Ön itt van most:

> Cikkajánló  

Nincs megjelenítendő elem, kérem ellenőrizze a beállításokat!
Esettanulmány PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Horváth Andrea   
2011. január 13. csütörtök, 15:00

A finiselés problémái

barsony

Richard Neale tippjei a tökéletes finiselési eljárásokhoz. Használd a jó technikát! A rossz vasalási technika a tisztítóknak legalább akkora probléma, mint a nem megfelelő folt-eltávolítás. A legjobb szakértelem is kevés, ha a textíliák nem a legjobb minőségben kerülnek ki a finiselési eljárás után.

Például a vasalóprés használata egy szép gyűrt anyagú alkalmi ruhánál, kifejezetten rossz megoldás, mivel tönkremehetnek az apró gyűrődések. Az alkalmi ruhák sok esetben igénylik, hogy részekre szedve végezzék el rajtuk a finiselést. A bársony anyagok csökkentett hőmérsékletet igényelnek a finiselő eljárások során, és általában jobb, ha nem vasalóprésben vagy gőzzel kezelik őket.
Nézzünk néhány esetet részletesen.

Bársony bolyhok gyengülése

Hiba: Egy bársony kabát tisztítása sikeresen megtörtént, azonban vékony gyűrődések láthatóak rajta. A finiselés során az ellenkező oldalon történt az eljárás, sok gőzt használva, de elkerülve a vasalóval történő közvetlen nyomást. Bár ez a mód eltávolította a gyűrődéseket, a bolyhok mégis sérültek.
Okok:
A bársonyt érdemes az anyag oldalon finiselni ráhelyezve egy kifejezetten erre a célra tervezett bársony finiselő anyagot. Ennek használatával egy fix távolságban tartható a felülettől a vasaló, így a gőzölés egyenletessé válhat, a bolyhok természetesek maradnak.
Felelősség:
A szakember felelőssé tehető ebben az esetben, mivel nem a megfelelő technikát és eszközt használta a finiselés során.
Javítás:
Ha a kár súlyos, akkor a kefe és a gőz használata javíthat az eltorzult bolyhok állapotán. Ha az anyag csak kevéssé károsodott, akkor a legjobb megoldás, ha úgy hagyjuk, és nem kockáztatjuk további módszerekkel rontani a helyzetet.

nadrágél A gőzöléstől meggyengült nadrág-él

Hiba: Ezt a gyapjú öltönyt a mosoda kivasalta, és úgy tűnt, hogy megfelelő lett az eredmény, annak ellenére, hogy a vasalóprés eléggé gyenge volt. Az öltöny nadrágjának élei jól láthatóak voltak, de volt rajta néhány gyűrődés, ami miatt egy vállfára helyezve vasalóval próbálták az eltüntetni és enyhén gőzölni.
Később az ügyfél panaszkodott, hogy az éle a nadrágnak nagyon gyenge, és a viselést követő 1 órán belül el is tűnt.
Okok
: A mosoda 2 hibát követett el. Az éleket nem lehet kialakítani, ha gyenge a vasalóprés, hacsak nem használják a vákuumot hosszú ideig. A jó vákuum nagyon fontos a jó finiselési eljáráshoz.
A második hiba, hogy a vállfán történt gőzöléssel pont az ellenkezőjét érte el a szakember, amikor a vákuum már jól megszárította az anyagot.
Felelősség:
A mosodának el kell ismernie a felelősségét ebben a problémában.
Javítás:
Az újravasalással ki lehet javítani a hibát.

szmoking Kifényesedett szmoking

Hiba: A vegytisztító eljárással a kívánt eredményt érték el a szmokingon, azonban a vasalás okozott némi problémát: a hajtóka kifényesedett.
Okok:
Ez a probléma nagyon könnyen kialakul. Talán könnyebb elkerülni egy szabad gőznyomással, mint a professzionális vasalóasztallal, de mindkét esetben szükséges ellenőrizni, hogy a külső anyag eléggé rugalmas-e. Ha az, akkor az alacsony nyomáson történő finiselés, kevés gőzzel elkerüli a kifényesedést.
Felelősség:
a mosodát terheli.
Javítás:
Az anyagot újra ki kell tisztítani és aztán helyesen vasalni, de a károsodott rész sajnos még így is fog kissé látszani.

A Bepatek Kft. mosodatechnológiai kínálatában megtalálhatóak a professzionális finiselő berendezések. Kérjen ajánlatot: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címen, vagy érdeklődjön telefonon, a 06-23-521-521/1-es számon.

Amennyiben tetszett Önnek a tanulmány olvassa el a korábban megjelent hasonló szakmai cikkeket Richard Neale-től.
Következő témáink a finiseléssel kapcsolatban:
- Len anyagok gyűrődésének javítása
- A gyöngyökkel díszített ruhadarabok finiselése


Eddig megjelentek:

Nehéz foltok II.: zöldség, fehérje, festék

Nehéz foltok I.:rozsda, fémes foltok

Gyöngyök és gombok, szárítási problémák

Törölközők minőségének megóvása

 

 

 

 

 

 

 
---
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.