Ön itt van most:

> Cikkajánló  

Nincs megjelenítendő elem, kérem ellenőrizze a beállításokat!
Esettanulmány PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Horváth Andrea   
2010. szeptember 17. péntek, 00:00

Gyöngyök, gombok és szárítási problémák

bolyhos műszörme

Richard Neale legújabb hasznos tanulmányai az angol LCNI szaklapból.
Szárítás alatt összegubancolódott bolyhos műszőrme

Hiba: Egy síkabát kapucniját bolyhos műszőrmével díszítettek és a vegytisztítás során az egyenletes bolyhokból egy gubancos csomó lett.
Ok: A bolyhos műszőrme oldószer nélkül is jól tisztítható, feltéve, ha a termosztátot maximum 40 fokra beállítva meg tudják szárítani. Ha a termosztátot magasabb hőmérsékletre állítják be, kockáztatják, hogy az anyag gubancos lesz, még több csomó lesz benne, ezért tűnik a bolyhos műszőrme olyan összekuszáltnak és csomósnak, ahogy látszik.
Felelősség: Ha az anyag címkéje jelezte egy kör alakú vegytisztítási szimbólummal a szárítási hőmérsékletet, akkor a felelősség a vegytisztítót terheli, mivel nem jól értelmezte a szimbólumot.
Ha nem volt rajta ez a szimbólum, vagy szavak sem figyelmeztettek a szárítási hőmérsékletre vonatkozóan, akkor a felelősség a ruhagyártót terheli.

gyöngyök A gyöngyök kissé megrongálódtak

Hiba: A gyöngyöket tartó cérnák egy része elszakadt vagy felbomlott a tisztítás során és ennek eredményeként az apró gyöngyök nagy része elveszett.
Ok: A megmaradt gyöngyökkel kapcsolatos vizsgálat során felmerült, hogy a tartócérnákat nem jól fűzték fel, tehát végül kilazultak volna és még több gyöngy oldódott volna ki.
Felelősség: A felelősség itt a ruhagyártót terheli. Az útmutató címke szerint az egész ruhát gépi vegytisztításra tervezték, ami jelentősen magában foglalja az erős mechanikai műveleteket. Ahhoz, hogy egy ilyennek ellen tudjon állni, minden varrás és gyöngykapocs jól kell legyen felfűzve vagy rögzítve, de a ruhatervező vagy készítő ezt nem egészen értette meg.
Javítás: Ha az összeillő gyöngyöket pótolták vagy a tisztító megkapta őket, az anyag rendbetétele egyszerű, de ez nem mindig lehetséges. Ha egy anyaggal kapcsolatban a tisztítónak kétségei vannak, pl, egy gyöngyös ruha kapcsán, akkor egy párna- vagy paplanhuzatban való tisztítás megoldás lehet arra, hogy az anyag túlzott lazasága miatt elvesszenek ezek az apró díszítő elemek.
Ám a tisztító ezért a hibáért nem vonható felelősségre.

kopott gomb Az első gomb használat során megkopott

Hiba: Egy kis dizájnerkabát gazdája a gombok sarkain a vegytisztítást követően pár kopást, karcolást vélt felfedezni.
Pár gombot sokkal többet érintünk, mint a többit.
Ok: A gombok normál használat és vegytisztítás esetén is megkophatnak.( amikor időről időre odaütődnek a mosódob sarkának).
Ám ezen a kabáton rendkívül jó állapotban vannak a gombok. Az elől lévő fő rögzítő gombon alig van karcolás, de az összes többi, beleértve a mandzsettát, karcmentes.
Felelősség: Különbséget tehetünk a vegytisztítási kopás és a használat miatt létrejött kopás között. Ha a kopás vegytisztítás során fordul elő, az véletlen és egyformán érint minden gombot. A használat alatti kopás főként az elülső részét érinti a gombnak. Ebben az esetben kopásnyom csak elöl van, amit a használat kellett okozzon.
Javítás: Nem szükséges. Ezek jó minőségű gombok és a kár olyan kicsi, hogy ez egy normál használat során elfogadható.
A vegytisztító nem képes a normál használat eredményeit eltüntetni, hogy egy „új” anyagot alkosson, bármennyire is remélte az ügyfél.

 
---
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.