Ön itt van most:

> Cikkajánló  

Nincs megjelenítendő elem, kérem ellenőrizze a beállításokat!
Gyöngyökkel vízmentesen PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Horváth Andrea   
2009. szeptember 17. csütörtök, 12:24

A nedves tisztítás után most itt a száraz mosógép?

ipari mosógép ipari gyöngyök

Ezt állítja egy amerikai egyetem kutató-fejlesztő csoportja, amelyet a Xeros Ltd. alapított. A Xeros egy olyan mosógép aminek köszönhetően 90%-kal lecsökken a víz felhasználása. Neve a görög „száraz” szóból ered, a ruhákat újrahasználható nylon polimer gyöngyökkel tisztítja, amely a szennyeződésekkel szemben elektromos polaritást rejt magában.
A gyöngyöket a mosáshoz kell adni, kevesebb mint egy pohár vízzel együtt majd egy csepp mosóport. Miután a szennyeződés feloldódik a vízben, a magas felszívóképességgel rendelkező gyöngyök belekerülnek a nedves textília közé, s felszívják a vizet a piszokkal együtt. A szennyeződés teljesen beleszívódik a gyöngy belsejébe.
A gyöngyök automatikusan visszarendeződnek a gép belsejében ahogy vége a programnak, és nincs szükség a kiválogatására és a tisztítására sem, és még további 100 mosásra használhatóak, vagy egy átlagos háztartási felhasználás esetén úgy 6 hónapig.
Mivel a Xeros nem igényel öblítést és centrifugálást, ennek használatával csak 2% energiafelhasználás történik a hagyományos mosógépekhez képest, amely környezetvédelmi szempontból ígéretes szám a közvetetten csökkenő széndioxid kibocsátás és a vízkészletek megóvása miatt. Az energiafelhasználás csökkentését tovább növeli az a tény, hogy a ruhák tulajdonképpen közel szárazan jönnek ki a mosásból, vagyis, nem szükséges a rendkívül energiaéhes szárítógépek használata.
Xeros azt állítja, hogy az összes előnyt egybevetve a gép 40% -kal alacsonyabb energiafelhasználást ér el a hagyományos mosó és szárítógépekkel szemben.

A megjelent hír kapcsán számos szakemberben merültek fel kérdések, s némi szkepszissel fordultak, az egyébként nem új keletű elektromos polaritás elvén működő technológiával szembe.
Az IPSO szerint ez a technológia korábban is kudarcba fulladt, mivel nem hatékony minden fajta szennyeződés esetén. Nem alkalmazható például az erős színezetű foltok (pl. fű, bor...stb.) kitisztítására, illetve nem veszi ki a kellemetlen szagokat, vagy például eredménytelen a fertőzések és zsírfoltok semlegesítésére. Az IPSO szerint emiatt az ipari felhasználásba nem fog átkerülni.
Más vélemények a hírben megjelenő számadatok összevetésében láttak kifogást, amely valóban mutat némi következetlenséget. Forrás: Laundry and Cleaning News, UK
Ha Önnek is van néhány gondolata a cikk kapcsán, rövid regisztráció után megoszthatja velünk!

 
Hozzászólások (1)
Nagyon érdekes hír
1 2009. szeptember 17. csütörtök, 21:38
Szilágyi Attila
Bár én inkább víz-párti vagyok, egy ilyen elven működő berendezés valóban rendkívül csökkentené a környezetterhelést! Kíváncsi leszek, mikor próbálhatjuk ki...
---
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.