvezetékbe nyomásmérő órát, és nézzük meg hogy töltéskor mekkora a vezetékben a víznyomás. Ha ez az érték alacsony (pl. 2 bar vagy alatta) akkor célszerű egy nyomásfokozó szivattyú, és puffertartály beépítése. Minél gyorsabban töltjük ugyanis gépünkbe a vizet annál rövidebb lesz a programidő.

- Amennyiben több vízszelep van a gépen törekedjünk az együttes működésük beállítására. Kétutas szelepnél mindkét ágat be lehet programozni, így egyszerre több víz érkezik a gépbe.

- A csatornának ellenállás nélkül kell elnyelnie a gépből kifolyó vizet, különben a programidő lassul.

- Törekedjünk arra, hogy meleg vizet (legalább a mosási hőfoknak megfelelő értéken) kössünk a gépbe (lehetőleg lágyítottan), így akár 10-15 percet is nyerhetünk a felfűtési időből.

mosodai gépek betöltése mosodai gépek betöltése - Az egyik leggyakoribb időpazarlás a gépek nem időben történő ki és bepakolása.
Ipso ipari mosógépekhez kapható hálózati szoftver (Ipso Assist), mely grafikusan kijelzi az állásidőket. Megfigyelhetőek a 10-15 perces állásidők is. Ezen szoftver hiányában, a gépek memóriájából nyerhető ki ez az információ, de ezt csak szervizes vagy technológus kollégák tudják elvégezni. A gépekre célszerű fény ill. hangjelzést kötni, mely felhívja a kezelők figyelmét az elvégzendő feladatra.

További tanácsok a megfelelő ipari mosógépek kiválasztásához itt!

Cikkünk második részét, amelyben a szárítás és vasalás témakörét dolgozzuk fel, októberi hírlevelünkben olvashatják.

További hasznos információkért látogassanak a www.iparimosogep-bepatek.hu oldalra.
 
---
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.