Ön itt van most:
Címlap Mosodatechnológia Rovatok > Esetek Törölközők minőségének megóvása

> Cikkajánló  

Nincs megjelenítendő elem, kérem ellenőrizze a beállításokat!
Törölközők minőségének megóvása PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Horváth Andrea   
2015. február 23. hétfő, 00:00

Találkozás a törölközőmosás kihívásaival

törölköző mosás

A törölközők a legintimebb higiénia-érzékeny textilek, amikkel a mosoda valaha is találkozni fog. Rutinszerűen kerülnek kontaktusba a test minden részével és ezért speciális figyelmet érdemelnek és a mosodában a kezelésekor odafigyelve kell velük bánni.
A Laundry and Cleaning News szakértője, Ian Harris elmagyarázza azt a mosási eljárást, ami mindig gondoskodni fog a minőségi eredményről.
A törölköző egyike azon kevés dolgoknak, ami minden alkalommal kémiai és/vagy meleg fertőtlenítést is igényel, amikor a mosodába kerül.
sminkes törölköző Egyike azon kevés dolgoknak is, amit a hotel személyzete és a vendégek is rutinszerűen rongálnak. A személyzet a kerámiák szárazra törlésére használja, amikor a fürdőt takarítja. Ez nem nagy probléma, hacsak azt nem egy savas anyaggal tisztították, vagy olyan termékkel ami fehérítőt tartalmaz.
A sok ideig, több, mint 24 óráig tartó érintkezés ezekkel a termékekkel komolyan meggyengíti a pamutot, a törülköző szerkezetét, vagy elrothasztja a pamutot nagy lyukakat hagyva maga után.
A hotel vendégei cipőtisztításra vagy a smink direkt törülközőbe való törlésére használja - valamire, amit a saját törülközőjükkel otthon nem csinálnak meg!
A mosodáknak gondoskodnia kell arról, hogy a törülköző mindig fertőtlenítve legyen. A nagyon szennyezett törülközők speciális bánásmódot igényelnek azért, hogy sikeresen kimossák anélkül, hogy több kárt okoznának, mint ami szükséges.

Vízkeménység

A vízkeménység a mosási eljárás során fellépő roncsolásnál játszik szerepet. Mialatt a mosodának lágy vizet kell használnia, hogy a vegyszeres mosás alatt gondoskodjon az optimális vízfelhasználásról, csak a mosodai ügyfelek kis része használ lágy vizet. (lásd korábbi mosodai vízlágyításról szóló cikkünket)
Ha a hotel vendége illetve a kórházi páciens kemény vizet használ a fürdéshez, a víz ami kicsöpög a törölközőből amíg megszárad végül nagy mennyiségű kemény sót hagyva párolog el. Ez rongálni fogja a szappant vagy a mosás alatt használt mosószert, amelytől olyan törülközők maradnak a mosodában, amik csak szürkébbek és keményebbek lesznek minden mosással.
Ezek a tényezők azt jelentik, hogy a mosodáknak kihívást jelent, ha olyan fényes, tiszta törölközőt akarnak előállítani, mint a bárány szőre.

A törülközőproblémák akkor kezdődnek, amikor azokat megveszik és először beviszik a mosodába.
Ha a gyárak a szövőszéken frottírtörülközőt állítanak elő, és a fonalból hurkot formálnak szükségük van megfelelő mennyiségű speciális kenőanyagra.
Amint a szövőszálat adagolják a szövőszékbe, erőszakosan hurkot fognak belőle formálni és kenőanyagot adnak hozzá, hogy csökkentsék a szálszakadás kockázatát.
A kenőanyag típusát és mennyiségét szállítótól függően némiképp meg szokták változtatni, de általában olajos bázisú csúszós felszíne lesz a törülközőnek, ami cserébe azt az érzetet kelti, hogy lágynak érezzük. Ettől a kenőanyagtól gyakran kevésbé lesz nedvszívóképes az anyag, de sokkal fontosabb, hogy az olaj és zsiradék vonzza a vízből a kemény sókat.
Ez egy védőrétegből vagy az olaj és zsír feletti bevonatból áll, ennek eredményeként mind az olaj, zsír és só nehezen eltávolítható és a törülköző hamar szürke lesz.

Lényeges, hogy minden új törülközőt kimossanak, mielőtt a felhasználóhoz kerül és a mosásnál alapvető fontosságú a további vegyszerek mennyisége.
Számos esetben teszteltem a gyárból jövő új törülközőket és több, mint 3 alkalommal az ajánlott mosószer adagot, hogy elérjem, hogy buborékozzon a szappanhab a fő mosási fokon.
elszíneződött törölköző Ha nem gondoskodtak arról, hogy a törölközőket először korrektül kimossák, a fényes fehérséget nehezebb fenntartani a későbbiekben, főleg ha a mosoda olyan helyen szolgál ki vevőket ahol a víz kemény.

Az ügyfelek puha törülközőket akarnak, de a gyár által használt kenőanyag eltüntetése sokkal durvább érzetűvé teszi az anyagot. Ezért sok mosoda szeret öblítőt adni az utolsó öblítés során a finomabb, puhább érzetért.
Ha a mosoda eldöntötte, hogy öblítőt használ, el kell kerülnie, hogy túl sokat adagoljon az utolsó öblítésnél, különben nem tud több nedvességet elnyelni a törülköző.
Az öbítő egy vízálló kationos anyaggal borítja be a szálakat, ami csökkenti a törülközők szárítási képességét.
Azt szintén érdemes figyelembe venni, hogy a kationos textilöblítők hatásosan közömbösítik a nem ionos és anionos szappanokat, mosószereket, melyeket a mosásnál használnak. A szárítás gyakran segít elérni a kívánt lágyságot, tehát már nincs szükség az öblítőre.
Azonban a forgatásos szárításnak van egy negatív tulajdonsága a lágyságot illetően a következő körülmények között.
Ez az utolsó momentum csökkenti az anyag élethosszát, egy törülköző legnagyobb mértékű rongálása a szárítás során történhet és hosszabb, melegebb szárításnál (forgatásnál) csak rosszabb lesz.
Tételezzük fel, hogy az új törülközőt jól mosták ki és a kenőanyagot eltávolították. A törülközőt első körben már kicentrifugázták és visszaküldték a mosodának.
Folytatás a következő hírlevélben....
 
---
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.