Ön itt van most:
Címlap Mosodatechnológia Rovatok > Karbantartás Hatékonyság és Innováció

> Cikkajánló  

Nincs megjelenítendő elem, kérem ellenőrizze a beállításokat!
Hatékonyság és Innováció PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Vitéz Éva   
2016. május 24. kedd, 12:24

Takarítson meg időt, mosószert és hőenergiát a mosások alkalmával! 

 

 

A XXI. századi modern mosógépek mellett, - legyen szó házi vagy ipari mosógépekről – nehezen tudjuk elképzelni, hogy a ruha tisztítása például a középkorban mekkora fizikai terhelést jelentett egy mosónő számára. Ugyanakkor azt is kevésbé tartjuk számon, hogy maga a mosás technikája miként változott az idők folyamán.

Mitől lesz igazán tiszta a ruha? Mennyire meghatározó a mosószer minősége és milyen szerepet játszik a mosás technikája, mechanizmusa a textíliák tisztításában? Mitől lesz igazán hatékony egy ipari mosógép?

Egy-egy mosási ciklus hatékonyságát vizsgálva négy fontos tényezőt kell figyelembe vennünk, az időt, a hőfokot, a kémiai és a mechanikai hatásokat. Az időtényező nem más, mint az a ciklusidő, ami alatt a mosógép az adott programot lefuttatja, amely hatással van például egy-egy mosoda humánerőforrás állományára is. A mosási hőfok meghatározó a különböző típusú textíliák és azok szennyezettségi foka szempontjából. A mosószerek és adalékanyagok takarják azokat a kémiai tényezőket, melyek szükséges minősége és mennyisége szintén az adott textília típusától függ. A mechanikai hatás pedig nem más, mint az a kifejtett erő, ami a textíliát éri mosás közben, legyen szó a régmúltra jellemző emberi erőkifejtésről, vagy akár a mosógép által kifejtett mechanikai hatásokról. A kérdés leginkább az, hogy melyek a megfelelő mechanikai hatások a hatékony mosás és a tiszta textília érdekében?

A mosógép titka abban rejlik, hogy a fent említett tényezőket az adott mosási programnak megfelelően társítja egymáshoz. A háztartási mósógépek az idő rovására takarékoskodnak a vízzel, hátrány tehát, hogy így sokáig tart a mosás.  Egy ipari mosógép esetén az egységnyi idő alatt kimosható ruhamennyiségnek nagy szerepe van, hiszen itt a cél a nagy mennyiség kimosása a lehető legrövidebb idő alatt a leghatékonyabban. Az ipari mosógépek tehát a mosási mechanikára helyezik a hangsúlyt, amelynek fontos építőköve a belső mosódob megfelelő kialakítása. 

 

Miért célszerű ez a fajta okos dobkialakítás ipari gépek esetén?

Visszatekintve a múltba a dob szerepét a mosósulyok megjelenésétől kell vizsgálnunk. Az erősen szennyezett ruhát mosósulyok, sulykolófa segítségével tisztították, amelyhez vagy hozzácsapták a textilt, vagy a fával ütötték a szennyest. Ezt a mechanikai hatást képezi le a mosógép lassan forgó, ide-oda mozgó dobja, amelyben a ruha hozzácsapódik a dob falához. A hatás fokozható, ha a dobban lévő belső palástok vagy más néven bordák felemelik a textilt, majd a megfelelő szögben újra beleejtik azt a vízbe. A dobon található tölcsérszerű lyukak lehetővé teszik, hogy az így létrejövő esőztető eljárással a ruhát - azon kívül, hogy hozzácsapódik a dob falához - friss víz is éri, így a tisztító hatás magasabb. A sulykolás eleinte  egy viszonylag egyenes felületű, kemény fából faragott, később bordázott nyeles eszközzel történt, amely növelte a mechanikai hatást. Az IPSO egyedi fejlesztésű okos dobja jóval magasabb mechanikai hatást tud elérni, mint a sima felületű dobok. A dob belső felülete ugyanis bordázott, melyen surlódva a textília mechanikai hatásnak, dörzsölésnek van kitéve. Fontos azonban a perforációs lyukak kialakításának módja is, ugyanis minél nagyobb a lyuk a dob felületén, annál gyorsabban tud kiáramolni a víz, tehát annyival kevesebb ideig van szennyezett vízben a textília a mosási fázis végén, így téve hatékonyabbá a tisztítást. Gondolhatnánk arra, hogy a centrifugális erő hatására a nagyobb lyukakba jobban beletapad a textília, egyben roncsolva azt, de ennek megakadályozására további jelentős fejlesztés a lyukak tölcsér-szerű kialakítása.  A sűrűn elhelyezett tölcsér-szerű lyukaktól a dob fala hullámos felületűvé válik, melynek következtében a ruha nem a doblyukkal érintkezik közvetlenül, hanem a hullám felső ívével, így védve meg a mosott textíliát a roncsolódástól.

Beszéltünk a négy kulcsfontosságú tényezőről: az idő, a kémia, a hőmérséklet és a mechanika egymásra való hatásáról, melynek lényege, hogy amennyiben az egyiket, - esetünkben az időtényezőt csökkenteni kívánjuk - akkor más tényező hatását növelnünk kell. A négy tényezőből három magas költséget von maga után. Az idő egy mosoda életében, legyen szó akár egy szállodáról, kulcsfontosságú, hiszen az alkalmazottak adott munkaórát tölthetnek a mosási munkálatokkal. A víz hőmérsékletének szabályozásához további energia-befektetésre van szükség. A kémia tekintetében pedig a mosószerek megválasztása és azok megfelelő hőfokkal való párosítása meghatározó a mosási hatékonyság szempontjából. Az IPSO e tekintetben az említett dobmechanikát fejlesztette magas minőségűre, hogy az ügyfelek a három másik tényezővel megfelelő mértékben tudjanak gazdálkodni.

 

Tehát az IPSO az egyedi kialakítású okos dobjával az ügyfelek időt, mosószert és hőenergiát takarítanak meg. Mely ipari mosógéptípusoknál érhető el az OkosDob (Smart Drum)Technológia?

Kérjen ajánlatot!

További okos megoldások az IPSO-tól 

 
---
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.