Ön itt van most:

> Cikkajánló  

Nincs megjelenítendő elem, kérem ellenőrizze a beállításokat!
Esettanulmány PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Horváth Andrea   
2010. január 20. szerda, 00:00

Anyagkárok - vitás esetek

  ruhatisztítók problémái

Van néhány egyszerű technikai fogás arra, hogy felismerjük a leggyakoribb okait a különböző anyagkároknak, mint például lyukak, vagy kopás foltok. A tisztítókban dolgozóknak azonban szükségszerű megtanulniuk ezeket egyértelműen és precízen elmagyarázni annak érdekében, hogy a rajtuk kívülálló okok miatt bekövetkezett károsodást ne nekik kelljen magukra vállalniuk.

A fő probléma amivel ilyenkor egy tisztító szembenéz, hogy a tisztítási folyamat arra van beállítva, hogy eltüntesse a foltokat és a piszkot, de eközben eltávolítja a különböző bolyhokat, és egyéb alapanyag-részecskéket is amelyek károkat idézhetnek elő. Egy alapos és előzetes vizsgálattal elkerülhetőek ezek a vitás esetek, azonban néha előfordulnak olyan károk amelyek nem láthatóak még ebben a fázisban.
Mindig hasznos ha először elmagyarázzuk az ügyfélnek, hogy a vegytisztítás magában foglal egy erőteljes mosási eljárást folyékony oldószerben, s nem azonos a kézi, kefével történő dörzsöléssel. Ez a folyamat normális esetben nem okoz lyukakat, vagy kikopott foltokat. Általában csak néhány speciális anyagból készült ruhadarab igényli a kefével történő tisztítást, mint pl. a hasított bőr dzseki, vagy egyéb bőrből készült ruhadarabok, amelynél fontos, hogy a bolyhosság fennmaradjon.
A különböző rovarok (pl. moly) úgy okoznak kárt az anyagban, hogy miközben rágják az anyagot, beleássák magukat a bolyhok közé és ezzel mind magukat, mind pedig a lyukat is elrejtik, amit okoztak.
Léteznek olyan hibák, amelyek még a legfigyelmesebb vizsgáló szem előtt is rejtve maradnak, mint pl. a biztonsági öv széle által hagyott nyom egy bársony anyagban.
Az optimistább tisztító még reménykedhet, hogy a cigaretta vagy az autó akkumulátor folyadék által hagyott folt a pamuton eltüntethető, azonban sajnos az erőteljes oldószerben történő mosás tovább károsítja a szövetet és így egy lyukat hoz létre az anyagban a folt helyén.
A következőkben néhány gyakorlati példán keresztül fogjuk bemutatni a gyakori hibákat, annak okát és az adott esetben meghatározható felelősét.

 

mángorlás nyomai Egy ügyetlen mángorlás nyomai

 

Hiba: Ez a kabát meglehetősen jól nézett ki, amikor kiszedték a gépből, de a tulaj panasszal tért vissza, mivel halvány foltok voltak az egész ruhán.
Ok: Ezek a foltok elég szabályosak voltak, a belső gomboknak, patentoknak és a belső varrásnak vették fel az alakját.
Ha a jelzés nem lett volna eléggé alapos és körülhatárolt, akkor részben a viselő is okolható lett volna. Ebben az esetben a hiba okozója az ügyetlen mángorlás.
Felelősség: A tisztítót terheli.
Javítás: Nem lehetséges.
 

sav okozta lyukak

A sav lyukat üt a pólóba

 

Hiba: Erre a tervező által készített pólóra nyilvánvalóan vizes bázisú anyag fröccsent ez volt látható amikor beadták a tisztítóba, s a szakember abban bízott, hogy ki fogja tudni belőle szedni a foltokat. Ehelyett a tisztítás után a póló tele volt lyukakkal.
Ok:Ezt a sérülést a kifröccsent erős sav okozta, ami gyengítette a pamutot. Amint elkezdődött a mosás, a sav által gyengített anyag levált, lyukakat hagyva az anyagon.
Felelősség: A tisztítók nem láthatták előre ezt a fajta hibát, ami csak a mosás alatt merült fel.
A ruhaviselőt vonták felelősségre, mivel ez a hiba a mosási eljárás előtti esemény miatt jött létre.
A rozsda eltávolító az egyetlen sav, amit használnak a tisztítók és ez elég erős ahhoz,hogy tönkretegye a pamutot.
De még rozsda eltávolítónak is kellett volna lennie az anyagon egy kis ideig, hogy ezt a kárt okozza.
Javítás: Nincs
Következő hírlevelünkben a cigaretta által okozott károkkal, a kopott gallérral, és a rovarok okozta hibákkal fogunk foglalkozni. Hogyan lehet ezeket a vitás eseteket elkerülni, javítani, és adott esetben a negatív végeredménynek ki a felelőse?
 
Forrás: Laundry and Cleaning News International, Richard Neale
 

 

 
---
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.