Ön itt van most:
Címlap Mosodatechnológia Rovatok > Karbantartás Mosóprogramok aktuálizálása

> Cikkajánló  

Nincs megjelenítendő elem, kérem ellenőrizze a beállításokat!
Mosóprogramok aktuálizálása PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Horváth Andrea   
2010. június 21. hétfő, 00:00

Gyakorlati segítség a tervezéshez

Cygnus vezérlés programozáshoz

A mosodáknak rendszeresen ellenőriznie kellene a használt mosóprogramjait, hogy biztosan megfelelőek-e a mindenkori kívánalmaknak. Ahogy azt a nemrég megjelent Rákos Csabával történő beszélgetésben is leírtuk komoly megtakarítás érhető el a programok frissítésével az igények és adottságok megváltozása miatt.
Az alábbiakban konkrét tervezési javaslatokat és segítséget nyújtunk egy nemzetközi szaklap szakértői által összeállítva.

Optimális működés esetében a szennyes ruha tisztán, foltmentesen kerül ki a gépekből, pont annyi nedvességtartalommal, amely a gyors és hatékony finiseléshez szükséges. Azonban a legkisebb probléma is akadályozhatja a működést: (pl. alacsony gőz vagy víznyomás) a termelés nem áll le, csak sokkal alacsonyabb hatékonysággal működik. Egy jól képzett gépkezelő, aki ismeri a folyamatok normál lefutási idejét, hamar felismerheti és orvosolhatja ezeket a problémákat.
olajos szag a ruhában Megfelelő mosási folyamatok kiválasztásával a szükséges újramosások száma minimálisra csökken.
Sok mosodai gép kezelő teljes mértékben függ a gép programjaitól, csak így tudják a tökéletes eredményt produkálni. Feltételezik, hogy egy bizonyos program kiválasztásával biztosított a megfelelő mosószer megfelelő mennyiségben és megfelelő időben történő adagolása. Így ha a ruhanemű piszkos vagy foltos marad, akkor nem a gépkezelő hibázott.
Sokszor viszont a kiválasztott programot évekkel ezelőtt tervezték és fejlesztették ki, amióta a fogyasztói összetétel megváltozhatott.

Vagy a mosoda más mosószer beszállítót választott. Ezeknek a változásoknak megfelelően kell változtatni a programokon is.
Például az utóbbi években nagy számban nyitottak wellness-szállodák, fitnesz-termek, stb. melyekben a törölköző szennyezettsége teljesen más természetű, mint a hagyományosan a hotelekben vagy kórházakban megszokott törölközőké. Ezek általában csak kevéssé szennyeződtek, esetleg rájuk került egy kis cipőpaszta vagy testnedv, de ettől eltekintve készen álltak a mosásra.
A wellness-szállodák, fitnesz-termek törülközői viszont masszázsolajjal, krémekkel, egyéb bőrlágyítókkal, barnítókrémekkel telve érkeznek a mosodába. Ezek sokszor illatosított krémek, zsírsavak, melyek, ha nem távolítjuk el az anyagról, akkor nemcsak roncsolja a színárnyalatot, de fokozatosan „megeszi” az anyag cellulóztartalmát, így jelentősen csökkentve a textília élettartamát.
A fő problémát az okozza, ha mosás után is marad még olaj és zsír a törülközőn. Ez spontán gyulladáshoz vezethet, ezáltal a mosoda is lángra lobbanhat. Pontosan ezért elengedhetetlen a folyamatok rutinellenőrzése.
törölköző mosási program A mosóprogram megtervezésekor az első dolog, amit figyelembe kell venni, az az anyag típusa, összetétele.
A 100% pamut vagy len ruhaneműk ellenállóak a magas hőmérséklettel és a legtöbb mechanikus mozgással szemben, viszont az állati rostot tartalmazó szövetek alacsonyabb hőmérsékletet és csökkentett mosómozgást igényelnek. Ezért elengedhetetlen, hogy a mosoda tisztában legyen az anyagok típusával, összetételével, hogy milyen mosási folyamatok biztonságosak az adott anyagra nézve.

A második, amit figyelembe kell venni, az a szennyeződés típusa és mértéke.
A szennyeződés típusa fogja megadni a kívánt mosási hőmérsékletet, a szennyeződés mértéke pedig a szükséges mosási szakaszok számát.
Például elképzelhető, hogy magas hőmérsékletre van szükségünk a törülközőn lévő testből származó olajok és zsírok eltávolításához, viszont a magas hőmérséklet nem tesz jót a fehérjefoltoknak. Erre megoldás, ha egyetlen, több szakaszból álló mosóprogramot alkalmazunk:
Első lépésként a gépet feltöltjük elegendő mennyiségű vízzel, hozzáadjuk a mosószert és a hőmérsékletet 3-4 percen keresztül 38-39 °C-on tartjuk. Ezután anélkül hogy leengednénk a vizet vagy hozzáadnánk még több vizet, gőzt vagy vegyszert, megemeljük a hőmérsékletet 5-8 percen keresztül 71-75 C-ra. Ezzel a módszerrel 4 liter/kg vizet takarítunk meg, csakúgy, mint a vegyszer-és gőzfelhasználással is spórolunk, hiszen a gép a már benne levő vizet melegíti fel. Ezáltal időt is nyerünk, hiszen nem kell a vizet leengedni, újat beereszteni, azt felfűteni, stb. Csak akkor kell két különböző mosást végezni, ha a szennyeződés mértéke több vegyszert kíván.

rossz mosószer használata A következő dolog, amit figyelembe kell venni a programtervezéskor, az a mosószer.
A legtöbb modern mosószer forgalmazó olyan szereket kínál, melyek pont megfelelő arányban tartalmaznak felületaktív anyagokat, lúgokat és folteltávolító összetevőket. Vagyis ha a fő mosási folyamat alatt elegendő mennyiségű hab áll rendelkezésre, és megfelelő hőmérsékletet választottunk, akkor pont megfelelő mennyiségű mosószer, lúg és folteltávolító áll majd rendelkezésünkre.

Az olajokat és zsírokat csak magas hőmérsékleten, megfelelő szintű lúg segítségével és megfelelő mosómozgással lehet eltávolítani.
Az elégséges habmennyiség fenntartása minden típusú mosási folyamatnál elengedhetetlen.

Ha valamely fázisban a hab eltűnik, akkor ez csökkenti a folteltávolító hatást, a kosz újra lerakódik és az anyag elszürkül. A megoldás, ha elegendő vegyszert/lúgot adunk a vízhez, vagy ha leeresztjük a vizet és az anyagot újra mossuk.

Amennyiben a mosoda igényeinek megfelelő programot megterveztük, használat előtt ellenőrizni kell, hogy tényleg a kívánalmaknak megfelelően működik-e.

A mosóprogramokat a következő pontok alapján kell megtervezni:

  • Válasszuk ki a megmunkálandó anyag típusát, összetételét. Ez befolyással van a hőmérsékletre, a mechanikus mozgásokra és a felhasznált vegyszerekre.

  • Határozzuk meg, milyen típusú szennyeződés van a ruhaneműn. Ez határozza meg a hőmérsékletet és a szükséges vegyszereket.

  • Határozzuk meg a szennyeződés mértékét. Ez mondja meg hány szakaszból álljon a mosási folyamat, hogy mennyire lehet megtölteni a mosógépet, hogy milyen mennyiségű mosószert alkalmazzunk.

  • Határozzuk meg, milyen típusú vegyszert használjunk, milyen mennyiségben.

  • Végezetül ellenőrizzük a programot, hogy kívánalmainknak megfelelően működik-e. 

 
---
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.