Ön itt van most:
Címlap Mosodatechnológia Rovatok > Termék, Technológia Megtakarítási megoldások Belgiumból

> Cikkajánló  

Nincs megjelenítendő elem, kérem ellenőrizze a beállításokat!
Megtakarítási megoldások Belgiumból PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Rákos Csaba   
2010. január 20. szerda, 00:00

Víz és energiamegtakarítás - avagy hogyan lehet a hetedére csökkenteni a felhasználást?

víz megtakarítás

A mosodaipar egyre inkább olyan fejlesztésekben gondolkodik, melyek a környezetbarát megközelítés mellett, hozzájárulnak a vállalatok nyereségességének növeléséhez.

Christeyns felismerte ezen célkitűzések fontosságát  és évek óta aktívan fejleszt ezeken a területeken: mint a víz és energiatakarékos berendezések és technológiák, teljes körű víz és energia használati felmérések készítése, a helyes napi gyakorlat kialakítása, külön erre a munkaterületre  specializálódott csoporttal.

Christeyns folyamatosan anyagi erőforrást invesztál, hogy partnerei számára a legjobb fenntartható víz és energia megtakarítási megoldásokat biztosítsa .

A víz és energia megtakarítási lehetőségek:

Lint-X szűrőberendezések : (pihe)részecskék kiválasztása a mosó léből ≥ 50 µm-ig, majd a víz újra használata ( víz és energia-megtakarítás ), tisztább lesz az öblítővíz és alacsonyabb a csatornadíj.

  • Lint-X Rotor - A forgó dobszűrő a forgás, és a gravitáció kombinációját használja, hogy eltávolítsa a szennyvíz szilárdanyag tartalmát 50-től 500 µm-ig.
  • A víz a szűrőn át a dob palástja felé áramlik, a szilárd szennyeződés a dob alján ülepszik,  amit a forgás fokozatosan a dob nyitott vége felé mozgat, majd az (jellemzően pihe) egy zárt edénybe gyűlik össze.
  • Lint-X Regain - A nyomás, a forgás és a mechanika hatását kihasználva távolítja el a lebegő részecskéket a vízből. A szűrőt automatikus ellenirányú fúvatással tartja tisztán és nincs hatással a kibocsátott szennyvíz hőmérsékletére. Átlagos megtakarítási lehetőség  2 – 3 L/kg egy szokványos csőmosógépen .

Heat-X víz-víz hőcserélők : a felhasznált lágy víz előmelegítése a szennyvíz hőtartalmának felhasználásával kevesebb energia fogyasztással történik, a magasabb öblítési hőfok rövidebb szárítási időt igényel.

  • Heat –X Rotor - Rozsdamentes tányér hőcserélő.
  • Heat –X Energo - Rozsdamentes csőköteges, folyamatos hő visszanyerő berendezés, ahol a  szennyvíz áramlását frekvencia vezérelt szivattyú állítja a felhasznált frissvíz mennyiségéhez. A friss-és a szennyvíz ellenkező irányba áramlik (ellenáram), a turbulenciát a nagy áramlási sebességgel éri el.

Egyszerű beszerelés után mindkét berendezés felmelegíti a friss vizet a szennyvíz hőjével, csökkenti a hőmérséklet különbséget a csőmosógépben. 50%-kal csökkenti egy csőmosógép energiaigényét, csökkenti  a maradványnedvességet, ezáltal rövidíti a szárítási időt, valamint 30%-kal a szárítás energiaigényét. Öntisztító és karbantartásmentes, a csőmosógép üzemmenetébe illeszthető, várható megtérülése 1-2 év, 3 illetve 4 méretben kapható.

Steam-X  kondenz hasznosítás: a hulladékgőz felhasználásával a kondenzátumot ellenőrzött körülmények között alakítjuk forró vízzé és kisnyomású (2,5 bar) gőzzé. A forró vizet a gőzfejlesztő tartályában lehet  tárolni, a 2,5 bar nyomású gőz megfelelő pl. a csőmosógéphez.  Használata 12%-kal csökkentheti a teljes gőzfelhasználást. Várható megtérülés: 1-2 év
A STEAM-X érdekes lehet akkor, ha jelenleg gőzfelhő látható és/vagy a kondenzátumot a forró vízhez fel lehet használni, továbbá van olyan berendezés ami fel tudja használni az alacsony nyomású gőzt (Pl. csőmosó).  Kialakítása egyedi ügyfélre szabott, EEC előírások szerint gyártva történik.

 A víz és energiafogyasztás alakulása a Christeyns referencia mosodában, 17 egyedi géppel az utóbbi közel 20 évben:

 

 

Időpont

Vízfelhasználás

liter / kg mosott  textília

Gázfelhasználás

kwh/kg mosott textília

1990

25,0

2,4

2000

15,0

1,8

2009

3,5

0,9

 

 

Forrás: Christeyns Kft., Philip Poeth, energetikai szakértő, Belgium

 
---
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.