Ön itt van most:
Címlap Mosodatechnológia Rovatok > Esetek Kutatás a fehér ruhák tisztítására

> Cikkajánló  

Nincs megjelenítendő elem, kérem ellenőrizze a beállításokat!
Kutatás a fehér ruhák tisztítására PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Horváth Andrea   
2015. április 24. péntek, 00:00

Hogyan kezelhető a szürkülés?

fehér ruha fehér ruha
A Hohenstein Intézet több éve folytat kutatást a fehér textíliák valódi fehérségének megőrzése érdekében történő új tisztító eljárásokról, amellett, hogy azok költsége kiszámítható és alacsonyan tartható legyen.
A szállodaipar, az egészségügyi ellátórendszer, és az élelmiszer-iparág hatalmas mennyiségű fehér textíliát, ágyneműt használ minden nap, amelyeknek a tisztán tartása óriási energiaköltségeket emészt fel. Ezért a mosodai berendezéseket gyártók, már évek óta olyan technológiát fejlesztenek, amelyek a mosási eljárásokban energia (víz, áram, gáz) megtakarítást eredményeznek. (Az IPSO által pl. az elmúlt 1 évben több ilyen technológiai fejlesztés is létrejött, ami ezt a célt szolgálja: OPTimum túlszárításgátló technológia, SMART Wave minimális fogyasztás-maximális teljesítmény.)

A mosodák részéről is egyre nagyobb az igény a friss víz felhasználásának csökkentésére, illetve a vízvisszaforgató rendszerek kialakítására. A normál mosási eljárások és a mosószerek nagyon nehezen tudják tartani a lépést ezekkel az elvárásokkal. A modern mosási folyamatok alacsony vízfelhasználás mellett komoly kihívást jelentenek a mosószerek kémiai/fizikai hatása számára.
"Minden eltávolított szennyeződést egy stabil oldatban kell tartani a vízben, úgy, hogy az anyag rostjai ne tudják visszaszívni az áztatás során." - magyarázza a projekt vezető Eva Gierling.

A hatékony védelem érdekében, vagyis más szóval, hogy a szennyeződött pigmentek ne tudjanak a textíliába visszaszivárogni, a kutatók azonosítani akarják a megfelelő mosószer adalékokat és eljárásokat. Ezek során különösen fókuszálnak a kozmetikai termékek, és személyes higiéniai termékek (szilikon és Polyquaternium) okozta visszafordíthatatlan szürkülést okozó szennyeződésekre a pamut és polyester keverékű anyagok esetén. Ezek vezetnek ugyanis a jelentős élettartam csökkenéshez a fehér törölköző, ágynemű, felső abrosz és munkaruhák esetében.

A Hohenstein Intézet kutatási projektje során egy innovatív és fenntartható megoldásra törekszik, amely a textíliák élettartamának növelése mellett, egy magas minőségű de költséghatékony eljárást tesz lehetővé. Egy innovatív teszt eljárás azon alapul, hogy vizsgálják a tulajdonságait az oldószereknek (más néven tisztító fürdőknek) erősen szennyező anyagok, mint például a kozmetikumok esetében, és hogy hogyan tartsák a szennyeződéseket az oldatban (diszperziós tulajdonságok).
A por, korom, faggyú kombinációjú szennyeződésekre eltávolítására, mint a smink vagy például erősen szennyező fűszerek (currypor) a Hohenstein intézet egy értékelést dolgozott ki a vizsgálat során, és az összegyűjtött adatokból mátrixot állított össze.
Ez képezi az alapját az innovatív adalékanyagokból készült hatékony tisztítószereknek, beleértve a diszpergáló szereknek, a szürkülést gátlóknak. Az újonnan szerzett tudás felhasználható egy minta oldószer kialakításához, és a megfelelő mosási eljárás kialakításának a hotel textíliák és fehér munkaruhák tisztításához. A közeljövőben a kereskedelmi mosodák, a tisztítószer gyártók, az ipari mosodai berendezések gyártói, valamint a textil gyártók felhasználhatják majd ezeket az információkat a fejlesztések során.
 
---
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.