Ön itt van most:
Címlap Mosodatechnológia Rovatok > Hírek Ipari mosógép osztályok

> Cikkajánló  

Nincs megjelenítendő elem, kérem ellenőrizze a beállításokat!
Ipari mosógép osztályok PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Rákos Csaba   
2009. október 20. kedd, 00:00

Elkészült az ipari mosógépek energiaosztály besorolása

ipari mosógépek energiaosztályai
A döntés megkönnyítése érdekében az ipari szférában is.
Az ipari mosógépek kiválasztása során jóval több műszaki információ között kell tájékozódni, s a mérlegelés olykor nehéz még a mosodai iparágban dolgozó szakemberek számára is. Az általános ruhamennyiség, és textilfajta ismeretében, amely alapján a gép kapacitását az értékesítő kolléga segítségével könnyen meg tudja határozni a kedves ügyfél, további döntési szempontként szokott felmerülni az energiafelhasználás, amely a magas energiaárak mellett teljességgel érthető. Az ipari méretű mosógépek esetében azonban mégsem alakult ki a fogyasztó számára is átlátható és egyértelmű energiaosztály besorolás mint már oly régóta hatékonyan működően a háztartási szférában. Eddig.
Megítélésünk szerint az ipari gépek programozási lehetőségeire hivatkozva nem jött létre idáig ez a megoldás, mondván, hogy azt a felhasználók és technológusok szabadon változtathatják, márpedig ezek jelentős mértékben kihatnak az energia felhasználásra. Igen ám, de a programozás magas szakértelmű felhasználásához és a benne rejlő lehetőségek kiaknázásához gyakran hiányzik a megfelelő képzés, illetve egy kezdő vállalkozás esetében pedig a több éves tapasztalat. Néhány géptípus ráadásul csak igen körülményesen, vagy egyáltalán nem programozható, ezért hiába jelenik meg a piacon energiacsökkenést lehetővé tevő technológia, azt a felhasználók nem tudják kihasználni. Így a döntés-előkészítés során ez az előny csak egy ígéretnek látszik, amellyel vagy él a kedves vásárló, vagy pedig kellő szakértelem híján elvész.
Az ismérvek kiválasztása
A Bepatek Kft. szakmérnökei megpróbáltak felállítani pár olyan ismérvet, amellyel az Ipso mosógépek energiafelhasználásának besorolását a háztartási piacon ismert kategóriákhoz hasonlóan meghatározták, természetesen nem állítva ezzel, hogy a két terület azonos kategóriájába tartozó géptípusok megegyező energiafelhasználási adatokkal rendelkeznének. Itt ipari méretekről, így ipari energiaigényről beszélünk.
A besorolás jelen pillanatban a belga gyártmányú Ipso mosógépek speciális paramétereit és technológiai előnyeit vette alapul.

Mire jó az ipari B illetve C osztály?
A kategóriák elnevezése és rangsorolása a háztartási szférához hasonló jelentéssel bír, tehát az A illetve az A+ az energiafelhasználás szempontjából a legtakarékosabb kategória.
Felmerülhet Önökben a kérdés, hogy mégis miért soroljuk akkor saját gépeinket önszántunkból akár C kategóriába. A válasz nagyon egyszerű: ide tartoznak. Akkor miért és kinek ajánljuk őket? Nos, mint tudjuk az ipari felhasználás esetében vannak olyan speciális területek ahol egyedi ismérvek és szempontok határozzák meg a kiválasztandó gép típusát: pl. a mopp mosás bizonyos technológiájánál nem szempont a magas centrifugálási fordulatszám, mivel nem igényel szárítást, így erre a funkcióra a fogyasztó számára kisebb fordulatszámú géptípus is megfelelő, s a széles kínálatról továbbra sem szeretnénk lemondani. Vannak továbbá ügyfelek akik külön centrifugával rendelkeznek, nekik is megfelelő az olcsóbb mosógép.
Az Ipso ipari mosógépek energiaosztály besorolásának kialakítása a következő ismérvek alapján készült:
Felhasznált víz mennyisége:
Az Ipso Premium ipari mosógépek egyedülálló módon a piacon a ruha súlyához és anyagához igazítva állítják be a mosáshoz szükséges víz mennyiségét. Az Abso-Wash segítségével a gép automatikus észleli, hogy magas felszívóképességű pl frottír textília, vagy egy kisebb pl. műszálas textília kerül mosásra.
A dobkonstrukció kialakításnál nagy figyelmet szenteltek annak, hogy az üst és belső dob közti távolság (mosásnál nem kihasznált térfogat) minimális legyen illetve a leeresztőszelep az üsthöz legközelebbre kerüljön. Ezzel a gépen belüli vízveszteségeket lehetett minimalizálni.
Centrifugálási fordulatszám (G-faktor):
Minél magasabb G-faktorral (centrifugálási fordulatszám négyzetétől és dobátmérőtől függő tényező) rendelkezik a berendezés annál kevesebb időt kell az azt követő szárításra kalkulálni, így általános textíliák mosásánál a szárítási idő csökkentésével rengeteg energia megtakarítható.
Idő:
Az idő közvetlenül nem energiafaktor. Ezt a háztartási gépekben kellően ki is használják. Nem ritkák a 2-2,5 órás mosási programok. Az ipari gépeknek azonban gyors ciklusokra van szüksége, termelékenynek kell lennie. Miután a mosás eredményét 4 faktor határozza meg: idő, hőfok, mosószer, mosási mechanika, nem maradhat ki az értékelésből az idő sem. Egy ipari mosoda sem örülne annak ha 2 liter/kg vízmegtakarításért cserében egy órával tovább tartana a mosási ciklus. Ezért közvetve figyelembe vettük a besorolásnál az idő tényezőt is.
Elektromos áram:
Az elektromos áram fogyasztását két csoportra lehet bontani. Egyik a mosóvíz felmelegítéséhez szükséges energia (elektromos gépeknél), mely arányos a vízfelhasználással. A másik csoportba a gép motorjának fogyasztása esik. Természetesen ma már minden IPSO mosógép frekvencia váltós motorral kerül gyártásra. Ráadásul az IPSO olyan intelligens vezérlést alkalmaz, amely automatikusan állítja be a centrifugálás felfutási meredekségét. Ezzel minimalizálja a kilengésből eredő újraindulások számát, és gyorsítja a mosási időt.

Az IPSO ipari mosógépeket típusonként tehát a következő energiaosztály kategóriákba soroljuk:

 
---
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.